StoryEditorOCM
4 kantunaODABRALA PARTIJA, AMENOVAO BRANKO DUKIĆ

Sve je lako kad si prijatelj gradonačelnika - možeš biti i direktor turističke zajednice!

Piše Ana Vučetić Škrbić
11. rujna 2018. - 19:52
Mario_P_.PNG

Mario Paleka novi je direktor Turističke zajednice grada Zadra.

Na tajnom glasanju Turističkog vijeća, Paleku, inače diplomiranog kineziologa, danas je podržalo pet od ukupno devet članova tog tijela. Za Hrvoja Anića glasalo je njih troje, a jedan je glas dobila Iva Bencun.

Palekinim izborom na mjesto čelnog čovjeka zadarskog turizma jučer u 13 sati okončana je priča koja je počela 1. kolovoza, kada je nakon dvije godine mandata bivši direktor Ante Rados u srcu turističke sezone podnio ostavku na to mjesto.

Istog trenutka kad se počelo spekulirati s imenom njegova nasljednika, dobri poznavatelji prilika u HDZ-u u prvi su plan istaknuli ime Marija Paleke, inače zamjenika direktora gradske tvrtke "Zadarski sport" i predsjednika Nadzornog odbora NK Zadar, člana HDZ-a i dobrog prijatelja gradonačelnika Branka Dukića, koji je ujedno predsjednik Turističkog vijeća i Skupštine TZ-a grada Zadra.

Dukić na sjednici

Iako je službeno na toj funkciji, Dukić nikada do sada nije vodio sjednice Turističkog vijeća, zbog čega je njegova odluka da predsjeda ovom današnjom, na kojoj se odlučivalo o novom direktoru, njegovu prijatelju, bila indikativna. Iako je sam Dukić rekao kako o novom čelnom čovjeku gradskog turizma neće odlučivati on osobno, nego članovi Turističkog vijeća, izborom se samo potvrdilo očekivano.

A osim Paleke, u igri za novog direktora bilo je još sedam kandidata koji su jučer ujutro, od devet sati, na zatvorenoj sjednici Turističkog vijeća predstavljali svoje programe.

Iako je tajnim glasanjem Palekin program izabran kao najbolji, doznajemo kako izlaganje nije prošlo glatko jer su neki od članova vijeća, nezadovoljni njegovim kvalifikacijama i nedostatkom iskustva u struci, tražili brojne odgovore i objašnjenja na stručna pitanja, što je iznenadilo Paleku, ali i gradonačelnika Dukića, koji je predsjedao sjednicom.

Da je rezultat bio tijesan, pokazuje i omjer glasova, jer je za Paleku glasalo pet članova vijeća, a za Hrvoja Anića, direktora hotela "Pinija", koji je i sam član Turističkog vijeća, njih troje.

Inače, samo nekoliko dana prije izbora Anić je zbog svojih kompetencija i dugogodišnjeg iskustva u turizmu slovio kao najozbiljniji kandidat koji će Turističku zajednicu i gradski turizam, nakon propalog eksperimenta s Antom Radosom, profesorom glazbe koji je za direktora postavljen odlukom Tomislava Karamarka, vratiti u ruke struke. Takav se scenarij na kraju nije dogodio jer je većina članova Palekin program proglasila najboljim.

Kvalitetniji rad

Kako stoji u priopćenju koje su nakon izbora poslali iz gradskog TZ-a, Mario Paleka rođen je 10. rujna 1974. godine u Zadru i po struci je diplomirani kineziolog.

"Gospodin Paleka je prilikom predstavljanja Programa rada za jednogodišnje razdoblje iznio vlastiti stav i mišljenje te nove ideje, koje bi mogle pridonijeti kvalitetnijem radu Turističke zajednice i unaprjeđenju razvoja turizma", stoji u priopćenju iz TZ-a.

Uz gradonačelnika Dukića, o izboru novog direktora Ureda TZ-a Grada odlučivali su Mladenka Štura, Jasna Čurković, Hrvoje Anić, Mario Božulić, Tomislav Fain, Slobodan Erslan, Dubravko Milin i Renato Švorinić.

Na njihovu odluku o izboru direktora rok za žalbu je osam dana, nakon čega Paleka i službeno postaje novi direktor Turističke zajednice grada Zadra.

24. travanj 2024 05:16