StoryEditorOCM
4 kantunaPRVI RAZGOVOR ZA NOVINE: MARIO PALEKA, NOVI DIREKTOR TZ GRADA ZADRA

Što je to struka u turizmu? Deplasirano je razgovarati o tome jesam li izabran zato što sam prijatelj gradonačelnika Dukića!

Piše M. Kalajžić
13. rujna 2018. - 12:22
Mario_P_.PNG

Jesi li htio biciklu? Jesi? Evo je, pa pedalaj – tako je "na prvu loptu" komentirao Mario Paleka svoj izbor za direktora Ureda Turističke zajednice grada Zadra kad smo ga nazvali dan poslije proglašenja za prvog čovjeka zadarskog turizma. Kratka izjava pretvorila se u razgovor:

- Izbor je čast i privilegija prije svega. Veliko hvala Turističkom vijeću, onima koji su glasali za mene i koji smatraju da ja mogu napraviti nekakav iskorak u zadarskom turizmu, ali zajedno s čitavim timom i Turističkom zajednicom u cjelini. Ali to je i velika odgovornost. Ja ne smatram da sam ja direktor i da je to samim tim gotovo. To je rad, rad i rad, slušati bilo grada, ljudi koji tu žive, kritike, savjete, sugestije, pokušati sve to skupa konsolidirati i sprovesti u djelo i rezultat koji će uroditi pozitivnim trendom kad je u pitanju turizam, da se to podigne na malo višu razinu jer grad Zadar to zaslužuje...

Imate li neke konkretne zamisli?

- Imam, ali ne bih sad htio o tome. Postoji program koji sam ja predočio Turističkom vijeću, oni su to poslušali i ispitali me sve vezano za to. Mislim da su bili zadovoljni i ja bih o tom programu ubuduće govorio, on je vezan za godinu dana, u budućnosti i šire. Treba uključiti to i okolnosti koje su u uvom trenutku prisutne u gradu, trendove koji su u turizmu uopće u državi, Sredozemlju i Europi, pa shodno tome i reagirati. Da li ću uspjeti u relazaciji svih mojih ciljeva, to će vrijeme pokazati, ali to će biti vrlo konkretno...

Idemo biti konkretni: jeste li izabrani za direktora Turističke zajednice Zadra zato što ste prijatelj gradonačelnika Branka Dukića?

- Ma to je deplasirajuće uopće o tome razgovarati!

Pa jeste li prijatelji?

- On se javno očitao da mi jesmo prijatelji i meni je čast i privilegija biti prijatelj jednom takvom čovjeku. Eto to je moj odgovor.

A je li to bilo presudno zas Vaš izbor? On je ipak želio da se Vas izabere?

- Čak štoviše koliko sam ja dobio dojam, to je meni zapravo stvorilo i određene poteškoće. To je moja procjena. Vidjeli ste rezultat glasovanja i meni je drago da je takav jer zapravo pokazuje da svatko ima pravo na svoj stav i svoje mišljenje.

Diplomirani ste kineziolog, niste turističke struke?

- Meni je drago što sam kineziolog i da moram ponovno birati struku, ponovno bih izabrao studij kineziologije jer otvara široki spektar mogućnosti, a što se tiče struke kao takve ja isto postavljam pitanje što je to struka u turizmu? Volio bih čuti definiciju struke u turizmu s obzirom da je turizam "živo biće" sastavljeno od niza segmenata kao što su kultura, ugostiteljstvo, trgovina, hotelijerstvo, sport, socijalni aspekti... Nije to isključivo hotelijerstvo, tako da ja ne vidim razloga da je čovjek sa završenim hotelijerskim fakultetom isključivi razlog da bude izabran za direktora turističke zajednice. Turizam kao takav nije samo hotelijerstvo. Ja sam kineziolog, prethodnik je bio u hotelijerstvu, idući će biti možda kulturnjak? Zašto ne, ako ima viziju, ciljeve, planove, ako ih moće relazirati, a potkrijepljeni su nekakvim iskustvom, svakome treba dati šansu ako je imao iskustva u turizmu. A ja ga imam, bio sam osam godina u Falkensteineru, radio sam na poziciji voditelja sporta, rekreacije i animacije koja je isto tako sastavni dio ponude u turizmu i nakon toga sam bio direktor jedne firme koja se bavila ugostiteljstvom u turizmu, prije toga pet godina trener u jedriličarskom klubu, a nautika je također dio turizma, tako da će moji rezultati pokazati jesam li valjan, dobar ili loš izbor za direktora.

Što mislite o Vašim prethodnicima, Zvonku Šupi i Anti Radosu?

- Više poznajem gospodina Šupu, ali znam i gospodina Radosa. Mislim da je Šupe obavljao svoju funkciju dobro i vrlo kvalitetno. Što se tiče Radosa, teško mi je komentirati i davati ocjene jer nisam upoznat s njegovim radom. Očekivanja su velika, moje ambicije su normalne s namjerom da zaista popravim taj trend, odnosno da pomognem koliko mogu i to je to.

Imate dosta funkcija, predsjednik ste Mjesmog odbora Stanovi, Nadzornog odbora NK Zadar...

- Morat ćemo to malo reducirati. Što se tiče MO Stanovi to je volonterska funkcija koja je dosta zahtjevna jer morate biti dostupni mještanima 24 sata za njihove dnevne probleme, ali i to nije zanemariva referenca koju se može istaknuti, a imenovanje u Nadzorni odbor NK Zadar samo je benefit da kroz klub danas-sutra plasiramo neki oblik sportskog turizma, tako da je i to prednost.

Hoće li Vam sportski turizam biti okosnica djelovanja?

- Sport je samo jedan segment, ali neću zanemariti niti ostale segmente. Smatram da kultura mora biti puno više izražena nego sam sport.

Nemate položen stručni ispit za rad u turističkom uredu koji se tražio u natječaju?

- Rok za polaganje ispita je godinu dana, ako to ne uspijem to napraviti neću moći obnašati tu funkciju.

Je li natječaj "naštiman" za Vas?

- Vi bi kao novinar i profesionalac trebali znati da je borba bila "u tvrdo".

Što je presudilo u izboru Vas u odnosu na Hrvoja Anića?

- Ne znam njegov program, nisam upoznat niti s njegovim izlaganjem. Smatram da sam zainteresirao članove vijeća. Moj će program biti dostupan i ne bih o njemu volio govoriti ovako putem telefona. Čovjek bez snova i vizija ne bi se niti trebao prihvaćati ovakve funkcije, jer građani jako puno očekuju i Zadar zaista treba napraviti jedan znakovit iskorak po pitanju turizma. Stagnacija je prisutna zadnjih, ne samo dvije tri godine, nego čak i dulje. Postali smo ugostiteljski grad. Nismo ništa drugo nego grad ugostiteljstva.

Kako ste prihvatili šale da ste kao kineziolog zapravo stručnjak za turiste-Kineze?

- Slušao sam danas Radio 057 i onu dvojicu voditelja Valčića i Profesora na tu "temu", valjao sam se u autu od smijeha... Sve je to lipo i ne treba od toga stvarati dramu niti podizati na neku potenciju. Funkcija je odgovorna, očekivanja su velika kao i obveze, dat ću zaista sve od sebe, zajedno sa svima koji su uključeni u razvoj turizma, da napravimo nešto. Pri tome mislim prije svega na Turističko vijeće koje bi trebalo "gurati" direktora, a ne ga opstruirati. Koliko sam čuo, pojedinci su svojevremeno opstruirali gospodina Radosa. Rad Turističke zajednice u idućem razdoblju ovisit će o tome hoće li Turističko vijeće raditi kao tim i u tom smislu očekujem suradnju i dobru komunikaciju sa svim članocvima Turističkog vijećam, bez obzira tko je za koga glasovao – zaključio je novi direktor Turističke zajednice.

19. travanj 2024 04:17