NA SVEUČILIŠTU U ZADRU PREDSTAVLJEN VELIKI ISTRAŽIVAČKI PROJEKT KOJI ĆE UKLOPITI NOVE TEHNOLOGIJE U MASLINARSTVU Projekt "SAN" digitalizira maslinarstvo, a EU ga finacira s 8,2 milijuna kuna

NA SVEUČILIŠTU U ZADRU PREDSTAVLJEN VELIKI ISTRAŽIVAČKI PROJEKT KOJI ĆE UKLOPITI NOVE TEHNOLOGIJE U MASLINARSTVU

U Velikoj dvorani Sveučilišta u Zadru u četvrtak je održana početna konferencija istraživačkog projekta "SAN" – "Smart Agriculture Network" odnosno "Pametna poljoprivredna mreža" koji će se realizirati u suradnji Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu zadarskog Sveučilišta, zagrebačke tvrtke "Elektrokovina plus d.o.o." i maslinara dr.Ivice Vlatkovića u Novigradu te Nives i Gorana Morović u Žmanu na Dugom otoku.

Taj je će četvorogodišnji projekt biti u najveće dijelu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije po natječaju IRI – istraživanje, razvoj i inovacije. Projekt će stajati 11,5 milijuna kuna, a EU će ga sufinacirati s 8,2 milijuna.

Na predstavljanju projekta bili su nazočni predstavnici zadarskog Sveučilišta na čelu s rekotricom prof.dr.sc.Dijanom Vican koja je pozdravila skup i dala podršku projektu, zatim predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Zadarske županije, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc Zoran Grgić, svi znanstvenici koji će sudjelovati u projektu na čelu sa docentom Tomislavom Kosom koji je voditelj sveučilišnog istraživačkog tima, predstavnici zagrebačke tvrtke "Elektrokovina plus" u kojoj je projekt i osmišljen te maslinari u čijim će se maslinicima istraživanje provesti.

Projekt "SAN" je predstavio Alen Dapčević iz "Elektorkovine plus". Najjednostavnije rečeno riječ je digitalizaciji u proizvodnji hrane, u ovom slučaju u maslinarstva, odnosno stvaranju sustava "pametne poljoprivrede" čemu je cilj smanjenje šteta u koje su izazvane različitim štetnim faktorima. Uobičajeno se te štete danas kreću u iznosima od 20 do 40 u svim poljprivrednim kulturama.

Zadarski znanstvenici i stručnjaci zagrebačke tvtke će u maslinicima u Novigradu i u Žmanu postaviti sustave praćenja svega onoga što se u maslinicima zbiva, kako bi se, nakon prikupljanja široke palete podataka moglo brzo odnosno pravovremeno djelovati i smanjiti štete. Da bi se to postiglo u susatvu "SAN" bit će u jednu cjelinu objedinjeno niz različitih tehnologija kako bi se na vrijeme prikupili svi podaci za provođenje određene agrotehničke mjere. Primjerice, u sušnoj godini ovaj bi sustav trebao na vrijeme dojaviti kad je masline, s koliko vode pa i na koji način  potrebno zaliti.

Isto je i sa svim drugim biološkim i nebiološkim faktorima koji utječu na količinu, kvalitetu i redovitost prinosa. Takvo složeno i digitalizirano prikupljanje podataka u poljoprivredi već postoji u svijetu, a Hrvatska će sa svojim inovativnim rješenjima koji će se primijeniti u ovom, zadarskom projektu istraživanju pridonijeti razvoju moderne poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Poligoni za ovo istraživanje bit će djelovi maslinika već poznatih i ozbiljnih maslinara dr. Vlatkovića koji u Novigradu obrađuje 500 stabala maslina te bračnog para Morović koji su na jednoj od sjevernih padina Dugog otoka kod Žmana obnovili 250 starih i zapuštenih maslina te posadili još 750 novih. Dr. Vlatković je na skupu u četvrtak govorio o inovativnom sustavu navodnjavanja, prihrane i zaštite maslina putem orošavanja koji je u cjelosti njegov vrlo praktičan i efikasan izum, a Goran Morović je predstavio svoj otočni maslinik kojeg sa suprugom Nives održava na teškom terenu, među kilometrima mocira. Iz maslinika Morovićevih koji je potpuno ekološki toči se i vrhunsko maslinovo ulje koje redovito dobija visoka priznanja na svjetskim smotrama.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

PODUZETNIK JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU, U BOLNICI NAM JE ISPRIČAO KAKO SU MU BIVŠI SURADNICI UNIŠTILI ŽIVOT "Gađali su me sidrom i gliserom pokušavali spriječiti da izronim, a kada sam konačno došao do zraka, dočekao me repetirani pištolj"

Saša Eles (54), vlasnik ribarskog obrta "Polip" iz Omišlja na otoku Krku nalazi se na odjelu Neurologi...
"Gađali su me sidrom i gliserom pokušavali spriječiti da izronim, a kada sam konačno došao do zraka, dočekao me repetirani pištolj"