StoryEditorOCM
4 kantunaEUROPSKA UNIJA "OBASJAVA" ZADARSKU ŽUPANIJU

Na Poluotoku 137 novi rasvjetnih tijela u vrijednosti 1,1 milijun kuna

Piše Ana Franić
14. rujna 2018. - 15:50
IMG_3505

Čak 137 rasvjetnih tijela na ulicama Poluotoka do Uskrsa će biti zamjenjeno novim LED sustavima i natrijevim žaruljama čime će se postići veća ušteda u potrošnji energije i dobiti kvalitenije osvjetljenje javnih prostora. Zamjena rasvjetnih tijela u ulicama povijesne jezgre Zadra vrijedna je 1,1 milijun kuna i financira se iz projekta IRENE (Interregional Renewable & ENErgy efficiency network). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,9 milijuna eura i zajednički se provodi u Zadarskoj županiji, Općini Tivat i Gradu Mostaru u okviru Prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

- Ukupno će se promijeniti 137 rasvjetnih tijela na Poluotoku, a do sada ih je promijenjeno 35. Na Kalelargi su zamijenjene lampe na potezu od crkve sv. Šime do HNK-a, kao i u ulici od mosta do Narodnog trga. Do Uskrsa će se promijeniti i ostatak rasvjete, a sve s odobrenjem Konzervatorskog odjela u Zadru, objašnjava Ive Surić iz agencije ZADRA NOVA, dodajući kako će uštede ovisiti o samoj lokaciji i snazi rasvjetnih tijela.

- Na 70 posto lokacija gdje je do sada bila ugrađena živina rasvjeta koja će biti zamijenjena sa LED rasvjetom, ostvarit će se uštede do 85 posto. Na nekim lokacijama nije moguća ugradnja LED rasvjete te će se s toga ugraditi rasvjeta visokotlačnog natrija koja ostvaruje uštede od 60 posto, kazao je Surić.

- Provedba projekta započela je 1. srpnja 2017. godine, a trajat će do 31. prosinca 2019. godine. Europska unija sufinancira projekt u vrijednosti od 1,6 milijuna eura, a na području Zadarske županije u tijeku su radovi zamjene lampi na prostoru grada Zadra na Kalelargi, u općinama Galovac i Novigrad – predio Gajine. U općinama Bibinje – uvala Jaz, Posedarje – Vinjerac stara jezgra, Grad Benkovac – Smilčić te Privlaka radovi su u pripremnoj fazi, rekao je voditelj projekta Ive Surić iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

U tijeku su i promotivne aktivnosti kako bi se djeca, ali i svi stanovnici osvijestili o korištenju obnovljivih izvora energije i uštedama koje se mogu ostvariti.

- Zadarska županija sudjeluje kao partner na projektu. Projektom smo uspjeli pokazati kako se sredstva Europske unije mogu privući i u ruralne dijelove županije. Na taj način nerazvijenije jedinice lokalne samouprave imaju priliku obnoviti komunalnu infrastrukturu ujedno ostvarujući značajne uštede, rekao je Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove dodajući kako će Zadarska županije uz pomoć tvrtke SmartWay izvršiti nabavku i instalaciju sustava za praćenje potrošnje energije u zgradi županije čime će imati direktan uvid u stanje potrošnje energenata i planirati dodatne uštede.

Glavni cilj projekta IRENE je zaštita i očuvanje okoliša i poticanja održivog korištenja prirodnih resursa u pogranični područjima odnosno zamjena postojećih rasavjetnih sustava s energetski učinkovitom rasvjetom.

Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., zajednički provode Zadarska županija (Hrvatska), Eko centar DELFIN i Općina Tivat (Crna Gora), Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar (BiH) te Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao vodeći partner.

25. travanj 2024 00:48