StoryEditorOCM
RegionalU ZADRU OTVORENA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA SUDACA

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković: "Možemo puno bolje, ali situacija sigurno nije loša!"

Piše B.S.
14. rujna 2018. - 19:39
suci (3)

- Imamo prostora za napredak, možemo puno bolje, ali situacija sigurno nije loša. Dobili smo bolju organizaciju spajanjem općinskih i prekršajnih sudova, počeli rješavati problem blokiranih građana i predstavili prijedlog ovršnog zakona, kojeg su mnogi obećavali napraviti a nisu. Tekst je sada u raspravi, neka javnost i struka daju primjedbe, prihvatit ćemo kvalitetne prijedloge - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u petak na Sveučilištu u Zadru gdje je otvorena Međunarodna konferencija sudaca.

Na dvodnevnoj konferenciji raspravljat će se o Sprječavanju korupcije u sudstvu, zaštiti integriteta sudstva, međunarodnoj dimenziji sudačke etike, te temi "Sudački integritet i populizam u odabranoj praksi Europskog suda za ljudska prava". Bošnjaković je pozvao sve da umjesto podržavanja neke fame daju konkretne informacije, ako, kako je naglasio, takvih slučajeva ima da se procesuiraju.

Predsjednica Udruge hrvatskih sudaca Ogranak Zadar Jadranka Nižić - Perošnaglasila je kako su neovisnost sudaca, izgradnja njihova integriteta, stručnost i ispravnost ključ njegove učinkovitosti i povjerenja javnosti.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican ukazala je na potrebu stalnog usavršavanja i obrazovanja uslijed brzih globalizacijskih kretanja i tehnoloških promjena.
- Sveučilište ne služi samo kako bi se tradicionalno zadovoljila potreba za obrazovanjem. Otvorili smo vrata pravu i pravosuđu iako nemamo studij prava, ali prepoznajemo važnost usavršavanja u ovom području te veliku društvenu korist. Konferencije su susreti koji imaju puno veću korist od klasičnih susreta jer obogaćuju sudionike, čine ih profesionalno jačima, proširuju gledišta i karijerno oplemenjuju- zaključila je Vican.

Zadarski župan Božidar Longin rekao je kako je cijelom društvu važna visoka učinkovitost pravosuđa.

- Za svaku stabilnu državu od neprocjenjivog je značaja stvarna vladavina prava, neovisnost i nepristranost ukupnog pravosudnog sustava. U relativno mladim demokracijama kakva je i naša, uloga sudaca još je i izraženija, a kroz promicanje i dosljedno poštivanje ustavnosti i zakonitosti kao vrhunskih pravnih i etičkih vrednota društva vaš doprinos jačanju Republike Hrvatske kao pravne države, gospođe i gospodo suci, je nemjerljiv, rekao je Longin.

23. travanj 2024 08:18