StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO PROVEDENA BOJNA GAĐANJA I RAKETIRANJA SA ZADARSKE VOJNE BAZE

Kiowe krenule u akciju!

Piše HRZ/Marinko Karačić
14. rujna 2018. - 21:00
HRZ (18)

Pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika završili su u petak 14. rujna 2018. provedbu bojnih gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u dnevnim i noćnim uvjetima na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju.

Riječ je o godišnjoj certifikaciji helikoptera i već obučenih izvidničko-borbenih timova te o inicijalnom bojnom djelovanju nove skupine pilota na obuci za helikopter OH-58D Kiowa Warrior. Cijeli proces  obuke i bojnih gađanja i raketiranja odvijao se pod vodstvom nastavnika letenja Eskadrile helikoptera koje su obučili američki instruktori letenja kroz ciklus obuke koji je završio u prosincu prošle godine.

Bojnim djelovanjem na ciljeve na zemlji potvrđena je puna spremnost postrojbe za samostalnom provedbom svih faza obuke, a kruna su upravo bila bojna dnevna i noćna gađanja i raketiranja.

Gađanja i raketiranja su provedena iz zraka puškostrojnicama 12,7x99 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji, a boravak u Slunju iskorišten je i za obuku zrakoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Svaki od zrakoplovnih tehničara specijalnosti ZIM (zrakoplovni motor), IRE (instrumenti, radio i elektro oprema) i ZN (zrakoplovno naoružanje) imali su svog mentora u svim fazama potpore, a posebna vrijednost njihove obuke je rad u stvarnim i realnim terenskim uvjetima u kojima se zahtjeva iznimna stručnost, profesionalnost, sigurnost i usklađeno timsko djelovanje.

I ovaj sveukupno četvrti ciklus bojnih gađanja i raketiranja zahtjevao je izmještanje dijela snaga eskadrile na slunjski poligon podijeljen u tri skupine. Prvu su činili obučavatelji prve skupine pilota koji su obuku završili prošle godine sa statusom "full combact ready", druga je nova skupina polaznike obuke dok je preostala potporna skupina sastavljena od timova zrakoplovnih tehničara, oružara, vatrogasaca, timova za gorivo te ostalih službi u provedbi borbene obuke.
Zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Krešimir Ražov čestitao je novoj skupini borbenih pilota na uspješno provedenom inicijalnom bojnom djelovanju, koja je u potpunosti djelo Eskadrile helikoptera. "Ponosan sam na rezultate koje ova eskadrila ostvaruje u svim segmentima obuke, a ovo je bilo najbolje mjesto gdje su to na sjajan način i prezentirali. Cijelo vrijeme mogao se osjetiti pozitivan naboj i energija koji su bili snažan motivator kod svih polaznika, a prva bojna gađanja ne samo što su odrađena profesionalno, nego i s visokim ocjenama, na čemu im još jedanput čestitam i želim uspješan nastavak obuke. Posebno ističem važnu ulogu zrakoplovnih tehničara i timova u potpori obuke koji su i ovoga puta bili izvrsni, U vrlo dinamičnom radu danju i noću  još su jedanom bili nezamjenjiva karika u provedbi borbene obuke", poručio je pukovnik Ražov.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren provedbu cjelokupnog bojnog djelovanja ocijenio je uspješnom. "Cijeli proces dnevnih i noćnih bojnih djelovanja raketama i iz strojnice protekao je vrlo uspješno i sigurno te se ovim putem zahvaljujem voditelju bojnog djelovanja na iznimnoj organizaciji i pokazanom profesionalizmu, pilotima eskadrile helikoptera na profesionalizmu i predanosti, tehničarim eskadrile helikoptera koji su uspjeli izdržati vrlo naporan tempo petodnevnih cjelodnevnih/cjelonoćnih letačkih aktivnosti i držati opremu ispravnom te svim djelatnicima poligona Eugen Kvaternik koji su svojom potporom omogućili uspješno provođenje ove aktivnosti", kazao je pukovnik Gren.

Svoj doživljaj prvih izvedenih bojevih djelovanja piloti eskadrile helikoptera opisuju na poseban način. "Nikakva teoretska priprema ne može vas pripremiti na osjećaj prilikom pucanja iz strojnice i raketama koje se nalaze pola metra od vas. Ta zaglučujuća buka, vibracije, miris baruta i osjet topline raketnog motora prilikom lansiranja rakete preplavljuje tijelo adrenalinom koji vas drži euforičnim još dugo nakon ispražnjenog lansera raketa i spremnika za streljivo", iznio je svoje dojmove jedan od pilota polaznika obuke.

Jedan od obučavatelja borbene obuke kazao je kako ga se posebno dojmila atmosfera svih timova eskadrile. "Ovo je bio svojevrsni team building za sve sudionike borbene obuke, a to se na poseban način  moglo osjetiti i kod provedbe noćnih gađanja i raketiranja kada je skupina koja toga dana nije bila u planu obuke sve do kraja noćnih gađanja i raketiranja ostajala na promatračnici do kasno u noć sve do zadnje ispaljene rakete dajući podršku posadama koje su djelovale, ali i uživali u impresivnim slikama noćnih bojevih djelovanja".
           
Eskadrila helikoptera raspolaže sa 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior dobivenih iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

 

 

19. travanj 2024 08:50