StoryEditorOCM
4 kantunaZA PROMET OTVORENA ULICA JURJA ŠIŽGORIĆA

Nova cesta na Ričinama rasterećuje promet. Zaštićen otkriveni rimski akvedukt

Piše Promo
17. rujna 2018. - 10:52
Šišgorićeva (2).JPG

U petak je za sav promet otvorena obnovljena Ulica Jurja Šišgorića. Gradnačelnik Grada Zadra Branko Dukić i pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap obišli su prometnicu i provjerili izvedene radove o čemu su ih informirali predstavnici izvođača i nadzora.

- Riječ je o iznimno važnoj prometnici koja će omogućiti bolju komunikaciju i otvoriti cijelo jedno područje mjesnog odbora Ričine uz ulicu Josipa Jovića koje je dosad bilo prometno ograničeno. Njezinom dogradnjom i uređenjenjm omogućeno je spajanje ulica Josipa Jovića i Franka Lisice, kazao je nakon oblaska gradonačelnik Dukić.

Dodao je da je projektom obuhvaćena izgradnja i sve prateće komunalne infrastrukture, nogostupa te oborinske i fekalne odvodnje. Posebno je značajan zahvat na izgradnji kanalizacijskog sustava čime se stvaraju preduvjeti za nove priključke obiteljskih kuća s područja MO Ričine na javni sustav odvodnje. Uz novi asfalt postavljena je i nova prometna signalizacija i javna rasvjeta.

Radove je izvodila tvrtka Tim d.o.o. Benkovac, dok je nadzor radova obavljala tvrtka Via factum d.o.o. Zadar. Vrijednost izvedenih radova je 932.634,38 kn s PDV-om.

Arheološki nadzor nad radovima obavio je Muzej antičkoga stakla u Zadru te su zadarski arheolozi pronašli dio rimskog akvedukta, jedinstvenog po očuvanosti. Sukladno uvjetima konzervatora, oštećeni dijelovi svoda su se rekonstruirali i zaštitili od urušavnja, a uz prometnicu će biti postavljene info table na kojima će se nalaziti svi podaci o rimskom vodovodu koji prolazi tim dijelom grada.

Obilazak Šišgorićeve bila je prigoda da gradonačelnik Dukić izvijesti i o drugim radovima na cestama koji nas očekuju ove jeseni. Već sljedeći tjedan radovi počinju na prometnici u Ulici Nikole Tesle, a vrlo skoro i u Ulici Put Stanova.

20. travanj 2024 06:26