StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG DUGIH REDOVA I KVAROVA NA APARATIMA OTKAZANE PRETRAGE

Tisuću Zadrana godišnje obavi pregled magnetskom rezonancijom u Gospiću

Piše Ana Vučetić Škrbić
18. rujna 2018. - 23:30
magnetska_rezonanca3-050710

Već duže od dva tjedna Odjel za kliničku radiologiju zadarske bolnice radi bez rendgenskog uređaja koji se pokvario. Zbog toga su otkazane sve unaprijed naručene pretrage koje nisu bile hitne, međutim, ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina tvrdi da nema razloga za uzbunu jer je to jedan od dva rendgena s kojima ustanova raspolaže i kako će pacijenti koji nisu uspjeli obaviti pregled to učiniti kad se aparat popravi.

Riječ je, inače, o 20 godina starom uređaju koji se i ranije kvario, a kako je očito odradio svoju “kvotu” snimanja, bolnica je krenula u nabavu novog rendgena, vrijednog 600 tisuća kuna. Kad će i kako uređaj biti u funkciji, ovisi o žalbenom postupku. Zato smo ravnatelja Čulinu pitali mogu li pacijenti iz Zadra snimanje rendgenom obaviti u nekoj od drugih zdravstvenih ustanova, primjerice u Gospiću.

- Svaki pacijent može odraditi pregled gdje god želi u Hrvatskoj, od Vukovara do Dubrovnika, ako ta ustanova ima ugovor sa HZZO-om - kratko nam je odgovorio Čulina.

Upravo Gospić, ali i Šibenik, gradovi su gdje pacijenti iz Zadra najčešće odlaze kad su uređaji u bolnici izvan funkcije, pogotovo magnetska rezonancija, na koju se čeka najmanje godinu dana. I taj je aparat, koji je bolnica dobila prije 11 godina zahvaljujući donaciji lokalnih gospodarstvenika, sve češće u kvaru, a periodi kad je izvan funkcije sve su duži. Prošle je godine zbog velikog kvara na aparatu red na snimanje magnetom došao do rekordnih 18 mjeseci, odnosno više od 500 dana, zbog čega sve više pacijenata koristi svoje pravo da tu, ali i druge pretrage, obavi u Općoj bolnici Gospić.

Potvrđuju to i brojke koje smo jučer dobili od ravnateljice bolnice u Gospiću, dr. Sandre Čubelić.

Godišnje 4000 pregleda

- U našoj bolnici magnetskom rezonancijom godišnje se obavi od 3500 do 4000 pregleda, od čega su prvi po učestalosti pacijenti iz Ličko-senjske županije, koji obave oko tisuću pregleda. Odmah nakon njih su pacijenti iz Zadarske županije, s otprilike jednakim brojem snimanja. To znači da nam pacijenti iz Like i Zadarske županije čine više od polovice ukupnog broja pacijenata koji godišnje obave MR u našoj bolnici - kaže dr. Čubelić.
Gospićka bolnica je magnet vrijedan 13 milijuna kuna dobila u srpnju 2010. godine, kada je i svečano pušten u funkciju, a na prigovore da “maloj bolnici ne treba tako skupa oprema”, tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović odgovorio je da s MR uređajem “OB Gospić dobiva kompetnu dijagnostiku po uzoru na male bolnice u Njemačkoj i Austriji”.

- Naš magnet radi u dvije smjene radnim danima, a često u obje smjene radimo i vikendom. Zato i obavimo tako puno pregleda pa je lista čekanja prihvatljiva, od tri do četiri mjeseca. S time da, kad je u pitanju sumnja na tumor ili pretraga za dijete, čekanja nema nego se na red dolazi odmah - kaže ravnateljica gospićke bolnice, koja je prije pet godina dobila i novi CT aparat.

Uz Gospić, pacijenti iz Zadra na MR pregled najčešće odlaze u Šibenik, i to u privatnu polikliniku "Vita", s kojom HZZO već nekoliko godina ima sklopljen ugovor zbog predugih lista čekanja u javim bolnicama. Tamo se na red može doći čak i ranije nego u Gospiću, za mjesec dana, i to preko uputnice, na trošak zdravstvenog osiguranja. HZZO će vam u tom slučaju, ako pregled obavljate u drugom gradu jer u svom ne možete doći na red, pokriti i putne troškove.

 

POTPISAN UGOVOR Novi MSCT i magnetska stižu novcem iz EU fondova
Krajem kolovoza potpisan je ugovor o bespovratnim EU sredstvima u okviru projekta “Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama/dnevnim kirurgijama“, iz kojega će Opća bolnica Zadar, kao svega jedna od dvije opće bolnice u ovom projektu, dobiti ukupno 13,4 milijuna kuna. Tim novcem nabavit će se novi 128-slojni MSCT uređaj vrijedan 5,6 milijuna kuna i novi uređaj za magnetsku rezonancu 1,5T, vrijedan 7,7 milijuna.
24. travanj 2024 14:28