StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ZADAR DOBIO PRVU CRVENU KLUPU ZA SVE ŽRTVE NASILJA

Ovo je podsjetnik da se nasilje događa svakodnevno i da ga treba prijavljivati!

Piše Ana Franić
22. rujna 2018. - 15:24
crvena_klupa10-220918.JPG

Zadar je u subotu ujutro dobio prvu crvenu klupu za sve žrtve nasilja koja je postavljena na rivi kod hotela Zagreb. Umjetnički performansom, zadarska umjetnica Silvijana Dražović i Ženska inicijativa HNS-a Zadarske županije, na obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja poručili su "Stop nasilju".

- Crvenom klupom, cvijećem, porukom i svim otiscima ruku koje naši građani ostavljaju na klupi želimo poručiti da je dosta nasilja nad ženama. Danas je nasilje prisutno u svakom oblikom, a ova crvena klupa simbolično znači da smo ujedinjeni u cijelom svijetu jer su ovakve klupe već postavljene i u Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Grčkoj, a prva je u Hrvatskoj, rekla je Silvijana Dražović.

U nizu bijelih klupa duž rive, crvena iskače jer treba osvijestiti društvo da nije dovoljno samo jednom godišnje govoriti o nasilju već nasilje treba prijavljivati, a ova klupa nam treba biti podsjetnik na to, objašnjavaju organizatori inicijative.

- Nasilje je nedopustivo i pred njim ne smijemo zatvarati oči. Nadamo se da će konstantno pristutvo klupe u prostoru ispuniti tu svrhu. Nasilje stvara novo nasilje i vodi nas u začarani krug koji se treba zaustaviti. Prisutan je trend brutalizacije i ovo je tema o kojoj je zaista potrebno pričati, poručila je Irena Gulan Šimurina, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Zadarske županije i bivša gradska vijećnica.

20. travanj 2024 11:14