StoryEditorOCM
4 kantunaOPĆINSKI SUD U ZADRU ODBIO PRIVREMENU MJERU I OSTAVIO IH U MRAKU

Četveročlana obitelj u Sukošanu već tri mjeseca živi bez struje!

Piše AVŠ
28. rujna 2018. - 00:01
struja

Prije šest dana, 21. rujna, Općinski sud u Zadru, stalna služba u Benkovcu, donio je rješenje kojim se odbija prijedlog tužiteljice, 60-žene iz Sukošana za određenje privremene mjere radi sprječavanja nasilja i nastanka nenadoknadive štete te zaštite zdravlja.

Iza ove službene pravne formulacije i rješenja koje je donio sudac Zoran Vranković, stoji nevjerojatna obiteljska drama jedne četveročlane obitelji koja već tri i pol mjeseca živi bez struje! U 21. stoljeću, majka od 60 godina i dvojica sinova te njihova teško bolesna 80-godišnja baka, kojoj je nedavno napravljena operacija na srcu, desetak kilometara od Zadra, u srcu poznatog turističkog mjesta, žive kao u srednjem vijeku, bez električne energije, bez tople vode, bez štednjaka i hladnjaka, kao građani drugog reda.

Struja im nije isključena zbog duga, neplaćanja ili nečega što su kao potrošači sami skrivili. Isključenje je posljedica dugo godina narušenih obiteljskih odnosa, zbog kojih je kuća u kojoj obitelj živi zadnjih 18 godina sada predmetom sudskog spora. Zadarska Elektra je, po nalogu onoga tko je upisan kao vlasnik dijela kuće gdje se nalazi elektro brojilo, 12. lipnja ove godine isključila struju kompletnom objektu čime je u mraku ostavila četveročlanu obitelj čiji je najstariji član teško bolesna baka.

Odmah idući dan, 60-godišinja žena podiže tužbu radi smetanja posjeda isključenjem električne energije u obiteljskom domu, u zgradi čiji je ona dugogodišnji suposjednik. Tražila je tada od suda da donese privremenu mjeru radu sprječavanja nasilja i nastanka nenadoknadive štete te zaštite zdravlja kojom će joj se omogućiti privremeni nesmetani suposjed nekretnine gdje živi, a koji uključuje i posjed priključka na električnu energiju. Ukratko, privremena mjera kojom bi obitelji bila vraćena struja do okončanja drugog postupka oko same nekretnine.

Od tada su održana dva ročišta, a na zadnjem koje je održano 28. kolovoza, sudac Vranković je obavio očevid na licu mjesta u Sukošanu i utvrdio kako obitelj tamo živi zadnjih 18 godina i kako nemaju drugog doma. U međuvremenu je tužiteljica nekoliko puta slala požurnice u kojima moli sud da odluči o privremenoj mjeri.

I onda, gotovo mjesec dana kasnije, 21. rujna, sudac donosi rješenje kojim se njezin zahtjev odbija, odnosno, da se struja neće privremeno priključiti!

U obrazloženju te odluke sud "smatra da je preuranjeno zaključiti jesu li ispunjenje pretpostavke za opskrbu električnom energijom" te kako tužiteljica, ukoliko već sada ima dokaze oko korištenja građevine koji joj omogućavaju priključak, s tim se može obratiti Elektri. Istovremeno, navodi se dalje u rješenju, sud nalazi da je HEP odnosno zadarska Elektra bila ovlaštena postupati po nalogu onoga s kojim je u ugovornom odnosu, dakle, da u isključenju struje nema nikakve protuupravnosti. Pojednostavljeno rečeno, sud upućuje ženu da može svoje pravo na struju ostaviti postupkom prema Elektri, a istovremeno navodi da Elektra nije prekoračila svoje ovlasti time što im je isključila struju?!

A najčudnije od svega je što sudac u tom rješenju navodi kako je zahtjev tužiteljice potpuno neosnovan s obzirom da na katu kuće živi već 18 godina, iako ona pravo na stanovanje uopće nije dovodila u pitanje već pravo na opskrbu električnom energijom.

Nakon ove odluke, obitelj nastavlja život bez struje. Žaliti se mogu, ali krene li žalba na viši sud, tu će trebati jošnekoliko mjeseci da se donese odluka. Po svemu ovome vrlo je izvjesno kako će ova obitelj, u 21. stoljeću, u srcu urbanog naselja desetak kilometara od centra Zadra, zimu dočekati bez struje i tople vode.
 

27. travanj 2024 00:33