StoryEditorOCM
4 kantunaZAJEDNIČKI PROJEKT ŽUPANIJSKE LUČKE UPRAVE I GRADA ZADRA

Uskoro započinje treća faza uređenja uvale Jazine - obala ispred Ljepotice postaje šetnica!

Piše M. Kalajžić
28. rujna 2018. - 20:32
radovi_jazine3-190313

Grad Zadar i Županijska lučka uprava (ŽLU) idu u realizaciju treće faze uređenja obalnog pojasa u uvali Jazine i to preostalog dijela obale ispred zgrade Ljepotica. 

To će zajednički sufinancirati Grad Zadar i ŽLU, a samim tim cjelokupni obalni pojas uvale Jazine bio bi rekonstruiran i uređen. Plan je da se u realizaciju ide već iduće godine, a do tada bi se pripremila cjelokupna dokumentacija za što su dozvole već izdane – doznali smo od dipl. ing. Darka Kasapa, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Njegove navode potvrdio je i Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave koji je kazao kako će se taj projekt naći u izmjenama i dopunama njihovog financijskog plana, nakon čega bi se konačna odluka donijela na Upravnom vijeću za desetak dana i nakon toga bi proveli javnu nabavu.

Radovi u siječnju

- Ja se iskreno nadam da ćemo do siječnja 2019. godine početi s radovima. Definitivno intencija i želja postoje, imamo i zatvorenu financijsku konstrukciju tako da bi na taj način završili cjelokupan projekat uređenja uvale Jazine nakon čega bi mogli ići dalje. Plan je da kapacitet postojećih pontona ostane kakav jest, a uredio bi se obalni pojas koji bi se popločao. Uredila bi se i šetnica sukladno projektu kojega je za cjelokupnu uvalu Jazine radio projektni biro "D&Z". Taj je dio obale pod asfaltom, na nekim mjestima je i utono, a ovim bismo projektom taj cjelokupni prostor uredili, posebno obalni zid koji bi se popločao uz opremanje svega što ide uz to. Postojeće palme na tom dijelu obale morat će se presaditi i onda opet vratiti natrag, pod uvjetom da su zdrave, odnosno da ih nije napala palmina pipa.

Parking ostaje, prostor će se još malo proširiti, a napravit će se i šetnica uz obalu koja će povezati ostale prethodno uređene obale s obe strane uvale. Broj vezova ostao bi isti, dodatnih pontona ne bi postavljali jer bi se tako izgubio osjećaj lijepe vale – otkrio nam je planove Davor Škibola dodajući kako će cjelokupna investicija koštati 7,3 milijuna kuna s PDV-om, a omjer sufinanciranja dogovorit će Grad Zadar i ŽLU.

- Već je sada obalni dio uvale postao jedna velika šetnica, a dovršenjem treće faze uređenja taj će dio obale dodatno dobiti na svojoj atraktivnosti i ljudi će je rado koristititi za šetnju, uvjeren je Škibola. Uređeno istezalište koje kontrolira ŽLU funkcionira bez problema i građani ga koriste za podizanje i uređenje svojih brodica. Što se tiče broja vezova za brodice, pritisak korisnika za nove vezove stalno je prisutan i trenutno ima oko 250 zahtjeva na čekanju. Samo u Jazinama ima 650 vezova, u uvali Bregdetti još 600-tinjak...

Slijedeća je uvala Bregdetti

- Moramo razmišljati o našim sugrađanima na način da kad završimo ovaj projekat i kad Urbanistički plan Zadra bude gotov, da naš sljedeći projekt u gradu bude uređenje uvale Bregdetti na način da saniramo kompletne obalne zidove, izreguliramo tu luku, produbimo je na dubinu kako se ne bi ugrožavala sigurnost plovidbe i da postavimo tri – četiri pontona, čime bi povećali kapacitet, a i zid prema Svetoj Klementi bi se napravio kako bi bio propustan... To su doduše za sada ideje, jer sve opet zavisi o Urbanističkom planu grada Zadra koji je temelj svega. Imamo mi i uvalu Maestral gdje bi se uređenjem toga dijela obale u samom gradu opet dobili dodatni komunalni vezovi jer je trenutno preplitka – kazao je Škibola ponovivši kako je preduvjet bilo kakvog zahvata UPU grada Zadra.
 

Radovi u Pagu, Turnju i Petrčanima
Županijska lučka uprava potpisala je ugovor za sanaciju luke Katina u centru Pagu. Radovi će započeti za desetak dana, trebali bi završiti do travnja. Osim sanacije luke, u planu je postavljanje dva pontona, te povećanje sigurnosti vezova. Projekt će s 1,5 milijun kuna sufinancirati Ministarstvo prometa i veza, a cjelokupna investicija vrijedna je 5,5 milijuna kuna bez PDV-a. Isto tako, u Turnju se nastavljaju radovi na obnovi starog mula iz vremena Austro-ugarske što bi do konca godine trebalo biti gotovo. U završnoj fazi su obalni radovi u Petrčanima.

 

Zašto smrdi u Jazinama?
- Zašto se u uvali Jazine od uređenja obalnog zida blizu raskrižja sve više osjećaju neugodni mirisi, pitali smo Darka Kasapa.
- Svjesni smo tog problema, ali kroz predstojeću rekonstrukciju postojećeg raskrižja to će se riješiti. Potrebno je ugraditi dodatne slivnike i sifone i samim tim zaokružiti cjelokupni sustav odvodnje u uvali Jazine. Nakon toga, prema mišljenju projektanata, više ne bi trebalo biti problema s tim neugodnim mirisom - rekao je Kasap.
17. travanj 2024 18:13