StoryEditorOCM
4 kantunaFOTOGRAFIJE: U SKLADU S TRADICIJSKOM GRADNJOM, ALI I BAZEN JE UKLOPLJEN

Dvije male obnovljene kuće u zadarskom zaleđu, u jednom zaseoku!

Piše Dom i dizajn
8. listopada 2018. - 16:05
_GRI3257.JPG

NAZIV: Kuće za odmor - BRIST 
LOKACIJA: Pridraga, Baturi Donji
VLASNIK: Obitelj iz Zagreba 
POVRŠINA KUĆA: svaka kuća 40 m2 (tlocrt) + 30m2 (galerija)
DIZAJN: Jasna Nimčević
KONTAKT: nyanyanim1@gmail.com
SURADNICI: Petra i Andrej Bogdanović

U zadarskom zaleđu, u zaseoku Baturi, u potpuno intimnom prostoru ograđenog dvorišta nalaze se dvije male kamene kuće sagrađene krajem 19. stoljeća, koje su prije dvije godine doživjele svoju veliku obnovu.  

Želja investitora, obitelji iz Zagrebe, bila je obnoviti kuće koje je rat devedesetih pretvorio u kamene ljušture, te ih prilagoditi suvremenom načinu života uz očuvanje postojeće arhitekture. Prilikom obnove dizajnerica je Jasna Nimečić sa suradnicima Petrom i Andrejom Bogdanovićem zadržala i obnovila sve postojeće arhitektonske elemente, a svi novi elementi koje je dodala u interijer i eksterijer u skladu su s tradicijskom gradnjom.

S obzirom na to da su izvorno građevine bile niske, visina u interijerima povećana je ukopavanjem podne razine, odnosno njenim spuštanjem, stvarajući tako svojevrsni mali loft pa je tako veličina svake kuće uvećana za prostor galerija. Što znači da je izvorna veličina od 40 četvornih metara uvećana za 30 kvadrata na svakoj kući.

Kako su kuće građene s određenim vremenskim razmakom i njihova se pročelja razlikuju. Sukladno tome odlučeno je da i interijeri budu drugačije uređeni. Zato u jednoj kući dominira plava boja, a drugoj tamnoljubičasta boja. Što se organizacije prostora tiče, obje kuće imaju prostor za spavanje za četiri osobe, kuhinju s dnevnim boravkom i kupaonicu. Većina namještaja i podovi na galerijama izrađeni su od izbijeljenog drva, dok su podovi u prizemlju od ulaštenog betona. Boja stolarije i škura ponavlja se na unutrašnjim gredama te stvara kontinuitet i poveznicu između vanjskog i unutarnjeg prostora. U izradi namještaja nastojala se slijediti ideja jednostavnosti i skromnosti, jer su takvi bili i uvjeti života u ovim kućama. No, zbog namjena kuća, bilo je nužno opremiti ih modernom tehnologijom. Jedan od zanimljivih suvremenih detalja je veliki ekran televizora koji se okreče oko svoje osi i zatvara otvor u zidu naizmjenično s ogledalom. Osim toga, u dvorištu je sagrađen bazen pravokutnog oblika koji ne narušava prostorni sklad, a umjesto uobičajenog roštilja sazidano je mjesto za logorsku vatru na kojem se može pripremiti hrana, a koje služi i kao zamjena za ognjište.

 

Prilikom obnove velika je pažnja posvećena rasvjeti koja se može transformirati kao na kazališnoj sceni te cijeli prostor promijeniti i oblikovati ovisno o željama stanara. Neke od lampi izrađene su od vodovodnih cijevi, druge  pak vise na drvenim konstrukcijama, a ima ih i skrivenih iza greda, dok su neke slobodne u prostoru. Obasjavaju kamene zidove, radne plohe, stolove, ogledala dajući prostoru svaki put novo lice.

Na galeriji su kreveti smješteni ispod krovne kosine i odvojeni su malim garderobnim ormarom. Na taj je način prostor iskorišten u potpunosti i stvara vrlo intimne zasebne cjeline idealne za spavanje i odmor. Podest stepenica u razini je prozorskog okvira, pa i on otvara prostor za sjedenje unutar okvira.

 

 

 

Prozorska okna također imaju svoje specifičnosti. Jedno je uokvireno izglačanom crnom betonskom plohom, drugo ima drveni okvir učvršćen na kameni zid s unutrašnje strane tako da svojim volumenom ne smanjuje prodor svjetlosti.

 

Dvorištem dominira velika koštela, stablo iz porodice brijestova, pa kojem je imanje dobilo ime, Brist, a nalazi se u Bristovačkoj ulici koja vodi od kuća prema bunaru Bristovcu.

20. travanj 2024 07:52