StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE NERA KURTA, NOVA POLITIČKA TAJNICA ZADARSKOG SDP-a?

Radeći na kruzerima obišla je cijeli svijet, s mobitela joj svira "Ne spavaj mala moja", strastvena je vozačica Honde, a sanja Harley Davidson i – pobjedu na izborima

13. listopada 2018. - 11:23
kurta6-121018

Tko je Nera Kurta koja je prošlog tjedna preuzela volontersku dužnost političke tajnice kao prvo "samostalno" kadrovsko rješenje Antuna Novoselovića otkako je preuzeo Gradski odbor SDP-a? Zadarskoj je javnosti potpuno nepoznata, ali već šture informacije s društvenih mreža pokazuju da takav profil osobe nije uobičajen u lokalnoj politici.

Rođena je 1976. godine u Rijeci, obišla je gotovo cijeli svijet, radila je na kruzerima, fanatična je obožavateljica Honde, sudjelovala je na automobilističkim utrkama u SAD-u, nepopravljiva je rockerica s čijeg mobitela pri svakom pozivu odjekuje "Ne spavaj mala moja...".

-Bila sam mlada, s 18 godina sam htjela vidjeti svijet i uspjela sam, nisam bila jedino u Australiji, Japanu i Kini, sve drugo sam vidjela. Radila sam na kruzerima, bila sam čak i barmen, koktel majstor! A na kruzeru sam upoznala i svog supruga. Helijo i ja smo jednostavno željeli graditi obitelj, imati djecu, pa smo se 2002. godine definitivno vratili, a ja sam 2006. i 2007. postala mama dviju prekrasnih djevojčica, priča Nera Kurta.

Ploveći na kruzerima, nalazila je vremena za školovanje i usavršavanje, krenula je s kadeturom, a završila kao druga časnica, a onda je po povratku u Zadar – radila kao konobarica!

-U ovoj je zemlji oduvijek kriza, nikada se nisam htjela predati, svaki je posao, pa i konobarski, dobar ako želite voditi brigu o svojoj obitelji. Mijenjala sam poslove, a onda sam shvatila da me djeca rijetko viđaju, pa posljednjih pet godina radim kao savjetnica u zadarskom zastupstvu njemačkog "Ergo osiguranja" i jako volim svoj posao, u kontaktu sam se velikim brojem ljudi. Sa suprugom vodim i apartmanski objekt u Privlaci i dobro nam ide, nastavlja Kurta.

-Odakle strast prema Hondi?

-Odmalena volim automobile, a kako sam dugo bila u SAD-u, zaljubila sam se najprije u Ford Mustang. Bila sam na poznatoj utrci u Daytoni, a u Formuli 2 sam i vozila. Kad smo se vratili u Zadar, naletjeli smo na Hondu Civic i ja sam se jednostavno zaljubila u taj auto! Djeca su u međuvremenu odrasla, pa sam našla vremena za hobi, Honda me zarazila i postala sam strastvena "hondašica", sudjelujem u druženjima i humanitarnim akcijama ljubitelja Honde. Jako volim brzu vožnju, ali samo na Grobniku i u Novom Marofu, u sigurnim uvjetima. Protivnik sam brze vožnje po gradu, ugrožavaš i sebe i druge, a ceste u Zadru su ionako "krater, bunar" i "prva, druga", objašnjava Nera Kurta koja je iz SAD donijela još jedan san: kad-tad odlučila je nabaviti Harley Davidson i onda "laganini"!

Usred rečenice je s mobitela odjeknulo "Ne spavaj mala moja..."

-Odrasla sam na rocku. T.Rex, Jon Bon Jovi, Metalica, Scorpionsi, ZZ Top, Areosmith. Da, i Bijelo Dugme, Lauferi, Prljavci, danas Opća opasnost, slušam puno takvih stvari.

-Pa kakvom ste prečicom stigli u SDP i politiku?

-Uvijek me politika zanimala, još kao tinejdžerki mi se dopao Ivica Račan. Najprije sam bila simpatizerka, zanimalo me povećanje socijalne osjetljivosti i zaštita svih manjina, to mi je ostalo do danas. U SDP-u sam od 2009. godine, a nedavno me predsjednik GO Antun Novoselović pozvao na kavu i ubrzo mi ponudio mjesto političke tajnice koje sam preuzela prošlog tjedna. Drago mi je što me prepoznao. Vjerujem u SDP. Na svom poslu svakodnevno vidim ogroman nesrazmjer između bogatih i siromašnih, Hrvatska to može i mora riješiti, to je jedan od razloga zbog kojih se uz HDZ neprekidno lijepe razne afere, misli nova politička tajnica zadarskog SDP-a.

-Zašto onda, unatoč tome, HDZ dobiva izbore...

-I mene to fascinira, ali to treba pitati birače. Puno ljudi ne izlazi na izbore, moramo mlade ljude pokrenuti i educirati, u škole uvesti građanski odgoj, objasniti im zašto su izbori važni, jer ako većina ne izađe na izbore, odlučuje manjina. Izađi na izbore i daj glas kome želiš, samo izađi.

-Javnost je uvjerena da se SDP raspada. Je li Bernardić taj koji to može zaustaviti?

-Nisam glasala za Bernardića, ali on je trenutni predsjednik SDP-a. U stranci postoje procedure i Statut, to će tako i biti riješeno. Bez obzira na sve što se događa, ovo je moderna stranka koja će pronaći prave odgovore.

-Na kojim će izborima u Zadru pobijediti SDP?

-Na sljedećim! Možemo uspjeti samo kao tim i dajući sve od sebe!

Ako je to "politički san" nove tajnice zadarskog SDP-a, ostaje samo pitanje hoće li joj se prije toga ostvariti "američki san", onaj o Harley Davidsonu.

 


 

"Nije u kruzerima sve..."


 

-Upoznali ste "kruzer industriju" – što od nje može dobiti Zadar?

-To je samo jedna karika u lancu, dobra stvar, ali ne jedina. Turistički i kulturni potencijali Zadra nisu ni približno iskorišteni. Zadar je prekrasan grad, imamo divne i pametne ljude, ali...Nismo mi "pica-kat destinacija", gastronomija nam se širi zahvaljujući ugostiteljima, gosti nam se ne zadržavaju iako imamo povijesne, prirodne i kulturne znamenitosti. A direktori Turističke zajednice ne rade svoj posao. Ni po struci ni po biografiji to nisu odgovarajući ljudi. U svakom poslu vam trebaju školovani i sposobni ljudi, stručnjaci koji mogu pokazati što i kakve rezultate imaju iza sebe. U izboru direktora TZ bilo je boljih kandidatkinja od izabranog kandidata, kaže Nera Kurta.

26. travanj 2024 22:53