StoryEditorOCM
4 kantunaPOLJSKA JOŠ NIJE PREUZELA KAZNENI PROGON SVOG DRŽAVLJANINA

Optuženik za ubojstvo djevojke u Zadarskom kanalu poziv za suđenje čeka na jednom od - zadarskih otoka!

Piše B.S.
18. listopada 2018. - 23:34
zadar

Poljsko pravosuđe još nije preuzelo slučaj ubojstva na motornoj jahti Doral 310 SE u zadarskom kanalu 6. lipnja prošle godine u kojoj su žrtva i ubojica poljski državljani. Iako je Županijski sud u Zadru kazneni progon protiv 52-godišnjeg Piotra Pawela Pawlaka iz Lublina, optuženog za ubojstvo 38-godišnje partnerice Jolante Magdalene Adamczuk u kanalu između otoka Ošljaka i mjesta Kali na otoku Ugljan ustupio republici Poljskoj što je potrvdio i Vrhovni sud RH u svibnju ove godine, spis se još nalazi u Zadru, jednako kao i optuženik iz Lublina. Trenutačno boravi na jednom od zadarskih otoka, gdje čeka poziv za suđenje.

- Po odluci suda od optuženiku je od podizanja optužnice ukinut istražni zatvor, ali ne smije napustiti Zadar - rekao je Pawlakov odvjetnik iz Zadra Milan Petričić. Istražni zatvor Pawčaku je zamijenjen mjerom obaveznog javljanja policiji jednom tjedno, dok njegov progon ne preuzme poljsko pravosuđe.

Pawlak se tražio da mu se za ubojstvo partnerice sudi u Hrvatskoj, no Vrhovni sud RH to mu je odbio navodeći kako je zbog njegovog državljanstva i prebivališta, kao i onog oštećenice svrhoviti ovaj kazneni postupak ustupiti republici Poljskoj.

Pawlak se optužnicom tereti se da je Poljakinji 6. lipnja 2017. na brodu, u kanalu između otoka Ošljaka i mjesta Kali na otoku Ugljanu zadao najmanje četrnaest udaraca po tijelu i glavi nakon čega ju je gurnuo u more gdje se utopila. Nakon uhićenja opovrgnuo je zločin obrazlažući ga "plodom nesretnih okolnosti u kombinaciji sa teškim zdravstvenim stanjem njegove djevojke".

Opovrgavajući ubojstvo ispričao je da je Magdalena imala shizofreniju manično-depresivnog tipa, te da bi u takvoj fazi, reagirala nepredvidivo, nekontrolirano i euforično. Zbog takvog ponašanja nakon dolaska u Biograd morao ju je nekoliko puta udariti po glavi kako bi je smirio, rekao je sucu istrage.

Pawel je u Biograd stigao ranije kako bi mogao popraviti deset godina stari gliser, registriran pod poljskom zastavom. Kad ga je popravio, krenuo je prema Ugljanu u potrazi za nekom jeftinijim privezištem. Samo sat vremena kasnije Pawela su, iscrpljenog, iz mora izvukli njemački jahtaši, a dva sata nakon njega u moru je pronađena i Magdalena mrtva, puna masnica i hematoma. Nedugo zatim otkriveno je kako je već prije Pawel bio u sukobu sa zakonom zbog davanja lažnih iskaza, prijetnji i obiteljskog nasilja, ali i da je već prije bio iza rešetaka.

23. travanj 2024 17:42