StoryEditorOCM
4 kantunaNA STADIONU "TRI ZVONIKA PUNTAMIKE" S BAZNIM STANICAMA

Mario Paleka: Nadzorni odbor NK Zadra mora zatražiti izradu studija o štetnosti zračenja od sva tri teleoperatera!

19. listopada 2018. - 00:04
antene6-070918

Mario Paleka, koji je podržao inicijativu građana MO Stanovi za uklanjanje baznih stanica teleopetartera sa rasvjetnih stupova Nogometnog kluba Zadar, podnio je ostavku na funkciju predsjednika Nadzornog odbora NK Zadar.

– Kako sam dana 1. listopada 2018. godine zaposlen na radnom mjestu direktora Turističke zajednice grada Zadra, sukladno odredbi čl. 24. st. 4. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, ne smijem biti član upravnog ili nadzornog tijela trgovačkog društva ili druge pravne osobe koja je član turističke zajednice. Kako je Nogometni klub Zadar s.d.d. član Turističke zajednice Grada Zadra, jasno je kako je moja funkcija predsjednika Nadzornog odbora kluba nespojiva sa mojim radnim mjestom, slijedom čega sam sa današnjim danom podnio ovu ostavku – objasnio je Paleka na službenim stranicama NK Zadra.

Svetko Ćustić, direktor Nogometnog kluba Zadar, također se oglasio na stranicama NK Zadra i zahvalio Paleki na dosadašnjoj suradnji te mu poželio sve najbolje na novom radnom mjestu.

- U posljednja dva i pol mjeseca otkako je imenovan novi Nadzorni odbor imali smo vrlo dobru suradnju i nastavili smo zajedničkim snagama raditi na onome na čemu ustrajemo od prvog dana mog dolaska u klub, a to je stvaranje ozbiljne i transparentne organizacije, s ciljem svakodnevnog napretka u svim segmentima poslovanja. Na tom putu ćemo i nastaviti, a gospodinu Paleki se zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji i želimo mu mnogo sreće i uspjeha na mjestu direktora Turističke zajednice grada Zadra – kazao je Ćustić.

Nas je pak zanimalo, do kud se došlo s inicijativom da se sa rasvjetnih stupova uklone bazne stanice mobilne telefonije čak triju teleoperatera, za što su mještani kvarta Stanovi potpisali peticiju jer je NK Zadar ustupio stupove za njihovu instalaciju.

- Nisam odustao od svog angažmana u toj inicijativi, iako nisam više predsjednik NO NK Zadra. Kao predsjednik Mjesnog odbora Stanovi, moram priznati da nemam povratnu informaciju mještana oko peticije. Znam da su prikupili veliki broj potpisa, ali počeo sam raditi na dužnosti direktora TZ Zadra i zbog obveza nisam pratio što se događa s tom inicijativom zadnja dva-tri tjedna. Dogovor je bio da se potpisana peticija pošalje meni i ja sam je trebao uputiti prema Nadzornom odboru NK Zadra. U zapisniku zadnje sjednice Nadzornog odbora stoji da je dogovoreno da Uprava kluba treba pozvati sva tri teleoperatera koji će u podjednakom iznosu financirati studiju štetnosti od utjecaja zračenja tih baznih stanica od strane agencije koja to izvodi. To sad treba nastaviti onaj tko će me naslijediti na mjestu predsjednika Nadzornog odbora NK Zadar, jer je tako jasno dogovoreno – kazao je Mario Paleka.

Bazne stanice nalaze se na tri od ukupno četiri rasvjetna stupa NK Zadra što je vjerojatno najveća koncentracija takvih zračenja na jednom mjestu u Zadru. Oko stadiona nalaze se brojne obiteljske kuće, a na obližnjim terenima svakodnevni su treninzi djece koja su izložena zračenju baznih stanica iako to kad su djeca u pitanju zakon zabranjuje. Osim toga u blizini pravog "parka" baznih stanica na stadionu nalaze se vrtići i škole koji se također nalaze u dosegu tih uređaja.

Na južnim rasvjetnim stupovima nalaze se dvije bazne stanice teleoperatera T-com i VIP koji su postavljeni još prije nekoliko godina, a od ovoga ljeta postavljene su na trećem, sjevernijem rasvjetnom stupu i bazne stanice mreže Tele2.

Slikovito rečeno, radi se o "tri zvonika Puntamike s baznim stanicama" na jednom mjestu pa su građani uplašeni zbog zdravlja s obzirom da bazne stanice u ovom slučaju zrače u trostrukoj koncentraciji. Paleka nam je još prije rekao kako je zbog toga kontaktirao i predsjednike okolnih Mjesnih odbora Jazine II Nikolu Zorića i Smiljevac Ivicu Zdrilića koji su se suglasili s njim oko zajedničke inicijative da se te bazne stanice uklone. Dvije su bazne stanice postavljene puno ranije, u vrijeme mandata bivše uprave kluba, kad su primljena i novčana sredstva za te bazne stanice za koja se u javnosti ne zna kolika su i kad su i za što utrošena. Do danas nije jasno kakav je ugovor sklopljen s teleoperaterima, radi li se o zakupu mjesta na rasvjetnim stupovima ili o prodaji vlasništva za instalaciju postrojenja, te tko je uopće odobrio njihovo postavljanje. Zadnji ugovor koji je potpisan za bazne stanice Tele2, navodno je sklopljen za mjesečni najam.

Podizanje reflektora na stadionu NK Zadra 2008. godine financirao je Grad Zadar. Građani iznad čijih su glava podignute bazne stanice, dugo toga nisu bili svjesni misleći da se radi o opremi za reflektore, a nezadovoljstvo je eskaliralo tek kad su antene osvanule i na trećem rasvjetnom stupu, tako da se na stadionu NK Zadra sada nalazi "galerija" svih baznih stanica triju vodećih hrvatskih teleoperatera. Baš poput crkvi na Puntamici i Plovaniji, i Grad Zadar i NK Zadar potrudili su se, zbog u javnosti neutvrđene imovinske koristi, izložiti zdravlje vlastitih građana toga kvarta značajnim izvorima zračenja, a pitanje zbog čega su to učinili - ostaje još uvijek bez odgovora.

Zorić: Podržavam incijativu građana
- Podržat ću inicijativu građana, ali nije na meni da predvodim tu inicijativu u ime MO Jazine II ili bilo koga drugog. Čujte, činjenica je da je NK Zadar sklapao te ugovore i NK Zadar to treba riješiti, a ne mjesni odbori. Oni to u klubu trebaju riješiti između sebe i ja se u tom ne želim upletati, a inicijativu građana koji traže svoja prava podržavam – rekao nam je predsjednik MO Jazine II Nikola Zorić.
18. travanj 2024 16:55