StoryEditorOCM
4 kantunaOPORBA SE OKRUPNJAVA I NA "MALE IZBORE" IZLAZI KAO "ZADARSKI BLOK"

"Jedini uvjet je: nikad, nigdje i ni pod koju cijenu s HDZ-om"! Što je onda s Modesom i HSLS-om i zašto nema Enija Meštrovića?

22. listopada 2018. - 23:15
kutija

Prošlog je tjedna Gradsko vijeće donijelo odluku o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora na području Zadra koji će se održati u nedjelju 9. prosinca. Vrlo brzo, otkrilo se da na takozvane „male izbore“ zajednički izlaze Akcija mladih, Most, Modes, HSLS i Nezavisna lista Denisa Brukete koji namjeravaju formirati „Zadarski blok“.

Razgovori na temu objedinjenog izlaska na izbore traju već mjesec dana, detaljni pregovori još nisu okončani, pa ni raspored mandata po pojedinim gradskim kvartovima, a ni popis sudionika koalicije „Zadarski blok“ nije definitivno zaključen jer se ostavlja prostor još nekim eventualno zainteresiranim nezavisnim listama ili strankama.

Marko Pupić Bakrač ostavlja otvorena vrata svima, ali pod jednim uvjetom:

-Osjećamo odgovornost da se moramo pokrenuti i promijeniti stanje u gradu za što je naš jedini uvjet: nema suradnje s HDZ-om nigdje, nikad i ni po koju cijenu! I to zato što je HDZ sektaška stranka s klijentelističko-nepotističkim osnovama i na nacionalnoj i posebno na lokalnoj razini. To za posljedicu ima uništavanje Hrvatske i odlazak mladih iz zemlje i mi s takvom strankom nećemo surađivati, kaže Pupić Bakrač dodajući da nije dovoljno iz oporbe samo kukati, već nešto treba i poduzeti.

-Iskustvo pokazuje da su mjesni odbori u kojima je pobijedila oporba bili kudikamo aktivniji, što je i logično jer HDZ-ovci ne mogu tako lako otići u gradsku upravu i nešto tražiti za građane svog mjesnog odbora, smatra Pupić Bakrač.

Primjetno je da nema Živog zida koji i dalje ostaje pri odluci da na „male izbore“ ne izlazi, ali su tu Modes i HSLS koji su u prošlosti odigrali svoje epizode u koaliranju s HDZ-om. Upravo zbog toga, šanse da se „Zadarskom bloku“ priključi bokanjačka nezavisna lista Enija Meštrovića gotovo su nikakve:

-Znam da je ta inicijativa pokrenuta, ali me nitko od njih nije kontaktirao. Možda i zato što je moj stav poznat: nema suradnje ni s jednom strankom koja se kompromitirala stvaranjem ovakve države i lokalne samouprave kakvu imamo, kaže Enio Meštrović.

Po najavama, „Zadarski blok“ će pokušati formirati liste i za vijeća mjesnih odbora po zadarskim otocima, a u Akciji mladih očekuju da im se nitko ne miješa u sastavljanje liste za Brodaricu, dok će, po najavama, za sve ostale mjesne odbore razgovori biti otvoreni i fleksibilni.

Nezavisni gradski vijećnik s liste Mosta Mladen Malta potvrđuje sudjelovanje na „malim izborima“ u ovakvom sastavu, ali uz malu ogradu:

-Da, uključeni smo u razgovore, postoji želja, ali još o tome treba porazgovarati s vodstvom Mosta. Mada, mislim da tu neće biti nikakvih problema, kaže Malta.

-Moramo ujediniti lokalnu oporbu i ja se nadam da nam se ovog puta ništa neće ispriječiti, misli Rudolf Dvorski iz Modesa.

-Ova je inicijativa pokrenuta kako bi Zadar dobio što kvalitetniji „treći put“, a HSLS nije ni lijevo ni desno i logično je da je kao stranka centra „unutra“. Vrijeme je da zbog oživljavanja rada mjesnih odbora kao višeg cilja, neke razlike među nama budu zanemarene i da zajednički probamo podići kvalitetu življenja naših sugrađana po zadarskim kvartovima, zaključuje Ivo Žuvela iz HSLS-a.

 

Članovima biračkih odbora 300, predsjednici Izbornog povjerenstva 4.000 kuna

 

U stalni sastav Izbornog povjerenstva Gradsko je vijeće izabralo Jadranku Nižić Peroš (predsjednica), Hrvoja Viskovića (podpredsjednik), Danijelu Števanju, Nediljku Deretu, Anu Mišlov i Anu Markač. Predsjednica će za svoj rad dobiti naknadu od 4.000 kuna, podpredsjednik 3.500, a članovi stalnog sastava Izbornog povjerenstva po 3.000 kuna, dok će članovima proširenog sastava pripasti po 1.500 kuna.

Predsjednici i podpredsjednici biračkih odbora dobivaju po 350, a članovi po 300 kuna.

06. svibanj 2024 04:04