JESEN STIŽE, DUNJO MOJA... Dani su kraći, nema ništa bolje nego zavući se pod dekicu s knjigom: naša novinarka probrala je 10 najboljih, jedna je i zanimljiv roman iz pera mlade Zadranke

JESEN STIŽE, DUNJO MOJA...

Pomakli smo kazaljke, kastrirali ono malo dnevnog svjetla i... što nam preostaje kad nas godišnje doba zakine za boravak u prirodi? Jedan od odgovora je: dobra knjiga. A evo i konkretnih prijedloga kako, dakle, jesenske dane učiniti manje tmurnima a više obojenima toplim pričama. Dakako, ni šalica kakva toplog napitka nije naodmet...
1. Elena Ferrante: "Priča o izgubljenoj djevojčici"

Svi mi koji smo čuvenu tetralogiju osobe iza pseudonima Elena Ferrante zavoljeli od prvog nastavka ("Genijalna prijateljica"), s nestrpljenjem smo iščekivali i ovaj posljednji, četvrti nastavak tetralogije započet 1950. godine u Napulju. U rajonu odrastaju dvije djevojčice, Lenu i Lila, i njihovo prijateljstvo sa svim usponima i padovima nastavlja se tijekom šezdeset godina, to jest cijelog njihova životnog vijeka. Zadnji nastavak otkrit će nam zrelu fazu nekadašnjih "bambina".
2. Leila Slimani: "Uspavanka"

Nominalno triler, a u naravi teška socijalna drama napisana da bude lako čitljiva, konciznim, informativnim novinskim stilom, brzo se prometnula u književni hit godine! Roman opisuje tegobe mladog bračnog para u suvremenom svijetu, pokušaj da se objedini majčinstvo, obiteljski sklad i karijera, no više od svega govori o rak-ranama emigrantske populacije, onih bez puno prilike za obrazovanje koje može biti jedini pravi ključ za istinsko uključenje u društvo. Jedan izdanak takvih nesretnika je i dadilja čija će vas životna drama kao okidač za ludilo i, naposljetku, umorstvo, duboko potresti.
3. Paolo Cognetti: "Osam planina"

Iako je jesen vrijeme kad se tek planira odlazak u planinu – barem među Splićanima sve popularnijeg skijanja – knjižni predujam nudi ovaj divan roman. "Osam planina" talijanskog autora Paola Cognettija meditacija je o prijateljstvu i prirodi, o očevima i sinovima. Mistična i filozofična priča osvojila je čitatelje na više od četrdeset svjetskih jezika i najvažnije nagrade – talijansku Stregu, francuski Prix Médicis, nagradu Engleskog PEN-a i druge.
4. Francesca Cavallo i Elena Favilli: "Mlade buntovnice 2"

Nakon veoma uspjelog prvog dijela "Priča za laku noć – Mlade buntovnice", talijanske autorice donijele su nam i novi nastavak, čini se, još internacionalniji, raznolikiji i sveudilj divno ispričan i ilustriran! Pred nama je, dakle, nova zbirka priča napisanih u stilu bajki, o stotinu iznimnih žena – od Nefertiti do Audrey Hepburn, Rosalind Franklin i J. K. Rowling – koje su svojim životima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. I ovu je knjigu ilustriralo pedesetak umjetnica iz svih krajeva svijeta, i učinit će mnoge jesenske večeri ugodnijima uz lako čitanje i gledanje.
5. Celeste Ng: "Mali požari posvuda"

Mali požari posvuda proglašeni su najboljim romanom 2017. godine po izboru korisnika Goodreadsa, pa će zasigurno i nas ugrijati u ovo jesensko doba. U mirnom, bogatom predgrađu Clevelanda sve je brižno isplanirano – od tlocrta vijugavih ulica do boja kuća i budućeg uspjeha njegovih stanovnika. Duh grada nitko ne utjelovljuje bolje od Elene Richardson, kojoj je igranje po pravilima nit vodilja u životu. Sve je savršeno dok u taj idilični balončić sapunice ne dođe tajanstvena umjetnica i samohrana majka Mia Warren sa svojom kćeri Pearl, i unajmi kuću. Mia i Pearl brzo će postati više od podstanarki...
6. Allison Pataki: "Sisi"

Ne propustite ovu očaravajuću priču o vladavini jedne od najljepših i najkarizmatičnijih vladarica svih vremena! Austrougarska carica Elizabeta zvana Sisi udana je za cara Franju Josipa u veoma mladoj dobi, a narod ju je volio premda su joj istodobno zamjerali česte boravke izvan Austrije, najviše u Mađarskoj koja je doduše također tih godina devetnaestog stoljeća bila sastavnim dijelom istog moćnog carstva. Iza vilinskoga garda i carskog blještavila, međutim, krila se mudra i nesretna žena, koja je uspješno brodila kroz carske obveze ali i vlastiti unutrašnji nemir.
7. Cathy Marie Buchanan: "Djevojke sa slika"

Iako nije jedan od najnovijih, ovaj naslov nipošto nemojte propustiti, čak i ako niste u prvom ešalonu ljubitelja povijesnih romana. "Djevojke sa slika", naime, djelo su koje razoružava i istodobno informira, uglavnom realno temeljen na stvarnim životopisima velikana poput Edgara Degasa, Emilea Zole i drugih. Ovaj uzbudljivi roman smješten je u Pariz u Belle Époque (druga polovica devetnaestog stoljeća), zlatno doba ljepote i bonvivana, apsinta, razuzdanih zabava i ljubavnih avantura, umjetnika i njihovih modela. No, iza pozlaćenih kulisa pariške Opere krije se svijet siromaštva i gladi, zavisti, ljubomore i ambicija…
8. Jane Harper: "Sila prirode"

"Sila prirode" drugi je bestseler australske spisateljice Jane Harper koja je osvojila čitatelje diljem svijeta prvijencem "Suša", dobitnikom brojnih nagrada, među kojima i nagrade za najbolji krimić godine – Gold Dagger. Stoga je s velikim očekivanjem uvrštavamo u jesenske "novitade" na našoj listi. Pet žena nevoljko odlazi na team building u divljinu. Vikend koji ih je trebao zbližiti pretvorit će se u noćnu moru kad jedna od njih, Alice, netragom nestane...
9. Mirela Španjol Marković: "Drugi peron, četvrti kolosijek"

Prozni prvijenac Mirele Španjol Marković s pravom je ove jeseni uzbudio domaću književnu scenu jer govori o rak-ranama mnogih naših prošlosti: odrastanju u osamdesetima, nacionalizmu i prokletstvu miješanog braka, ali i o sasvim osobnim i familijarnim problemima koje je sudbina ili dragi Bog skrojio svakome od nas ponaosob. Pisano je pametno, lako se čita i djeluje ljekovito. Ide uz čaj, ali trpi i punč.
10. Viktorija Božina: "Turbofolk"

Iako je javnosti predstavljen u srcu ljeta, roman intrigantna naslova iz pera mlade Zadranke dobro će vam sjesti i u jesen. Naime, životnost opisa mladosti i sazrijevanja u zaleđu Zadra i odlasku na studij svevremenska je, a Božina nas je rijetko viđenom, brutalnom iskrenošću očarala i rezervirala za sljedeći roman, koji očekujemo s nestrpljenjem. Tople preporuke, i ako niste baš od turbofolka, pa čak niti Štulića koji je ipak u romanu nešto glasniji od "cajke na mukama"

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

PODUZETNIK JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU, U BOLNICI NAM JE ISPRIČAO KAKO SU MU BIVŠI SURADNICI UNIŠTILI ŽIVOT "Gađali su me sidrom i gliserom pokušavali spriječiti da izronim, a kada sam konačno došao do zraka, dočekao me repetirani pištolj"

Saša Eles (54), vlasnik ribarskog obrta "Polip" iz Omišlja na otoku Krku nalazi se na odjelu Neurologi...
"Gađali su me sidrom i gliserom pokušavali spriječiti da izronim, a kada sam konačno došao do zraka, dočekao me repetirani pištolj"