StoryEditorOCM
4 kantunaOTVORENA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „STRANI JEZICI I TURIZAM“

Sveučilište u Zadru danas ima 27 odjela s oko 6.000 studenata i 400 djelatnika u nastavi

Piše Zadarski.hr
8. studenog 2018. - 16:13
konferencija (2)

U Novom kampusu Sveučilišta u Zadru u četvrtak ujutro je otvorena četvrta Međunarodna konferencija "Strani jezici i turizam". Od svog prvog izdanja konferencija afirmira simbiozu turizma i stranih jezika, koju je od svog utemeljenja prigrlio i Odjel za turizam i komunikacijske znanosti zadarskog sveučilišta, istaknuo je moderator doc. dr. sc. Vlado Sušac.
- Zahvaljujući inicijatorima, Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, Učilištu primijenjenih znanosti Burgenland i Fakultetu za turističke studije u Portorožu, postavljen je standard kvalitete i omogućena izvrsna stručna platforma za prezentiranje naših ideja, spoznaja i vještina, istaknuo je Sušac.
Zamjenica pročelnice izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić podsjetila je na povijest Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, ali i znanstvenih inicijativa već u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, kada je dr. Vlatko Jadrešić organizirao i danas važnu konferenciju "Humanističke vrijednosti u turizmu". Tada je osnovan turistički studij s dva usmjerenja, da bi 1994. godine bio osnovan četverogodišnji studij Kultura i turizam.
- Prepoznali smo u samom početku važnost stranog jezika, jer je to sredstvo kojim se podiže kvaliteta cijelog turizma. Naš odjel danas zapošljava 20 djelatnika u nastavi i suradničkim zvanjima u različitim područjima znanosti te izvodi jedan preddiplomski i tri diplomska studija. Kroz široku lepezu pokušali smo zadovoljiti ono što nam gospodarstvo iz turizma traži i odgovoriti na sve izazove i ishode učenja postavljene pred nas. Naša aktivnost ne ogleda se samo kroz ono što se događa u učionici, pa niti u tri konferencije iz različitih područja koje organiziramo. Mi našim studentima često organiziramo studijska putovanja, obveznu šestotjednu praksu, vođenje na stranim jezicima, potičemo ih na prijavu studentskih projekata, a Ritam kulturizma jedan je od najboljih na Sveučilištu, istaknula je Krce Miočić.
Kao Odjel na kojem se poučava pet stranih jezika kroz četiri godine studija jedinstven je u Hrvatskoj, baš kao i Sveučilište u Zadru, koje je osnovano tek prije 16 godina, ali i baštini višestoljetnu tradiciju poučavanja, istaknula je prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu prof. dr. sc. Ivanka Stričević.
- Studiorum Iadertina stoljećima je imala veliki utjecaj na obrazovanje u Hrvatskoj ali i drugim susjednim zemljama. Danas imamo 27 odjela s oko šest tisuća studenata i 400 djelatnika u nastavi, aktivnih u sedam znanstvenih polja. Kao integrirano sveučilište imamo dobre mogućnosti za suradnju među odjelima i u više znanstvenih polja, što se kroz ideje multidisciplinarnosti i interdisciplinarnosti promovira i na ovoj konferenciji. Želim vam puno uspjeha, transfera znanja, osobni napredak i napredak institucija s kojih dolazite, poželjela je prorektorica Stričević te proglasila konferenciju otvorenom.
Teme koje će se na konferenciji obrađivati su Jezici i kulture u kontaktu, Strani jezici i mediji u turizmu, Prijevodi i pogreške u stranom jeziku turizma, Primjena lingvistike u razvoju turističke kulture, Književnost i turizam i dr.

18. travanj 2024 06:40