StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVLJEN SUDSKI POSTUPAK BIVŠEG KRIM INSPEKTORA PROTIV USKOKOVOG OPTUŽENIKA

Sinovčić krenuo ispitivati Novoselovića pa ga sudac upozorio da nije u američkim filmovima!

Piše Iva Ivanac
8. studenog 2018. - 16:23
sinovcic_sud5-190416

Bivši vlasnik medijske kuće Vox i glavni optuženik afere "Ribar" Reno Sinovčić u četvrtak se, nakon što više puta nije došao na ročišta, konačno pojavio na Općinskom sudu u Zadru gdje mu se sudi u privatnom postupku kojeg je protiv njega pokrenuo bivši načelnik zadarske krim policije i SDP-ov gradski vijećnik Antun Novoselović.
Novoselović je podignuo privatnu tužbu protiv Sinovčića zbog nanošenja teških kleveta i uvreda koje je iznio na Gradskom vijeću, a koje su plijenile medijsku pažnju Hrvatske nekoliko mjeseci sve dok nije utvrđeno da nije počinio nikakvo kazneno djelo.
- Od strane Rena i njegovih novinara sam napadan još od 2008. godine. Svi ti napadi su bili teški, ali nijedan kao ovaj. Na prijašnjem Gradskom vijeću sam zahtijevao informacije o preoblikovanju NK Zadra, a na tom vijeću sam postavio dva pitanja, nakon čega je Reno izašao na govornicu i punih osam minuta držao govor, kazao je Antun Novoselović u četvrtak na sudu dodajući kako se jako dobro sjeća da je Reno svoj govor započeo riječima "Zakleo sam se na grobu oca, držim to u sebi, ali ovo doista moram reći."

Teške optužbe

Sinovčić je tada, prema sadržaju privatne tužbe, koristeći svojstvo "vijećnika" grada Zadra javno sa govornice za vrijeme javne sjednice za koju je znao da se medijski javno prati, izvan dnevnog reda, a u cilju grubog vrijeđanja i klevetanja Antuna Novoselovića, znajući da iznosi neistine koje će mu štetiti časti i ugledu i postupajući u toj namjeri za njega rekao: "U ovom gradskom vijeću sjede ljudi koji se predstavljaju kao moralna vertikala i koji mene i gradonačelnika prozivaju za kriminal. Antun Novoselović me proziva i šalje mi policiju, a on je prije šest godina silovao samohranu majku koja je pred njim bježala i skupljala krvavu robu, on je kriminalac najgore vrste, sramota je da takav čovjek sjedi u gradskom vijeću."
Te su neistine i uvrede, prema sadržaju optužnice, objavili gotovo svi hrvatski mediji.
Reno je na suđenju održanom u četvrtak kazao kako se sve to zbilo u stanu iznad jednog od zadarskih kafića.
- Odmah moram reći kako ništa od Renovih navoda nije istinito i sve je izmišljeno. Čak nisam ni znao gdje je taj kafić na Stanovima. Bio sam u tom kafiću jednom na očevidu jer je bomba bila bačena tamo, te sam možda dva - tri puta popio kavu i to je sve. Protiv mene i moje obitelji Reno je govorio svašta, ali ovo nisam očekivao. Sve dokaze koje ima davno je mogao priložiti na sudu, policiji ili državnom odvjetništvu. Na vijeću sam zahtijevao da mi kaže ime osobe na što je on govorio "Znaš ti ko je!". Po meni je to dno dna i pljuvačka politika, kazao je Novoselović sucu Anti Bačiću koji je potom dopustio Sinovčiću da ispita Novoselovića. Prethodno je Reno od suca zatražio da ovaj slučaj riješe na poligrafskom ispitivanju što mu je Bačić odbio jer poligrafski test nije dokaz u kaznenom postupku.

Bez odvjetnika

- Ja bih tijekom postupka za svjedoka predložio osobu koja je bila napadnuta, ali nisam sigurna da će ona to htjeti jer živi u strahu. Razgovarat ću s njom pa ću vidjeti hoće li pristati. Postoji šest osoba koje znaju za ovaj slučaj, ali ne bih o imenima, kazao je Sinovčić.
Reno naime, nije imao odvjetnika te je započeo sam ispitivati Novoselovića. Njegova pitanja upućena Novoseloviću glasila su: "Jeste li bili načelnik policije? Jesu li vaši službenici privodili osumnjičenike, a da nisu imali službene dokaze? Jesu li osumnjičene, za koje nisu imali materijalne dokaze, tražili da idu na poligraf? Jesu li vam na ispitivaju u policiji ponudili da idete na poligraf?" no prilikom ispitivanja Novoselovića, sudac Bačić je više puta upozorio Rena da postavi konkretna pitanja upozoravajući ga kako "nije u američkim filmovima".
Novoselović je odgovorio kako su on i njegovi djelatnici radili sve u skladu s ZKP-om, te kako mu prilikom ispitivanja u policiji nitko nije ponudio mogućnost poligrafa niti se on sam ponudio za takvu vrstu ispitivanja.
Iduća rasprava u ovom postupku zakazana je za 8. prosinca, a sudac je Renu napomenuo da bi, ukoliko u skorije vrijeme dostavi imena svjedoka, oni već mogli biti pozvani na slijedeću raspravu. Također do iduće rasprave će biti izvršen uvid u spis Županijskog državnog odvjetništva u kojem su se ispitivale okolnosti je li došlo do kaznenog djela silovanja za koje Sinovćić tereti Novoselovića.

26. travanj 2024 14:29