StoryEditorOCM
4 kantunaTODORIĆ OSTAJE U PRITVORU

Bivšem šefu Agrokora ukinuli pritvor zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke, ali odredili ga zbog opasnosti od bijega

8. studenog 2018. - 20:47
todoric111

 

Sudac istrage Zoran Luburić prihvatio je prijedlog obrane da se ukine pritvor Ivici Todoriću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, smatrajući da zbog jednog preostalog neispitanog svjedoka to ne bi bilo osnovano, ali je istovremeno prihvatio i novi prijedlog tužiteljstva da se Todoriću pritvor odredi zbog opasnosti od bijega.

Odvjetnici Ivice Todorića Jadranka Sloković i Čedo Prodanović novinarima su pred zgradom Županijskog suda izrazili nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije te su najavili žalbu.

Zagreb, 081118. Zupanijski sud. Odvjetnici Ivice Todorica, Jadranka Slokovic i Cedo Prodanovic nakon saslusanja o produljenju pritvora Ivici Todoricu dali su izjavu okupljenim medijima. Zbog opasnosti od bjega Todoricu je odredjen pritvor.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ranko Šuvar / CROPIX

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović

 

- Ponudili smo jamčevinu i sve uvjete koje je gospodin Todorić imao u Engleskoj kada je bio na uvjetnoj slobodi i pridržavao ih se godinu dana, ali nakon svega zaključili smo da naša dva pravosuđa nisu isto, da je kod nas bitno viši standard i da jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118.000 funti, koliko je bilo dovoljno u Engleskoj, ali tamo je standard očito puno niži nego kod nas pa naš prijedlog nije prošao, rekla je ironičnim tonom Sloković.

- Imamo pravo na žalbu, poduzet ćemo sve da naš klijent izađe, dodala je.

- Nedostupnost u postupku ne znači bijeg, on je u Britaniji koristio legalna prava, a treba reći i da ga nitko u Hrvatskoj tijekom šest mjeseci predistražnog postupka nije ništa pitao. On se samo zatekao u Engleskoj, rekao je Prodanović.

Todorićevi odvjetnici vjeruju da bi njihov klijent iskaz pred tužiteljima mogao dati sljedećeg tjedna.

Ministri vjeruju u pošteno suđenje

Inače, ministri gospodarstva, uprave i financija Darko HorvatLovro Kuščević i Zdravko Marić u četvrtak su prije početka užeg kabineta Vlade na Markovu trgu poručili kako vjeruju u institucije Republike Hrvatske i da će Ivica Todorić imati pred hrvatskim pravosuđem pošten i zakonit postupak.

Novinari su upitali ministra financija Zdravka Marića boji li se da će ga Ivica Todorić spominjati u svojoj obrani i upotrijebiti svoju "crnu bilježnicu", to jest iznijeti, kako mediji pretpostavljaju, kompromitirajuće informacije o pojedinim istaknutim ljudima. - Ja u tijeku pravnih postupaka neću ništa komentirati, nisam ništa uspio pratiti, kao i za svakog hrvatskog građanina treba očekivati jednak tretman, to jest onakav kakav treba biti sukladno zakonu, ustvrdio je Marić.

- Uvjeren sam da će biti pošteno suđenje, ne samo njemu nego i svim osobama koje se nađu pred hrvatskim pravosuđem, i zaista mislim da nije dobro komentirati dok se postupak ne dovrši, poručio je ministar uprave Lovro Kuščević.

- Vjerujem institucijama Republike Hrvatske i siguran sam da će to tako biti, poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat. Ministar Horvat rekao je da nema nikakvih bojazni u vezi s navodnom Todorićevom "crnom bilježnicom". - Nagodba je pred implementacijom i siguran sam da svi oni vjerovnici koji očekuju povrat onoga što su izgubili tijekom godina prije 2017., da će tijekom nagodbe, koja će trajati između tri i pet godina, i dobiti onaj svoj veliki dio koji im je uskraćen", objasnio je Horvat.

-------------------------

17:40 Istražno ročište je završeno, a prema neslužbenim informacijama, Ivica Todorić ostaje u istražnom zatvoru. Još uvijek se čeka službena potvrda ove informacije.

-------------------------

16:37 Nakon što je kratko boravio u ćeliji u prizemlju Županijskog suda, pravosudni policajci odveli su Ivicu Todorića pred suca istrage. Počelo je istražno ročište.

-------------------------

16:22 Ivica Todorić je kombijem pravosudne policije dovezen na zagrebački Županijski sud.

-------------------------

14:33 Tužiteljstvo je u međuvremenu podnijelo Županijskom sudu novi prijedlog da se istražni zatvor Ivici Todoriću odredi po drugom zakonskom osnovom - zbog opasnosti od bijega. O oba prijedloga odlučivat će sudac istrage Županijskog suda Zoran Luburić nakon ročišta u 16:30.

-------------------------

14:02 Danas u 16:30 sati istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu suda odlučit će o prijedlogu obrane Ivica Todorića da ga se pusti iz istražnog zatvora, a Ivica Todorić bit će prisutan na ročištu.

Prijedlog je podnijela odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković i u njemu se predlaže ukidanje istražnog pritvora zato jer obrana smatra da nemogućnost tužiteljstva da u godinu dana ispita svjedoke ne može ići na štetu okrivljenika.

---------------------------

13:24 Jadranka Sloković, odvjetnica Ivice Todorića, pred novinarima je dala kratku izjavu u kakvom je stanju njen štićenik i kako mu je u istražnom zatvoru u Remetincu.

- Uvjeti u pritvoru su u redu, u prostoriji je s još jednim okrivljenikom i očekuje što će se dalje događati. Doneseno je rješenje o provođenju istrage pa njegov iskaz nije ključan. Podnijeli smo zahtjev za ukidanje pritvora jer nema više osnove da bude u zatvoru. Ne znam kada će biti ročište, ali nadam se uskoro. Imam informaciju da je DORH da je odustao od jednog svjedoka jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu. Ako je on nedostupan DORH-u, apsolutno je neshvatljivo reći da mi možemo do njega.

Todoriću ne može biti određen istražni zatvor jer on nije u bijegu. Ako bi ipak bio određeno, tražit ćemo jamčevinu. Bijega nije bilo jer se zatekao u Engleskoj. Koristio je pravo koje mu je na raspolaganju, skrivanja nije bilo, kazala je Sloković pa dodala:

- Ivica Todorić iznosit će obranu, u grubim crtama na početku ročišta, kazala je pa priznala kako nema smisla objašnjavati novinarima za što se sve tereti bivši šef Agrokora jer ni njoj stvari nisu baš najjasnije.

- Ni mi kao odvjetnički tim ne shvaćamo sve točke optužnice, jer se neke točke pet puta ponavljaju. Ponavljam, nije bilo nikakvog izvlačenja novca iz Agrokora, zaključila je Jadranka Sloković.

Vesna Todorić i Jadranka Sloković posjetile su Todorića u Remetincu

Zagreb, 081118.
Vesna Todoric i odvjetnica Jadranka Slokovic izlaze iz zatvora u Remetincu nakon sto su posjetile Ivicu Todorica koji je u istraznom zatvoru.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

 
-------------------------

Ivica Todorić noć je proveo u Remetincu, a njegova supruga Vesna Todorić, koja je jučer s njim doputovala iz Londona stigla je u prijepodnevnim satima u istražni zatvora u Remetincu, u pratnji odvjetnice Jadranke Sloković.

- Todorić neće podnositi osobnu žalbu, jer postoji žalba obrane koja je prije uložena. Tražit će ukidanje istražnog zatvora, rekla je jadranka Sloković ispred Remetinca, prenosi N1.

Todorić je jučer izručen Hrvatskoj, a danas ili idućih dana očekuje ga ispitivanje u tužiteljstvu gdje će ga suočiti s optužbama i ponuditi mu da iznese obranu.

Prije toga je Državno odvjetništvo demantiralo predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića koji je u utorak navečer izjavio da je "neslužbeno doznao da je DORH odustao od ispitivanja svjedoka koji još nisu ispitani".

- Državno odvjetništvo u predmetu za koji pitate nije odustalo od ispitivanja ni jednog od svjedoka i nije točna izjava predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, potvrdili su u DORH-u za RTL.

Kasnije je i Turudić dao izjavu u kojoj ne odustaje od svoje tvrdnje.

- Županijsko državno odvjetništvo službeno je suca istrage Luburića obavijestio da odustaju od ispitivanja dva svjedoka u istrazi oko Agrokora, potvrdio je za N1 Ivan Turudić.

- Ne bih to izmislio, otkud mi to,  nisam to izvadio iz malog prsta, rekao je.

20. travanj 2024 02:22