StoryEditorOCM
4 kantunaPONIŠTENJE NATJEČAJA U SVETOM FILIPU I JAKOVU

Marić daruje parcele, a načelnici rade što žele!

Piše Ana Vučetić Škrbić
9. studenog 2018. - 11:22
filipjakov_luka7-070915.JPG

Hoće li načelnik općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić poništiti natječaj za prodaju građevinskog zemljišta u zoni Rabatin, gdje su tereni koje je država darovala za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na kraju završili na licitaciju po principu tko više plati, ovisi jedino o njemu samom.
Jer Ministarstvo državne imovine, koje mu je prepustilo to zemljište vrijedno 36 milijuna kuna, nema nikakav zakonski mehanizam ni pravnu osnovu po kojoj bi načelniku naložilo da poništi natječaj koji, kako samo Ministarstvo tvrdi, nije u duhu odluke Vlade Republike Hrvatske o darivanju nekretnina!
Iako je ministar Goran Marić istog dana kad je Slobodna Dalmacija otkrila ovaj skandal načelniku Pelicariću poslao dopis u kojemu od njega traži da žurno poništi natječaj i predlaže mu da raspiše novi s izmijenjenim uvjetima i jasno naglašenim kriterijima, prema kojima prednost imaju mlade obitelji s područja općine Sveti Filip i Jakov bez riješenog stambenog pitanja, taj dopis nema nikakvu pravnu snagu niti je obvezujući, nego je riječ o običnoj molbi po kojoj Pelicarić može, ali i ne mora postupiti.
Jer nigdje u ugovoru između Ministarstva i Općine nisu navedeni nikakvi kriteriji ili uvjeti pod kojima se zemljište darovano za stambeno zbrinjavanje mladih poslije može prodavati i tko ga može kupiti. Na to kakvi će natječaji biti raspisivani nakon darivanja, Ministarstvo nema nikakvog utjecaja, čime je država propustila zaštititi svoju imovinu od moguće manipulacije ili zlouporabe i praktički sama omogućila da se tereni namijenjeni stambenom zbrinjavanju mogu prodavati na tezgi po principu tko da više.

Bez mogućnosti

– Točno je da Ministarstvo državne imovine ni sam ministar nemaju zakonsku osnovu tražiti poništenje natječaja, to je samo naša preporuka Općini. Prema zakonu, kad darujemo državnu zemlju, mi nemamo nikakvu mogućnost uvjetovati Općinu kakav će natječaj raspisati, niti postavljati obvezujuće kriterije koji će biti dio natječaja – rekli su nam u Ministarstvu, uz dodatak kako su u ovom slučaju "sve napravili po zakonu". Na pitanje je li onda problem u novom Zakonu o državnoj imovini koji tu istu imovinu ne štiti dovoljno, odgovoreno nam je kako je "zakon mjesec dana prije usvajanja bio na savjetovanju i kako na njegove odredbe nitko nije reagirao".
Tko je točno, po Ministarstvu, na to trebao reagirati, ako ne sam autor i predlagatelj zakona, ostaje nejasno.
Na pitanje pod kojim se uvjetima ovakav ugovor o darivanju može raskinuti, odgovoreno nam je da se to događa u slučajevima kad općina zemljište za stambeno zbrinjavanje prodaje za, primjerice, gradnju tvornice. Ukratko, kad mu se u potpunosti promijeni namjena, iako je sasvim jasno da je u praksi takvo što nemoguće jer prijedlogu za darovanjem prethodi ishođenje detaljne prostornoplanske dokumentacije kojom se točno predviđa buduća namjena zemlje koju Općina namjerava zatražiti od države.
Što točno stoji u darovnici između Ministarstva državne imovine i jedinica lokalne samouprave kojima se daruje državna zemlja, ne zna se jer nam iz Ministarstva te ugovore nisu htjeli dati na uvid, uz objašnjenje kako to "nije javna, već isključivo stvar dvije strane koje su ugovor potpisale". Takvih je ugovora od 14. lipnja, kada je donesen novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, do kraja listopada sklopljeno 24 u vrijednosti od 186 milijuna kuna. Općina Poličnik u Zadarskoj županiji prva je općina od ukupno 428 u Republici Hrvatskoj koja je dobila državno zemljište za stambeno zbrinjavanje po novom Zakonu, a njezin načelnik Davor Lončar jedan je od inicijatora promjene zakona zbog koje je osnova za darivanje proširena i na zemljišta za izgradnju projekata poticane stanogradnje. Riječ je od pet hektara zemljišta u vrijednosti od 7,3 milijuna kuna, gdje je planirano izgraditi 51 obiteljsku kuću, osam stambenih jedinica po osam do 10 stanova, sportsko-rekreacijske sadržaje i peti dječji vrtić u općini.

Anketa

Na pitanje piše li u njihovoj darovnici, koju su s ministrom Marićem potpisali 29. kolovoza, kako tom zemljom smiju raspolagati i kome prodavati terene, Lončar nam je rekao:
– Ne piše. Ali je naša obveza tamo zbrinuti mlade obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje. U Odluci o gospodarenju nekretninama Općine Poličnik jasno je navedeno na koga se to odnosi, tko su mlade obitelji i koje kriterije moraju poštovati. Isto tako, oni koji imaju prebivalište na području naše općine imaju popust i plaćaju 30 posto nižu cijenu od tržišne i tako ih stimuliramo da ostanu ovdje i izgrade sebi dom. A sva sredstva od prodaje zemljišta vratit ćemo isključivo u izgradnju komunalne infrastrukture. Sve to mora biti maksimalno transparentno i to bi morala biti praksa u svim ovakvim slučajevima – kaže Lončar, koji je među svojim mještanima proveo anketu o interesu za stambeno zbrinjavanje.
Za Poličnik su imali 122 zainteresiranih, a za stambenu zonu Suhovare, koja prolazi pokraj autoceste, čak 47 pisma namjere za gradnju kuća.
– Prije nego objavimo natječaj, planiram ga poslati u Ministarstvo na uvid baš kako bi se izbjegle sve moguće manipulacije jer želimo biti potpuno sigurni da tu zemlju neće dobiti netko kome ona ne treba – kazao nam je Lončar.

DALEKI NAČELNIK
Pelicarić se, naravno, ne javlja
Što će biti s natječajem u Svetom Filipu i Jakovu, odluka je sada na načelniku Pelicariću koji se ni jučer nije javljao na telefon. U Ministarstvu duboko vjeruju kako će HDZ-ov načelnik poslušati molbu svog stranačkog ministra i poništiti natječaj koji nije u duhu onoga za što mu je država darovala zemlju.
Pravo je pitanje što bi se dogodilo da ministar i načelnik nisu u istoj stranci...

20. travanj 2024 14:30