StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE TO DOGAĐA NA MUSAPSTANU?

Nakon zagađenja raznim vrstama otpada, u park šumi sijeku borove: evo zašto i tko je dobio taj posao!

12. studenog 2018. - 22:47
borovi

Ne postoji vrsta otpada koja ne završi na Musapstanu: komunalni, građevinski, krupni, ostaci iz klaonica, pa i stotine kilograma usmrđenih čevapa! Unatoč učestalim primjedbama i upozorenjima i akcijama čišćenja, većina toga se i dalje može pronaći u proglašenoj i navodno zaštićenoj zadarskoj park šumi.

- Kao da nije dosta što u park šumu bacaju koješta, sada su krenuli i s pilanjem borova na Musapstanu! Svakodnevno sam tamo u šetnji, pa sam priupitao radnike koji obaraju stabla što to rade, a na slovenskom su mi jeziku odgovorili da probijaju protupožarne putove. Međutim, sutradan sam ih vidio kako sijeku i borove duboko u šumi, izvan nekakvih protupožarnih putova, a čini mi se da obaraju i zdrava stabla. Njihovo objašnjenje me zgranulo i navelo na sumnju da se radi o sječi za prodaju, jer su mi rekli da oni sijeku po protupožarnim putovima, te da mogu posjeći određeni broj kubika drveta, pa ako toliko ne usijeku na protupožarnim potovima, mogu pilati i druga stabla, potužio nam se Zadranin koji svog psa vodi u šetnju na Musapstan.

Dakle, o čemu se radi?

-To su redovni radovi Hrvatskih šuma po programu gospodarenja i prorjeđivanja šuma. Postoji obveza po kojoj svakih deset godina moramo uklanjati bolesna ili nagnuta stabla, a nakon što su Hrvatske šume raspisale javni natječaj taj je posao dobila zajednica ponuditelja koju čine slovenska tvrtka "Lesnik" i "Forest" iz Jastrebarskog, kaže upravitelj zadarske "Šumarije" Mislav Maršić dodajući da prorjeđivanje šume na Musapstanu ni na koji način neće degradirati ili narušiti park šumu.

Tvrtke iz Slovenije i Jastrebarskog su platile za sječu na Musapstanu, a s usječenom drvenom građom mogu raditi što ih je volja, pa je logično da će se trupci pojaviti na tržištu. Upravitelj zadarske Šumarije kaže kako će radovi potrajati do kraja studenoga, te da se mogu i smiju sjeći samo crvenom i narančastom bojom unaprijed označena stabla, te da ne sijeku ostala, zdrava stabla.

- Imamo unaprijed procijenjenu drvnu masu za sječu, stabla su planirana i označena za pilanje i izvan toga nema sječe. Sve na terenu je pod nadzorom naših šumarskih tehničara i inženjera, nema straha od devastacije park šume, zaključuje upravitelj zadarske "Šumarije" Mislav Maršić. 

25. travanj 2024 10:12