StoryEditorOCM
4 kantunaJEDNA OD NAJSTARIJIH ZGRADA U OVOM DIJELU ZADRA POSTALA OPASNA

OPREZ! Na Relji otpala žbuka od 30 kg!

Piše I.I.
9. studenog 2018. - 22:04
butic1-081118

S kuće na zadarskoj Relji otpao je ukrasni kamen težak tridesetak kilograma, ali, srećom, nitko nije ozlijeđen. Na probleme koje bi mogla izazvati "opasna kuća" s Relje, stanari su već upozoravali, ali – uzalud.

Jedno od najprometnijih križanja na Relji je ono ispod trgovačkog centra, a upravo se na tom području krije jedna od najstarijih kuća izgrađenih u tom kvartu. Davne 1909. godine u ulici Ljudevita Posavskog pod kućnim brojem 4 izgrađena je kuća na kojoj se još uvijek, na jedviti način, uspijeva pročitati natpis “NARELJA”. Upravo je s te kuće, sadašnje stambene zgrade, otpao veliki komad kamena odnosno dekorativne ukrasne ploče težak otprilike 30 kilograma. Da ta nekretnina već duže vrijeme nije sigurna za prolaznike, upozorio nas je i Krešimir Butić, vlasnik stana unutar te zgrade.

- Ovo je uistinu opasno po život! Netko je mogao nastradati, a ako malo bolje pogledate, vidjet ćete da se na još mnogo mjesta fasada raspukla i da je pitanje trenutka kada će ponovno nešto pasti s nje. Usto na njoj postoji još velika količina vanjskih kablova koji bi usljed pada ploča također mogli puknuti, kazao je Butić dodajući kako je ovo jedina zgrada na Relji koja od svoje izgradnje, prije skoro 110 godina, nikada nije obnavljana.

- Vjerojatno su kiša i olujno jugo koji su prošli tjedan zahvatili zadarsko područje, razdrmali fasadu. Na njoj se još vide i oštećenja iz Domovinskog rata jer je tu u blizini pala granata, a vide se i oštećenje iz Drugog svjetskog rata. Htio bih upozoriti građane da prolazak pokraj ove zgrade jednostavno nije siguran, apelirao je Krešimir Butić čiji susjed, ujedno predstavnik stanara stare zgrade, Smiljan Bakočević već ima spremnu većinu dokumentacije i čeka otvorenje natječaja za bespovratna sredstva za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

- Fasada je naružena rupama, a objekt je izgrađen na drvenim gredama, tako da svako nevrijeme, bilo kakvo podrhtavanje tla, pa čak i auti i kamioni koji svakodnevno prolaze tom lokacijom dodatno uzdrmavaju zgradu, kazao je predstavnik stanara Bakočević koji je prije dvije godine uspio riješiti pitanje oronulog krovišta.

- I ta situacija je bila opasna za zdravlje ljudi, ali krov smo uspjeli sanirati, u mom se stanu plafon zbog krova urušio nekoliko puta. Ova zgrada je veliki problem, a čekamo da se otvori natječaj kako bi na njega mogli aplicirati, kazao je Bakočević dodajući kako se na toj zgradi nalaze ukrasni nadvoji koji su predmet zaštite i kako će njihovu rekonstrukciju stanari najvjerojatnije sami morati sanirati, odnosno platiti.

- Obavijestili smo i upravitelja zgrade o otpadanju dekorativnih dijelova žbuke i izvjestili su nas kako će oni sanirati sporne dijelove, ali jedino pravo rješenje za ovu zgradu jest energetska obnova, zaključio je Bakočević.
 

25. travanj 2024 06:12