StoryEditorOCM
4 kantunaKAO GLJIVE POSLIJE KIŠE

U ulici Augusta Šenoe "niknula" još jedna bazna postaja!

Piše I.I.
12. studenog 2018. - 22:20
bazna_stanica3-071118

Baš kao što gljive niču poslije kiše, tako i bazne stanice te antenski stupovi niču u Ulici Augusta Šenoe u Zadru. Na početku te ulice nalazi se kuća u čijem je dimnjaku jedna bazna stanica, na kraju ulice i crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije (BZBDM) u čijem zvoniku također počivaju odašiljači, a uskoro će se na sredini te ulice u rad pustiti još jedna bazna postaja, za čiju veličinu stanovnici Vitrenjaka govore da je - strašna.
Početkom prošlog tjedna radnici su započeli postavljanje bazne postaje na adresi Augusta Šenoe 19, čija je gradnja dodatno uznemirila tamošnje stanovništvo.

- Došli su u utorak i počeli postavljati ogromni repetitor. Kada je ta konstrukcija poprimila svoj izgled, odnosno kad sam shvatila da postavljaju još jedan repetitor u našoj ulici, krenula sam redom zvati "sve žive"…, priča nam stanovnica Vitrenjaka koja je nakon nedavnih medijski natpisa o odašiljačima u BZBDM i repetitoru na početku njene ulice ozbiljno zabrinuta za zdravlje svoje obitelji i mještana koji tu žive.

- Prvo sam nazvala komunalno, ali rekli su mi da oni nemaju nikakve veze s tim i uputili me na sanitarnu inspekciju. Sanitarna mi je rekla da zovem ministarstvo zdravstva, a oni ministarstvo zaštite okoliša i energetike. No to nije ni njihova domena pa su mi rekli da zovem ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, te su me od tu uputili na HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti), ispričala nam je stanovnica Vitrenjaka govoreći kako je na kraju stupila u kontakt i s Uredom predsjednice gdje su je saslušali i rekli joj da napiše mail u kojem će objasniti koga je sve zvala i što su joj rekli, ali i poslati odgovor kome da se točno obrati vezano uz postavljanje baznih stanica.

- Kako su krenuli s postavljanjem antenskih stupova, uskoro bi još koji mogao „niknuti“ u našoj ulici, zabrinuta je naša sugovornica.

Iz HAKOMA smo tražili odgovor vezano uz postavljanje nove bazne postaje u Ulici Augusta Šenoe, a evo tko ju je postavio.

- HAKOM-u su prijavljene GSM-UMTS-LTE bazne postaje operatora HT na adresi Augusta Šenoe 19, Zadar. Bazne postaje su trenutno u postupku postavljanja, a puštanje u rad očekuje se u idućim tjednima. Objekt na koji se postavljaju bazne postaje u vlasništvu je HT-a. Radi se o njihovu RSS objektu, odnosno prospojnom čvoru fiksne telefonije preko kojeg se pretplatnici iz tog dijela Zadra spajaju na ostatak mreže, stoji u odgovoru iz HAKOM-a.

Stanovnici Ulice Augusta Šenoe već su jednom prosvjedovali protiv odašiljača u crkvi BZBDM, a sudeći prema njihovim reakcijama zbog postavljanja još jednog repetitora, ne bi bilo čudo da se prosvjed i ponovi.

25. travanj 2024 10:29