StoryEditorOCM
4 kantunaDETALJI SA SUĐENJA ZA KRVNIČKO PREMLAĆIVANJE ZADRANKE

Darko Kovačević Daruvarac: "Bio sam pijan! Tog sam dana popio dvije litre vina i deset chivas kola, a uzimam i tablete za povećanje mišića!"

13. studenog 2018. - 22:44
kovacevic_daruvarac2-131118

"Za prijetnju nisam kriv. To je konstrukcija majke i njezine kćeri. Za ovo drugo nisam kriv onako kako mi se stavlja na teret optužnicom" - rekao je 31-godišnji Darko Kovačević Daruvarac, optužen za krvničko premlaćivanje 18-godišnje djevojke u zadarskom kafiću 13. lipnja. U utorak mu je formalno započelo suđenje na Općinskom sudu u Zadru nakon što su odbijeni zahtjevi njegovog odvjetnika Andreja Korljana da se suđenje premjesti u drugi grad, te da se iz postupka zbog neobjektivnosti isključi raspravni sudac Tomislav Šimić.

U sudnicu gdje se u utorak nije pojavila 18-godišnjakinja jer se nalazi u Kliničkoj bolnici Dubrava gdje je podvrgnuta operaciji lica kao posljedici premlaćivanja, Daruvarac je doveden u lisicama i pratnji pravosudnih policajaca. Njegova fizička okrutnost šokirala je Hrvatsku, a tereti se za počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom, te prijetnju smrću za što je optužba zatražila kaznu od 5 godina i 6 mjeseci zatvora.

Djevojku s kojom je bio u ljubavnoj vezi je oko 21 sat u kafiću "Chill out" izudarao šakama i nogama, te joj tukao glavom o umivaonik. Dva tjedna ranije ručnom bombom joj je prijetio da će ubiti nju i njenu obitelj ako ga prijavi policiji.

Posljedice premlaćivanja koje su ostale zabilježene na video zapisu koji je obišao Hrvatsku, opisala je u utorak u sudnici vještakinja sudske medicine, liječnica Marija Baković, navodeći kako je djevojka tom prilikom zadobila višestruke prijelome kostiju lica.

"Imala je prijelom nosnih kostiju i gornje čeljusti, višestruka krvarenja i kontuzije lica, razderotine usne i korijena nosa, otok lica, razderotine oko oba oka. Ozlijede su nanesene tupo tvrdim predmetom, odnosno mogle su biti nanesene stisnutom šakom ili nogom obuvenom u obuću i slično. Riječ je o najmanje pet udaraca od slabog do srednje jakog intenziteta, odnosno o teškim ozlijedama - rekla je.

Vještak psihijatar Denis Sabljar utvrdio je kako je te ozlijede Daruvarac djevojci nanio potpuno svjestan onoga što radi. Utvrdio je da je te prilike bio ubrojiv, te da ne boluje od duševne bolesti ili ovisnosti.
- Nakon počinjenja djela žalio se na nesanicu zbog grižnje savjesti. Inače je riječ o nezreloj osobi niske tolerancije. Bitno obilježje takvih osoba su emocionalno zanemarivanje prava i nepoštivanje prava drugih osoba. Takve su osobe često agresivne prema ljudima ili životinjama, sklone uništavanju imovine, te prijevarama i krađama. Ne obaziru se na želje i prava drugih. Manupuliraju kako bi dobili novac i moć. Često su zlostavljani u djetinjstvu, no optuženik to nije bio izravno. Žalio se da su ga Srbi u Banjaluci zlostavljali dok su tamo živjeli, da su mu baki digli kuću u zrak i da su im prijetili nožem. Rekao je i da je bio pijan te večeri, no to nije utjecalo na njega – zaključio je psihijatar.

Tome je prigovorio Kovačević te je rekao u liječniku kako u vještačenju nije naveo da je tu večer popio dvije litre vina i deset "chivas kola", a k tome uzima pripravke za povećanje mišića.

"Jesam ja vama rekao da sam počeo piti u dva sata, a u kafić sam došao u deset i tamo naručio bocu chivasa. Vi ste rekli da je to bomba jer uzimam i tablete za povećanje mišićne mase – rekao je Daruvarac psihijatru koji mu je odvratio kako hormon rasta ili testosteron za definiciju mišića ne utječe na psihu, a da je alkoholu potrebno od 30 do 60 minuta za resorpciju.
"Događaj se zbio ranije tako da Chivas nikako nije mogao utjecati na postupke. Sami ste sebe svjesno doveli u to stanje - rekao je.

Njegov odvjetnik Korljan zatražio je novo kombinirano psihijatrijsko psihološko vještačenje, dok je zastupnik optužbe Igor Vulić predložio da se iz postupka izuzmu muški svjedoci koji su sporne večeri bili u kafiću, a nisu ništa poduzeli.

"Očito je da će ti svjedoci po prirodi stvari svjedočiti u korist optuženika jer nisu poduzeli ništa dok je optuženik tukao djevojku"; naveo je Vulić čemu se usprotivio Korljan navodeći kako je riječ o neposrednim očevicima bez obzira kako se ponašali.
​Suđenje se nastavlja u četvrtak saslušavanjem svjedoka.

 

UPITNA ZAKONITOST POSTUPKA
Daruvarčev odvjetnik Andrej Korljan utvrdio je da je postupcima suca Tomislava Šimića i prije početka suđenja u pitanje dovedena zakonitost ovog kaznenog postupka.
"Sudac je javno izjavio kako će u slučaju da bude donijeta osuđujuća presuda osuđenik nastaviti boraviti u istražnom zatvoru. Očito je da je najavio kakvu odluku namjerava donijeti i prije nego što je rasprava započela, pa sam zato zatražio njegovo izuzeće. To je nedopustivo jer mu je očito presudio prije suđenja, te se postavlja pitanje čemu uopće suđenje. Međutim izostala je reakcija onog tko je trebao izuzeti suca, konkretno predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov koja je time dovela u pitanje zakonitost postupka- rekao je Korljan, te zaključio da je takav postupak protivan svim konvencijama i zaštitama ljudskih prava.
"Mi ovdje nemamo objektivnog suca već suca koji se već unaprijed javno odredio i najavio kakvu odluku namjerava donijeti. K tome je postupio nazakonito i suprotno odredbi ZKP-a jer nije odmah, kada smo tražili izuzeće, obustavio rad na predmetu nego je na samoj raspravi pred strankama i medijima iz samo njemu znanih razloga ali i s ciljem difamiranja obrane iznio svoje navode. Tek nakon toga donio je rješenje kojim je obustavio rad na predmetu, iako je to morao učiniti odmah - rekao je Korljan.
Korljan je zatražio da se suđenje izmjesti iz Zadra jer se bojao da njegov branjenik neće imati nepristran i objektivan postupak zbog medijskoga pristika. Zbog niza drugih okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost, zatražio je i izuzeće od obavljanja sudačke dužnosti raspravnog suca Tomislava Šimića, predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov, kao nadležne za odlučivanje o izuzeću suca Šimića, Ivane Klišmanić, sutkinje Općinskog suda u Zadru i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i Borisa Babića, predsjednika Županijskog suda u Zadru kao nadležnog za odlučivanje o izuzeću predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov.
Posebno važnom istaknuo je okolnost da je 11. rujna oko 11 sati ujutro sudac Šimić posjetio okrivljenika u zatvorskoj ćeliji direktno mu se obrativši riječima kako će ga on suditi, te da on i njegov branitelj slučajno ne traže odgode ili izlike za suđenje.
20. travanj 2024 08:16