StoryEditorOCM
4 kantunaŠPORTSKI CENTAR VIŠNJIK DOMAĆIN JE 3. KONGRESA SPORTSKOG TURIZMA

Božidar Longin: Sportski turizam traži prije svega kvalitetnu infrastrukturu. Višnjik je dobar primjer kako ta infrastruktura treba izgledati!"

Piše Zadarski.hr
17. studenog 2018. - 13:32
0a4409fd7de9904a5f786d566e19e14d_L

Športski centar Višnjik domaćin je 3. Kongresa sportskog turizma koji će od 15. do 17. studenog u Zadru okupiti brojne sportske i turističke djelatnike. Održavanje Kongresa, daljnji je korak u razvoju i brendiranju Hrvatske kao prepoznatljive sportske destinacije, najavili su organizatori.

Kongres se na nacionalnoj razini realizira pod pokroviteljstvima Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva turizma, Zadarske županije, Grada Zadra i Središnjeg državnog ureda za sport. Suorganizatori kongresa su Savez sportske rekreacije "Sport za sve" Zadarske županije, Športska zajednica Zadarske županije, Športska zajednica grada Zadra i ŠC Višnjik.

Kongres se organizira s ciljem povezivanja sporta i turizma, polazeći od činjenice da su hrvatski sportaši i olimpijci među najboljim promotorima Hrvatske i hrvatskog turizma u svijetu, te da je putem sportskih uspjeha Hrvatska opravdano sportsko-turistička destinacija.

- Tematika kongresa je više nego dobrodošla upravo ovdje u našem gradu i u našoj županiji, jer spaja dva pojma - turizam i sport, u kojima smo se itekako dokazali kao uspješni. Da je Zadar grad sporta nitko ne dvoji. Osobito smo u to sigurni nakon iznimnih rezultata naših jedriličara te nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Tada je, zahvaljujući četvorici naših mladića iz Zadarske županije, čitav svijet čuo za Zadar, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin obraćajući se sudionicima Kongresa.

Sport u turizmu generira visoke ekonomske učinke, kako izravne tako i neizravne, istaknuto je na kongresu. Izravni se ostvaruju na temelju prodaje sportsko-rekreacijskih usluga, ali isto tako važni su i neizravni koji se manifestiraju kroz motivaciju za izborom turističke destinacije, produženjem turističke sezone, prevladavanjem sezonskog karaktera turizma, povećanjem izvanpansionske potrošnje te unapređenjem raznolikosti i kvalitete turističke ponude.

Župan Longin je dodao kako svi pokazatelji ukazuju kako su turistički rezultati na našem području sve bolji, a sada trebamo podići kvalitetu ponude s ciljem privlačenja gostiju koji su bolji potrošači.

- Selektivni oblici turizma, uz podizanje kvalitete smještaja, ono je u što se isplati ulagati. Sportski turizam upravo je jedan od njih. Sportski turizam traži prije svega kvalitetnu infrastrukturu. Športski centar Višnjik dobar je primjer kako ta infrastruktura treba izgledati. Naši jedriličari imaju najljepšu stazu na svijetu – onu morsku, ali za ostale vrste sportove potrebno je još puno ulaganja. Prava profesionalna natjecanja velika su prilika za turizam, jer dovode veliki broj ne samo natjecatelja, već i članova njihovih timova, obitelji te navijača. Dodatna je to prilika za širenje turističke sezone na pred i post sezonu, istaknuo je Longin, dodavši kako su za produljenje sezone iznimno važni i rekreativci koji također u velikom broju dolaze u Zadarsku županiju na manifestacije poput Škrapinga, Wings for life i Zadar Outdoor festivala.

Kongres je podržao i Hrvatski klub olimpijaca čiji je predsjednik Željko Jerkov istaknuo da je Zadar idealan za domaćina ovog kongresa, jer je pravi primjer sportskog grada.

- Dovoljno je reći da se nalazimo u dvorani koja nosi ime Krešimira Ćosića, koji mi je bio i suigrač i trener, a za kojega slobodno mogu ustvrditi da je bio najbolji hrvatski košarkaš svih vremena. Također, Zadar je dao i najboljeg hrvatskog, ali i svjetskog nogometaša Luku Modrića na što također možete biti ponosni. Sportaši su najveći promotori naše države, dovoljno se prisjetiti koliko je ljudi na internetu pretražilo Hrvatsku tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Takvu reklamu ne možemo platiti, ali država mora početi vraćati većim ulaganjem u sport, poručio je Jerkov.

Uz Kongres i niz edukativnih predavanja, organiziran je panel na temu sportske rekreacije, sporta mladih i održivog razvoja sportskog turizma Zadarske županije.

25. travanj 2024 04:23