StoryEditorOCM
4 kantunaPOČINJE ADVENT U ZADRU

Vraća se klizalište, svirat će vrhunski bendovi i izvođači, a Zadar će živjeti blagdanski šušur

Piše TZ Zadra
19. studenog 2018. - 15:53
015 Neno Belan 02.12.2017, autor Iva Perinčić 15.JPG

Punih pet tjedana trajat će ovogodišnji „Advent u Zadru“ čije će četvrto izdanje programom vratiti blagdanski šušur na ulice zadarskog Poluotoka, stare gradske jezgre, ali i nekih novih lokacija, nadaju se u TZ grada Zadra. U ovu zadarsku blagdansku priču i adventski spektakl uz Grad Zadar i Turističku zajednicu po prvi puta uključuju se gradska Tržnica i Višnjik, upotpunjujući program i ponudu.

- Ideja je da svake godine našim građanima i svim posjetiteljima „Adventa u Zadru“ ponudimo nešto novo i drukčije, kako bi svi uživali u blagdanima te doživljaju grada - kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka ističući zadovoljstvo bogatijim sadržajem i ponudom skorih adventskih zbivanja.

Lijepe slike grada koji uživa u blagdanima i „Adventu u Zadru“ obišle su cijelu Hrvatsku. O tomu svjedoči i sve veći broj turističkih dolazaka i noćenja u posezonskom i blagdanskom periodu, njih gotovo 20.000 prošlog prosinca od kojih je 70 posto stranaca, kao i činjenica da su sami Zadrani prepoznali vrijednost manifestacije.

- Istina je da je Zadar zanimljiv ne samo u ljetnom periodu ili u predsezoni, već i u periodu posezone kojim sada nastojimo stvoriti blagdansku atmosferu i dojam cjelogodišnje destinacije. Zadar mora živjeti turistički, ali također mora biti domaćim ljudima privlačan za izlazak i druženje - dodaje direktor Paleka.

Ovogodišnji „Advent u Zadru“ svečano se otvara već u subotu 24. studenoga i trajat će do 2. siječnja 2019. godine, a kroz više od mjesec dana Zadrani i njihovi gosti uživat će na ulicama i trgovima grada na kojima će ih dočekati blagdanska atmosfera, koncerti domaćih zvijezda, gastro delicije, svakodnevna zabava za najmlađe i još mnoštvo sadržaja s centralnom mjestom zabave na Trgu Petra Zoranića, gdje će i ove godine biti smještene adventske kućice.

U čarobne dane „Adventa“ posjetitelje će na subotnje jutro uz proslavu blagdana sv. Krševana i Dana grada Zadra uvesti klapa „Intrade“ koncertom svojih bezvremenskih hitova na Trgu Petra Zoranića pod pokroviteljstvom zadarske Maraske. Nakon jutarnje matineje posvećene gradu Zadru večernji sati rezervirani su za svečano otvaranje na istom mjestu uz moderatora Davora Dretara Drelu, plesno-akrobatski program splitske skupine „CROwd Control“ te koncert grupe „Magazin“.

Sutradan se fešta nastavlja raznovrsnim programom za djecu već od 16 sati, a u 20 sati zasvirat će nam Jinx. U narednim danima, na programu su brojni zabavni sadržaji, koncerti domaćih zvijezda koji će vikendom nastupati na prostoru od Providurove palače do Trga Pet bunara, svakodnevni program s dječjim radionicama, DJ-ima te tradicijsko paljenje adventskih svijeća. I ove će se godine održavati tematski dani pa će tako ponedjeljkom na sceni nastupati zadarski bendovi, utorkom zborovi i klape, srijedom mladi zadarski glazbenici, a četvrtak će biti opušten kao priprema za vikend.

Publiku na zadarskom Adventu grijat će „Jinxi“, „TBF“, „Vatra“, „Colonia“, *Franka Batelić*, „Gustafi“, Nela Šarić te brojni drugi. Za spektakl u novogodišnjoj noći na Narodnom trgu zadužen je Neno Belan i njegovi „Fiumensi“, uz podršku domaćih snaga iz legendarne grupe „Forum“.

Uz staru gradsku jezgru, gdje je „Advent“ centralna turistička manifestacija, ove se godine blagdanski šušur širi i na sportsko-rekreacijski centar Višnjik gdje će, na radost svih koji uživaju u zimskim radostima, biti otvoreno klizalište na čak 600 metara četvornih.

- Klizalište je sadržaj koji smo željeli ponovno aktivirati u vrijeme „Adventa u Zadru“. Cilj nam je da obitelji u vrijeme obiteljskog blagdana osjete tu čar, a to je ujedno i vid zdrave aktivnosti kojom promoviramo zdrav način života i susretanja - objašnjava direktor TZ Zadar.

Tako će ovaj atraktivni sadržaj puna tri mjeseca funkcionirati kao klizalište, uz ugostiteljski i zabavni program, dok će ostalih devet mjeseci biti rolalište koje je već oduševilo i osvojilo mlađu publiku. Jednako tako uživat će se u programu „Kampo KAdventa“ u Perivoju Gospe od Zdravlja, namijenjen ponajviše za djecu, ali i u drugom izdanju famozne „Iške kraljice“ – jedinstvene skijaške utrke na otoku Ižu. Oživjet će i zadarski Forum gdje Gospodarska komora za „Advent“ tradicionalno organizira sajam „Naši mali gušti“ na kojemu će čak 70 izlagača pod šatorom potpuno besplatno predstaviti svoje autohtone suvenire i delicije.

I ove se godine uz „Advent u Zadru“ događa nezaobilazni „Đir po gradu“, koji zajedno sa Turističkom zajednicom organiziraju zadarski obrtnici i ugostitelji. Zahvaljujući ovoj lijepoj priči koja traje već osam godina, Zadrani svakodnevno imaju priliku posjetiti najbolje zadarske kafiće, trgovine i restorane te po popularnim cijenama svakodnevno uživati u gastro delicijama i prigodnim menijima. Ukratko, na ovogodišnjem zadarskom „Adventu“ svatko će pronaći nešto za sebe.

Više o adventskim zbivanjima u Zadru pratite na www.advent.zadar.travel

 

Program otvorenja Adventa u Zadru, 24. i 25. studenoga
 24. studenoga, Trg Petra Zoranića. Svečano i službeno otvaranja programa „Adventa u Zadru“ na centralnoj lokaciji Trga Petra Zoranića. Jutarnji program: 11:30 sati koncert klape „Intrade“ povodom Dana grada Zadra, sponzor „Maraska“. Večernji program: 20 sati plesno-akrobatski program splitske skupine „CROwd Control“ koji će svojim zračnim i vatrenim akrobacijama zagrijati atmosferu na samom početku večeri. 21 sati koncert grupe „Magazin“.
25. studenoga, trg Petra Zoranića. Program prvog dana počinje od 16 sati, a namijenjen je djeci i njihovim roditeljima. Poslijepodnevni program: Prvo ide čarobna božićna povorka Djeda Mraza i vilenjaka kroz grad uz prigodno druženje s djecom i roditeljima, potom slijedi edukativni i zabavni program za sve uzraste uz interaktivne dječje igre, facepainting (oslikavanje lica), kostimirane animatore u prigodnim kostimima, modeliranje balona i profesionalni mađioničar. U 17 sati kulinarski aduti studija „Majstor Kuhar“ pokazat će najmlađima umijeće izrade i dekoriranja božićnih slastica. Večernji program: od 20 sati na rasporedu je koncert grupe „Jinx“, a popularni bend svojim funky-pop zvukovima obećava vrhunsku nedjeljnu zabavu.
18. travanj 2024 06:55