StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: DETALJI FILMSKE POTJERE KOJA JE PODIGLA ZADAR NA NOGE

Svjedokinja: "Kad je policija počela pucati, mislila sam da je opet rat!" Pere Č. je već jednom pobjegao iz istražnog zatvora

Piše Iva Ivanac
28. studenog 2018. - 19:53
policijska_potjera7-281118

Benzinska postaja u ulici Hrvatskog Sabora, skladište na Putu Gumlina, parking obiteljske kuće Put Gaja te raskrižje stare ulice Puta Nina i Lovre Matačića mjesta su događanja filmske potjere koja se u utorak navečer odvijala u Zadru, ali ni policijski pucnjevi nisu uspjeli zaustaviti razularenog provalnika.

Policiji otprije poznati Pere Č. (32) prvo je na pumpi na zadarskoj zaobilaznici natočio gorivo u vrijednosti 300 kuna koje nije platio, nego je pobjegao u crnom BMW-u požeških tablica. Sljedeća postaja bilo mu je skladište elektro materijala na Novom Bokanjcu. Parkirao se na rikverc i htio ukrasti električne instalacije i bakar, no to mu nije pošlo za rukom jer ga je "uhvatio" jedan od članova obitelji vlasnika, nakon čega je 32-godišnjak pobjegao.

Prava pak drama odvila se u ulici Put Gaja, kod skladišta Bakmaz, također na Novom Bokanjcu, gdje su ga uočili policajci i pokušali zaustaviti pucajući mu u gume. Naime, policijski službenici su u 23 sata u toj ulici uočili parkirano vozilo BMW požeških registarskih oznaka. Prišli su vozilu i zapovjedili vozaču da otvori vrata i izađe, no on ih nije poslušao već se oglušio na više izdanih zapovijedi. Štoviše, u jednom je trenutku pokrenuo BMW pri čemu je najprije udario u susjedni parkirani automobil, a potom nastavio vožnju u smjeru policijskog službenika koji je živu glavu izvukao skočivši preko zida.

- Ljudi moji, k'o da je opet rat! - priča srednjovječna gospođa koja se u trenutku policijske paljbe zatekla u dvorištu svoje kuće pred kojom se "skrasio" Pere Č.

- Pola sata prije ponoći muž i mala su mi spavali, a ja sam krenula zaključati glavni ulaz kuće. U času kad sam okrenula ključ začulo se "bum!", govori žena koja je svjedočila sceni iz akcijskog filma.

- Izašla sam vani da vidim što se događa, ni u snu nisam mogla pomisliti da će se nekoliko sekundi kasnije dogoditi pucnjava. Taj prvi "bum" se začuo jer je lopov udario naša dva auta. Možete zamislit kojom je brzinom htio pobjeći jer kada je udario u sivi Fiat Bravo on se odbio u bijeli BMW! Policajci su počeli pucati, to su bili rafali... - priča šokirana žena dodajući kako se nakon toga čuo drugi jaki udarac jer je 32-godišnjak u bijegu od policije automobilom pregazio malo stablo a potom i u ogradni zid koji se prepolovio.

- Prije pucnjave krenula sam uzeti svog psa, ali sam se od straha spustila na pod. Policajci su i dalje pucali po njegovom automobilu, meci su letjeli, gume su škripale, razbio se zid, bilo je zastrašujuće – kaže žena premda još ne zna kolika im je šteta nanesena na imovini i automobilima.

Sa zadarskog Bokanjca Pere Č. je pod škripom guma izašao iz Puta Gaja demolirajući sve za sobom. Vozio je praktički na jednoj gumi jer su mu tri ostale bile probušene od policijskih metaka. Dovezao se do križanja ulice Puta Nina i Lovre Matačića gdje se očigledno zeznuo. Naime, u namjeri da se izvuče iz uskih ulica 32-godišnjak je "upao" u slijepu ulicu. Shvativši što mu se dogodilo izašao je iz auta i krenuo bježati u nepoznatom smjeru.

Neslužbeno doznajemo da je nakon toga u ulici Ivana Meštrovića provalio u pekaru te ukrao novac i ključeve od vozila u vlasništvu 21-godišnjaka s kojim se odvezao u nepoznatom smjeru.

Sve do srijede poslijepodne crni BMW bio je parkiran u ulici Put Nina s vidnim oštečenjima i otvorenim vozačevim vratima. Izgrebani automobil, razbijeno lijevo stražnje svjetlo, razbijen vozačev prozor i ostaci polomljenog stabla oko auspuha, čekali su ekipu za očevid.

Policija, kako doznajemo, još otprije sumnjiči 32-godišnjaka za niz kaznenih djela. Sredinom studenog u Smokoviću, mjestu pored Zadra, navodno je provalio u spremište u vlasništvu 64-godišnjakinje i ukrao motornu pilu, bušilicu i razni alat. U kolovozu je u Zemuniku Gornjem provalio u kuću u vlasništvu 66-godišnjakinje i ukrao plinsku bocu, mini-wash, kosilicu, maslinovo ulje i dr. Sumnjiči ga se i da je prošli vikend u Maslenici provalio u kuću u vlasništvu 60-godišnjaka odakle je otuđio razni alat.

No nisu to jedini slučajevi Pere Č. s kojim "operira" i njegova žena, A.Č. (30) i nije ovo prvi put da je u filmskoj potjeri bježao policiji. Njih dvoje su početkom prošle godine sa svojim djetetom u automobilu usred bijela dana htjeli ukrasti metalnu konstrukciju s kuće u Zemuniku Donjem. U bijegu od policije, zadarski Bonnie & Clyde  fizički su napali i teško ozlijedili 63-godišnjeg vlasnika kuće, a potom i susjeda koji ih je pokušao zaustaviti u bijegu zatvarajući dvorišna vrata. Bračni par s djetetom u automobilu naposljetku je zaustavila policija u Ulici Viktora Vide na zadarskoj Plovaniji.

Krajem prošle godine Pere Č. se upisao u “zatvorsku knjigu slavnih” jer je uspio pobjeći kroz prozor istražnog zatvora u Zadru gdje se nalazio zbog krađe i ubojstva u pokušaju u Zemuniku Donjem, no dan nakon bijega sam se vratio u zatvor. Svoj kratkotrajni bijeg na slobodu pere Č. je opravdao nostalgijom za suprugom i malodobnim djetetom, a iz zatvora je uspio pobjeći kroz prozor tijekom obavljanja radova u prizemlju zgrade.

 

Nogom u glavu zbog kokoški

Pere Č. je policiji poznat i po teškom ozlijeđivanju iz svibnja 2016. godine kada je razbio zube 42-godišnjoj Zadranki koju je njegov otac zatočio u kokošinjac. Sve se dogodilo kada je 42-godišnjakinja šetala na Plovaniji sa svoja dva psa, retriverom i terijerom koje nije držala na povodcu. Psi su se zaletjeli u kokošinjac i zaklali desetak kokoški, unatoč pokušajima žene da ih spriječi. Nakon što se uspjela izvući iz kokošinjca 30-godišnjak je udario iz zaleta nogom u glavu.

 

24. travanj 2024 03:31