StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: U ZADARSKOM ARSENALU ODRŽANA 54. SVEČANA DODJELA PLAVE VRPCE VJESNIKA

Posebno priznanje Stanku Baniću: "Evo će mi suze početi teći, a i moram uhvatiti trajekt za Iž!"

3. prosinca 2018. - 22:29
plava_vrpca11-031218

Ronilac iz Komiže Andi Marović i Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije pod zapovjedništvom Stjepana Simovića dobitnici su Plave vrpce Vjesnika za 2018. godinu, čija je 54. svečana dodjela održana u ponedjeljak navečer u zadarskom Arsenalu. Posebna priznanja uručena su ove godine i legendarnom direktoru zadarske Tankerske plovidbe Stanku Baniću, te brodu "Tijat", velikoj kulturnoj baštini hrvatskog pomorstva o kojoj brine skupina šibenskih entuzijasta.

Hrabri ronilac poznat i kao "šaptač ugorima", koji je nagrađen Zlatnim prstenom i Svilenim plamencem, 17. i 18. lipnja spriječio je ekološku katastrofu nakon što je u dva navrata na otvorenom moru zaronio, pronašao i zatvorio dvije rupe na oplati turskog teretnog broda "Haksa" u kojem je bilo tri tisuće tona magnezita i 30 tona pogonskog goriva.Zaronio je pod krmu havariranog broda kako bi aluminijskom pločom zatvorio rupu kroz koju je more prodiralo u strojarnicu.

- Nije bilo straha, jer strah nije nešto na što se u takvim trenucima fokusirate. Cilj je bio završiti ono što se mora i što prije se maknuti od dole. Brod je na našu sreću na kraju sigurno stigao u luku – rekao je Marović koji je hrabri čin obavio na 20 čvorova vjetra i uz dvometarske valove kod otoka Jabuka. Na dodjelu je doveo obitelj - suprugu i troje kćeri, da se, kako je rekao, ako jednom ne izroni, zna tko ostaje iza njega.

Vatrogasci šest postrojbi Dubrovačko-neretvanske županije pod zapovjedništvom Stjepana Simovića nagrađeni su srebrnom plaketom i svilenim plamencem također zbog hrabrosti, stručnosti i požrtvovnosti pri gašenju požara na 40-metarskoj jahti "Kanga" 7. rujna kod Pelješca. U eksploziji su ozlijeđena tri vatrogasca, a zbog nesnosno velike vrućine, na mjestu eksplozije izmjereno je 680 celzija, vatrogasci su dva puta morali napuštati brod u plamenu. Vraćali su se i uspjeli spriječiti da vatra zahvati četiri tanka s dizelom.

Bilo je teško i zahtjevno, ali evo na sreću nije došlo do katastrofe - rekao je kapetan Simović te naglasio kako im je teže večeras na dodjeli nego onda na brodu.
- Znate kako je pomorcima među ljudima - našalio se.

Skromno i duhovoto prokomentirao je Posebno priznanje Plave vrpce Vjesnika i legendarni direktor zadarske Tankerske plovidbe Stanko Banić. Nakon brojnih riječi hvale, te najave da je "u najvećoj mjeri zaslužan što Zadar danas ima respektabilnog nacionalnog brodara", Banić je upozorio da bi možda trebalo manje dirljivih riječi jer će mu u protivnom "evo suze početi teći", nakon čega se unaprijed ispričao što mora napustiti dodjelu jer mora "uhvatiti" trajekt za otok Iž gdje živi.

- Znate kako je. Boduli uvijek strahuju da će im brod otići -, rekao je hvatajući zadnji trajekt za otok.
Drugo posebno priznanje otišlo je brodu "Tijat", što je, kako je rekao kapetan Aldo Bilan, velika stvar. " To što je brod prepoznat kao dio kulturne baštine od neprocjenjive je važnosti za naše brodograditelje i pomorstvo", zaključio je Bilan.

Dobitnike su pozdravili i čestitali im pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastruktrure Siniša Orlić, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, predsjednik Odbora za dodjelu Plave vrpce i ravnatelj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Edo Šarunić, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, župan Zadarske županije i izaslanik premijera Andreja Plenkovića Božidar Longin, te izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i novinar HRT Centra Zadar i jedan od urednika Pomorske večeri Vladimir Šetka.

Ove je godine bilo nominirano sedam poduhvata na moru, jedan u pojedinačnoj konkurenciji, te šest u momčadskoj.

 

Pet nominacija u momčadskoj konkurenciji

U momčadskoj je konkurenciji bilo još pet nominacija za poduhvat na moru. Posada danskog tankera Torm Resilence pod zapovjedništvom kapetana Feđe Ratkovića je 3. lipnja na Pacifiku spasila četvoricu ekvadorskih ribara koji su 20 dana bespomoćno plutali u čamcu. Posada japanskog tankera Marvel Falcon pod zapovjedništvom Splićanina Damira Petrovića 13. je svibnja u Karipskom moru po mraku i jakom nevremenu spasila dvojicu državljana Kostarike i Nikaragve koji su pet dana plutali u drvenoj brodici.

Pomorski policajci Valdi Bubić i Tomislav Subota iz Pule su 18. kolovoza po jakoj buri spasili mađarskog mladića koji se zbog iscrpljenosti nije mogao vratiti na obalu.

Posada broda "Nehaj" pod zapovjedništvom Vladimira Bjondića 22. rujna je po olujnoj buri u Senjskom kanalu spasila dvojicu hrvatskih nautičara kojima su valovi već napunili gliser. Posade brodova "Cavtat" i "Vid", te djelatnici Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru nominirani su zbog traganja i spašavanja britanske državljanke Kay Langstaff koja je u noći 19. kolovoza 25 milja od Lošinja pala s kruzera.

Nominiranima su uručena posebna priznanja.

24. travanj 2024 10:28