StoryEditorOCM
4 kantunaREVIZIJA PROJEKTA VRIJEDNOG 50 MILIJUNA KUNA

Obalni zid je podlokan, gat će rušiti svaka jača nevera - riva mora u hitnu obnovu!

Piše M. Kalajžić
4. prosinca 2018. - 23:10
jugo_stete6-301018

Nedavno urušavanje dijela gata na rivi u more za jakog nevremena pokazalo je u kakvom je stanju Obala kralja Petra Krešimira IV. Strukturno, riva je zbog djelovanja morskih valova podlokana, a izgled na površini također upućuje na nužnu obnovu. Ono što je možda najvažnije, sadašnja riva nije ni funkcionalno određena kroz osmišljenu namjenu u društvenom životu građana, niti je zamašnjak turističke ponude Zadra, što bi po svojoj poziciji i namjeni trebala biti.
Priprema li Grad Zadar neki cjelovit projekt obnove i revalorizacije rive? – pitali smo pročelnika Upravnog odjela za EU fondoveŠimu Erlića i pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darka Kasapa.
Pročelnik Erlić kazao nam je kako projekt rive nije apliciran za financiranje sredstvima iz nekog od EU fondova, a objasnio je i zašto.

Obnova i sanacija

– Postoji projekt cjelovite obnove rive, s tim što tu treba odvojiti projekt sanacije od projekta nove namjene rive, za što i konzervatori trebaju dati svoju suglasnost. Koliko znam, za sanaciju postoji projekt koji vodi odjel pročelnika Kasapa. Za nedavnog posjeta Josipa Bilavera, pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture, pokušalo se utvrditi postoje li neka sredstva kojima bi se to moglo financirati, kojim mehanizmima i u kojem razdoblju – kratko je rekao Erlić.

Pročelnik Kasap znatno je više upoznat s projektom obnove rive, koji je zapravo već davno napravljen, prije desetak godina, i sad se radi njegova revizija koja će uskoro biti završena, nakon čega će biti pokrenut postupak izdavanja građevinske dozvole.

– To se odnosi isključivo na izgradnju novoga potpornoga zida i produženje gata, i to od Pozdrava Suncu i Morskih orgulja do Sveučilišta u Zadru, što iznosi 970 metara. Radi se o projektu obnove, odnosno izgradnje rive, a nekog drugog projekta, u smislu turističke namjene, nema. Mi smo, doduše, prije nekoliko godina pokrenuli arhitektonsko-urbanistički natječaj za rivu i za Jazine. To je zapelo na konzervatorskim smjernicama, a tada se preispitivalo što s rivom, i to faze do koje smo mi došli, a to je bila provedena sociološka studija, pa do tehničkih studija valovanja itd. Obavili smo i razgovore sa svim zainteresiranim subjektima u Jazinama, od Županijske lučke uprave, veslača, Državne lučke uprave... svih koji su imali u tom segmentu nešto reći. Ti razgovori nikada nisu dovršeni jer nismo uspjeli doći do jasnih konzervatorskih smjernica gdje i u kojem pravcu krenuti. Što se tiče rive, stajalište svih bilo je da bi riva trebala ostati ovakva kakva jest, "lišo", bez nekih intervencija i veće izgradnje. Eventualno bi se možda moglo razmišljati o revitalizaciji zgrade koja je nekad postojala između Sveučilišta i hotela "Zagreb", a sve ostalo prema Sv. Donatu i Forumu, te prema Pozdravu Suncu i Morskim orguljama ostalo bi ovako kakvo jest. S obzirom na to da je to bio arhitektonsko-urbanistički natječaj, Zadar bi neke svoje sadržaje klasičnog turističkog tipa, kao što su šetnice, kafići, restorani i slično, tražio unutar Jazina od Inine crpke do Veslačkog doma – prenosi Kasap rezultate zadnje velike rasprave o Jazinama i rivi koja se nakon toga nije više pokretala.

Aktualan i konkretan projekt obnove rive odnosi se na građevinsku obnovu postojeće rive, njezino popločavanje i obnovu obalnog zida, produženje gata, koji bi u različitim vremenskim prilikama služio kao zaštita od juga, odnosno od maestrala i tramuntane, te eventualnog pristajanja brodova. U tom smislu i gradonačelnik Branko Dukić ima stalne razgovore u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bi Grad Zadar u suradnji sa Županijom i Ministarstvom pronašao način financiranja projekta, koji je prema troškovniku od prije deset godina iznosio oko 50 milijuna kuna, što danas može biti samo skuplje s obzirom na povećanje troškova cijene rada. Za Grad je to financijski prevelik zahvat, pa bi se i izvedba vjerojatno planirala u tri cjeline, od Morskih orgulja do gata, zatim sam gat kao druga cjelina i treća od gata do Sveučilišta.

Natječaj na proljeće

– S kolegom Erlićem razmatrali smo može li se taj projekt kandidirati na neki od EU fondova s obzirom na to da se radi o povijesnoj jezgri, međutim, za sada to nije realno, nego je vjerojatnije sufinanciranje s državom, Županijskom lučkom upravom kroz neki oblik i formu u kojoj bi se to moglo realizirati. Što se tiče projektne dokumentacije i svih potrebnih dozvola, sve će biti spremno na proljeće iduće godine za raspisivanje natječaja, a onda slijedi iznalaženje financijskog modela – zaključio je Kasap.
 

GAT I RIVA Oštećeni i podlokani
Hitnu sanaciju gata koji je razbilo nedavno jugo odradio je komunalni odjel Grada Zadra, i to je dosta dobro sanirano u kratkom vremenu. Problem je što su gat i riva iznutra oštećeni i podlokani i svaka malo jača nevera može nanijeti nove štete.

 

 

Gradonačelnik Branko Dukić ima stalne razgovore u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bi Grad Zadar u suradnji sa Županijom i Ministarstvom pronašao način financiranja projekta, koji je prema troškovniku od prije deset godina iznosio oko 50 milijuna kuna

 

Stajalište svih bilo je da bi riva trebala ostati ovakva kakva jest, 'lišo', bez nekih intervencija i veće izgradnje
24. travanj 2024 01:41