StoryEditorOCM
4 kantunaSV. NIKOLA

Evo što se sve u Zadru događa na blagdan pomoraca

5. prosinca 2018. - 20:12
Blagdan svetoga Nikole, zaštitnika djece te onih kojima je more sve, učenici i nastavnici Pomorske škole Zadar svake godine obilježavaju na tradicionalan način - u 10 sati ujutro položit će vijenac u more u spomen na sve stradale pomorce na Obali kralja Petra Krešimira IVpomorska_skola6-061217

Blagdan svetoga Nikole, zaštitnika djece te onih kojima je more sve, učenici i nastavnici Pomorske škole Zadar svake godine obilježavaju na tradicionalan način - u 10 sati ujutro položit će vijenac u more u spomen na sve stradale pomorce na Obali kralja Petra Krešimira IV.

Potom će se u prostoru škole održati predstavljanje obnovljenog i nadograđenog navigacijskog simulatora, koji je financiralo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Učenici će u 10.45 sati posjetiti i dom za starije i nemoćne sv. Frane s prikladnim poklonima, pjesmom i programom za druženje. Istovremeno će započeti i program za djecu „Zimska bajka“, što znači da će od 10.30 do 12.30 sati Sv. Nikola šetati od Narodnog trga do Foruma i dijeliti slatkiše djeci. U 11 sati u katedrali sv. Stošije blagdan sv. Nikole slavit će se svetom misom.

Bogat blagdanski program za najmlađe sprema se u shopping centru City Gallerija u 17 sati, gdje će se održati predstava "Sv. Nikola i Krampus", fotografiranje sa Sv. Nikolom za obiteljsku uspomenu, a mališani će dobiti i slatki poklončić!

Blagdan svetog Nikole posebno se proslavlja na Silbi, otoku mira i tišine, bez automobila, koje je nekoć bilo pomorsko središte s reprezentativnom flotom i kapetanima. Tradicionalno, svake godine mještani pale staru barku koja simbolizira svu nesreću te svećenik blagoslivlja sve brodove u luci Mul.

Vrsi, još jedno mjesto u zadarskoj županiji, također iznimno drži do pomorske tradicije i ovog blagdana. Osim svete mise i procesije za sve pomorce, predviđene za 11 sati, spustit će se vijenac u more, a mještani su dan kasnije 7. prosinca organizirali i posebnu javnu tribinu „Živjeti se ne mora, ploviti se mora“, na kojoj će sudjelovati ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković, nastavnik Jere Bilen te školski pedagog Marin Perinić iz Vrsi koji je zadužen za odgoj budućih pomoraca.

25. travanj 2024 18:02