StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI ZAPLET ZADARSKOG "POSLA STOLJEĆA" OD POLA MILIJARDE KUNA

Poništena odluka o izboru izvođača radova na CGO Biljane Donje: Slovenci nisu dali potvrde o nekažnjavanju za svoje podizvođače iz Italije i Njemačke!

6. prosinca 2018. - 23:00
control_process2-061218

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila je odluku o izboru slovenske tvrtke "Riko" za projektanta i izvođača radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim! Uz to, zadarskom "Eku" je naloženo da podnositelju žalbe, poljskom "Control Processu", isplati 100.781 kunu za troškove žalbenog postupka.

Ova je odluka po tko zna koji put zakomplicirala daleko najveći projekt na zadarskom području, jer se procjenjuje da će njegova konačna ukupna vrijednost prijeći pola milijarde kuna. Direktor "Eka" Dino Perović je raspisao natječaj na kojega su stigle dvije ponude, obje bitno iznad procijenjene vrijednosti od 295 milijuna kuna: slovenski "Riko" je ponudio 368, a poljski "Control Process" čak 439 milijuna kuna. Na Perovićevu odluku o izboru "Rika", DKOM-u su iz "Control Processa" poslali vrlo opsežnu žalbu sa širokim dijapazonom primjedbi od kojih je velika većina odbačena, ali su dvije prihvaćene kao dovoljan razlog za poništenje odluke o izboru.

Mada je DKOM svoju odluku objavio 5. prosinca, ona je donesenea još 27. studenoga. Dan prije donošenja DKOM-ove odluke po njihovoj žalbi, u Zadru smo razgovarali s predstavnicima "Crontrol Processa" koji su konstatirali da je slovenska ponuda jeftinija, ali da u njoj ima "niz ozbiljnih grešaka" zbog kojih je ponudu "Rika" trebalo odbiti. Direktor "CP" Mateusz Franczak, u čijoj su pratnji bili odvjetnik Norbert Stachura i prevoditelj Mikolaj Korcala, sumnjao je da će Slovenci moći izvesti sve predviđene radove, te da bi se njihova ponuda u konačnici mogla pokazati skupljom.

- Mi imamo iskustvo s ovom tehnologijom i građenjem ovakvih objekata i zato smo bili iznenađeni niskom ponudom "Rika" jer znamo da se CGO s toliko novca ne može izgraditi. Uz sve nepravilnosti u provođenju javne nabave, moguće su i financijske korekcije od 25 posto ukupnog iznosa koji bi pao na teret hrvatske države i njenih građana, pa bi ispalo da su javnim novcem platili puno skuplju ponudu. Uz to, financijske su korekcije moguće i nakon izgradnje objekta ako on ne bude udovoljavao kriterijima EU, kazao nam je tada direktor Mateusz Franczak ne libeći se napomenuti kako je moguće da zbog kršenja postupka javne nabave EU u cijelosti povuče svojih 70 posto sredstava za CGO u Biljanima Donjim.

Poljaci su bili pomalo uvrijeđeni jednom od izjava Dina Perovića kako se ponuditelji žale na razne gluposti.

- Žalbi ima svuda u svijetu, pogotovo kada je velika vrijednost projekta. Podnošenjem žalbe mi ne želimo usporiti postupak, jer to zbog nemalih troškova ne odgovara ni nama, ali smo u ozbiljnoj analizi utvrdili niz nepravilnosti koje su dovele do pogrešnog bodovanja ponuda i pogrešnog izbora izvođača, bio je uvjeren Franczak.

Poljaci su bili spremni javno iznijeti svoje stavove i prije nego DKOM odluči i objavi svoju odluku iako bi samo zbog toga mogli platiti vrlo velike kazne. U žalbi su naveli da je Slovencima omogućena nadopuna jamstva nakon što su ponude već otvorene, te da ne posjeduju ni odgovarajuću tehnologiju, opremu, svoje zaposlene stručnjake tražene natječajem, te dovoljno iskustva na građenju ovakvih objekata. DKOM-u su dostavili i pravno mišljenje dr. Marka Turudića s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji je ocijenio da je bilo kršenja zakona. Ali, sve te navode iz žalbe DKOM je odbacio i odluku o izboru izvođača poništio zbog dvije stvari na koje su Poljaci ukazivali.

U suštini radi se o zakonskoj obvezi naručitelja (tvrtke "Eko") da u slučaju izostanka vjerodostojne dokumentacije iz postupka javne nabave isključi tvrtke s poreznim dugovima. Ispostavilo se da su talijanske firme "A2A S.p.A." i "Mion Ventroltermica Depurazioni", kao partneri "Rika", dostavili jedino neodgovarajuću ispravu o plaćanju doprinosa za socijalno osiguranje iz "koje nije vidljiva potvrda urednog plaćanja poreznih obveza".

Drugi razlog poništenja odluke je u tome što se iz postupka javne nabave mora isključiti tvrtke ako su one ili članovi njihovih uprava i nadzornih odbora pravomoćno osuđeni za niz predviđenih kaznenih djela u rasponu od zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, preko korupcije i prijevare, do terorizma i pranja novca. Da bi dokazale da nema razloga za isključenje, tvrtke moraju dostaviti dokaz iz kaznene evidencije, drugog odgovarajućeg registra ili dokument nadležne sudske ili upravne vlasti, a "A2A S.p.A.", "Mion Ventroltermica Depurazioni" i njemačka tvrtka "Wehrle Umwlt Gmbh" su dostavili samo svoje izjave s ovjerenim potpisom kod javnog bilježnika, a naručitelj "nije utvrdio nepostojanje obveznih razloga za isključenje".

- Žalbeni navod žalitelja u tom je dijelu osnovan, s time da je potrebno napomenuti da gore navedeno postupanje naručitelja u odnosu na odabranog ponuditelja predstavlja osobito bitnu povredu postupka javne nabave, konstatirao je DKOM.

I što sada?

- Moram postupiti po nalogu DKOM-a i ići u ponovni odabir izvođača radova koji će se dogoditi u sljedećih petnaestak dana, izjavio nam je direktor "Eka" Dino Perović.

Prevedeno, u tih 15 dana Perović će od "Rika" zatražiti da njegovi partneri iz Italije i Njemačke dostave vjerodostojne dokumente da nisu pravomoćno kazneno osuđeni i da nisu porezni dužnici. Mada o tome nitko ne želi govoriti, gotovo je izvjesno da će, ako ti dokumenti budu dostavljeni, odluka biti ista: posao će dobiti Slovenci.

Poljaci i nakon toga imaju pravo na žalbu, ali ne više za stavke na koje su se već žalili i koje je DKOM odbacio. Osim toga, imaju mogućnost pokretanja upravnog spora, što su u razgovoru s novinarom Slobodne Dalmacije prije donošenje odluke DKOM-a, Poljaci i najavili:

- U tom ćemo slučaju ispitati sve pravne mogućnosti koje nam pruža hrvatski pravni sustav, a potom ćemo razmišljati i o žalbi i pokretanju spora pred europskim sudovima, rekao je direktor "Control Processa" Mateusz Franczak.

S druge strane, u Zadru su uvjereni da će u siječnju konačno biti potpisan ugovor o projektiranju i gradnji.

 

Ma kakav Tusk, kakvi nadbiskupi...

Radi se o poslu koji će u konačnici prijeći iznos od 70 milijuna eura i nema nikakve sumnje da su ga pratila žestoka lobiranja. Predstavnike "Control Processa" smo pitali jesu li točna zadarska nagađanja da su se u lobističke borbe uključili i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je Poljak, ali i nadbiskupi Katoličke crkve.

- Tusk? Bilo bi nam drago, ali ima on ozbiljnijih obveza. Njegova je razina previsoka za ovaj posao. Ne želimo angažirati ni poljska ni europska tijela jer vjerujemo da će sve biti po zakonu što bi bilo najbolje i za Hrvatsku i njenu vjerodostojnost u privlačenju EU sredstava i realizaciji ovako velikih projekata, odgovorio nam je direktor Franczak, dok se na spominjanje "nadbiskupa-lobista" samo nasmijao odmahujući glavom.


 

Tko su podizvođači?

U ponudama su i Poljaci i Slovenci naveli niz poduzeća koja bi se na projektiranju i izgradnji CGO-a trebali pojaviti kao podizvođači. Poljaci tvrde da su uzeli dvije ozbiljne hrvatske tvrtke, te manje podizvođače uglavnom s područja Zadra.

Iz obrazloženja DKOM-ove odluke vidi se da su među partnerima slovenskog "Rika" talijanski "A2A S.p.A." i "Mion Ventroltermica Depurazioni", te njemačka tvrtka "Wehrle Umwlt Gmbh". Tu su i "Elmap" iz Splita, "Sokol" iz Vinkovaca i "Lavčević" iz Zadra.

23. travanj 2024 11:13