StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA PRIČA O MODRIĆU KOJU ĆE GLEDATI MILIJUNI FRANCUZA

"Nabijala sam balun s njim na parkiralištu hotela za vrime rata, on je tamo bio kao prognanik, a meni najbliže sklonište!"

7. prosinca 2018. - 11:04
IMG-20181206-WA0000

Tko je "nabijao balun" sa Lukom Modrićem nakon što je sa samo šest godina došao živjeti u tada prognanički hotel "Iž" na Voštarnici, kultnom zadarskom kvartu i je li se uopće mogao predvidjeti zvjezdani uspon kržljavog plavokosog dječaka iz Zatona Obrovačkog, moći će se vidjeti u nedjelju, 9. prosinca u sportskoj emisiji "Telefoot" francuske nacionalne televizije TF1.

Za potrebe snimanja reportaže o zadarskim danima (službeno) najboljeg nogometaša na svijetu, ekipa francuske televizije stigla je u Zadar odmah nakon što je Modrić u ruke primio najveću nagradu u svijetu nogometa - Zlatnu loptu. Kroz Modrićevo djetinjstvo u Zadru gdje je napravio prve nogometne korake, novinara Telefoota Fabrice Davida vodio je novinar Ivica Štorić kojeg je francuska televizija angažirala kao "fiksera". On je pripremio "teren", pronašao sugovornike, te angažirao domaće snimatelje Eugena Šarića i Hrvoja Mavru.

- Pronašao sam ljude koji su proživjeli dio djetinjstva s Lukom. Igrali su se s njim na Voštarnici i tamo nabijali balun. To su danas odrasli ljudi i njihove priče su zanimljive jer se miješaju s ratnim vremenima i govore o tadašnjem Zadru u kojem je živio i Luka. Svi su o njemu rado govorili i svi ga vole, te ga se rado sjećaju. Drago im je da s njim dijele uspomenu - rekao je Štorić, organizator snimanja koje je u Zadru tijekom tri dana trajalo od jutra do večeri.

Kada je Modrićeva obitelj 1991. godine iz Obrovca preselila u Zadar Luka je imao šest godina. Prve nogometne korake napravio je upravo u nogometnoj školi Zadra. Kao klinac je bio na probi u Hajduku, ali nije prošao i vratio se u Zadar. Njegov zadarski trener Tomislav Bašić potom mu je dogovorio prelazak u Dinamo i Luka je 2000. preselio u Zagreb.

- O Lukinim prvim nogometnim koracima, govorili su njegovi suigrači i oni koju su s njim dijelili izbjegličke dane. Posebno dirljiv dio bio je susret francuske ekipe sa šestogodišnjim Markom Jacobom Marcikićem kojem se ostvario najveći san kada je na teren u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji izašao držeći za ruku najboljeg igrača svijeta - rekao je Štorić nakon snimanja priče
o dječaku s Velebita, koji je nakon prognaničkih dana u Zadru, te godina rada, truda i odricanja, došao do statusa najboljeg nogometaša na planetu. Jedan od kurioziteta priče iz Zadra bit će i ona zadarske manekenke Kate Golubović koja je kao djevojčica igrala nogomet sa slavnim nogometašem.
- Nabijala sam balun s njim na parkiralištu hotela za vrime rata, on je tamo bio kao prognanik, a meni najbliže sklonište- rekla je zadranka, jedna od mnogih koji se Luke sjećaju kao veselog i razigranog dječaka

27. travanj 2024 02:48