StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO JE HDZ U PETRČANIMA IZGUBIO OD STARCA, A NA PUNTAMICI OD KVARTOVSKIH KLINACA?

Čubrić: "Pa što da imam 80, nije ovo seks!?" Marin: "Shvatili su što se događa tek u nedjelju oko 13 sati, ali je bilo kasno!"

10. prosinca 2018. - 19:04
Velimir Čubrićpetrcane20-060618

Najneobičnija priča o pobjednicima zadarskih kvartovskih izbora dolazi iz Petrčana gdje je sa svojom nezavisnom listom Velimir Čubrić u izravnom dvoboju opeglao HDZ sa 161:65! Taj košarkaški rezultat nije slučajan: Čubrić je bivši igrač Zadra iz legendarne generacije 60-ih godina, ali nije to jedina zanimljivost vezana uz njegovu pobjedu na malim izborima.

Naime, Čubrić se natjecao tri puta i sva tri puta pobijedio: prvi put s nezavisnom listom, drugi put s HDZ-om, a sada opet s nezavisnom listom, ali protiv HDZ-a! Bez Čubrića, HDZ je prošle kvartovske izbore izgubio od Akcije mladih, a ovaj put od 80-godišnjeg nositelja liste koji je još član HDZ-a!?

-Ma da, imam 80 godina, pa me je jedna gospođa iz Petrčana pitala je li to previše godina za ići na izbore. Odgovorio sam: moja šjora, nije ovo seks, ovo je rad za svoje mjesto! Pa Pino Giergia još rekreativno igra košarku, a stariji je od mene, pa valjda mogu i ja izaći na izbore, kaže Čubrić koji veliko povjerenje Petrčanaca objašnjava ovako:

-U Petrčanima sam 1996. godine napravio kuću i ubrzo pomislio da je to mjesto kao Trogir, zaštićeno kulturno dobro, jer se nigdje ništa nije gradilo! Stariji me mještani znaju kao košarkaša i nogometaša, a od 1996. sam tražio način pomoći mjestu, živim s tim ljudima i to mi je veliko zadovoljstvo. Grad mi je puno dao, red je da mu nešto i vratim. Zadovoljan sam, neke stvari smo učinili, izgradili lijepo dječje igralište i uredili groblje, pa pogrebi više ne traju satima i povorke ne prolaze kroz mjesto čak i u turističkoj sezoni. Najgore mi je kada mi sin dođe iz Luksemburga i kaže: pa ne vidi se da ste išta radili, to me najviše pogodi.

Čubrić kaže da su i on i drugi čovjek njegove nezavisne liste Damir Stanišić – članovi HDZ-a.

-Kako to da niste izbačeni iz stranke?

-E, to ja ne znam. Prije ovih izbora sam razgovarao s predsjednikom Mjesnog odbora, ali i pet visoko rangiranih HDZ-ovaca iz Zadra i nisam dobio nikakvog odgovora. HDZ gubi izbore jer želi dominirati, a da pritom ništa ne pitaju ljude iz mjesta, ne konzultiraju se, kao u slučaju ogradnog zida na mulu. Kada u kampanji dođu u Petrčane na skupu im bude dva čovjeka iz Petrčana! Pa nije to slučajno, zaključuje Velimir Čubrić.

Drugu, puno bolniju lekciju, HDZ je dobio na Puntamici koja je dosada figurirala kao neosvojiva utvrda HDZ-a, a sada je pala pod naletom "kvartovskih klinaca" predvođenih Nikom Marinom.

-Kako su se izbori približavali, sve više smo očekivali ovakav rezultat, jer nam je broj ljudi s kojima smo razgovarali davao nadu i optimizam. Cilj nam je bila apsolutna većina da bismo mogli sami odlučivati, dobro smo se organizirali i uspjeli! Zadovoljni smo i sretni, nadam se da ćemo uspjeti napraviti barem dio stvari koje priželjkujemo. Mi smo djeca ovog kvarta i napravit ćemo sve da se u njemu nešto pomakne naprijed, kaže nositelj Nezavisne liste Niko Marin.

Uzeli su četiri mandata, Zadarski blok je ostao na jednom, a dosada neprikosnoveni HDZ na dva mandata.

-Valjda nas nisu ozbiljno shvatili, podcijenili su nas i računali na rutinsku pobjedu. Niti nas pri susretima na ulici ništa nisu pitali, sve do nedjelje oko 13 sati kada su shvatili što se događa. A tada je bilo kasno, zaključuje Niko Marin.

 

Rezultati po mjesnim odborima


 

Arbanasi: Zadarski blok 1, HDZ 6 mandata. Bili brig: Zadarski blok 1, Neovisni za Hrvatsku 1, HDZ 3, NL Marin Pijaca 4. Bokanjac: HDZ2, NL Enio Meštrović 3. Brgulje: HDZ 2, NL Romano Maletić 3. Brodarica: Zadarski blok 3, Neovisni za Hrvatsku 1, HDZ 4, SDP 1. Ist: NL Dragan Komać 5. Jazine I: Zadarski blok 2, HDZ 3, NL Boris Marin 2. Jazine II: Zadarski blok 1, Neovisni za Hrvatsku 1, HDZ 3, NL Ante Jurišuć 1, SDP 1. Kožino: Neovisni za Hrvatsku 1, HDZ 4. Mala Rava: HDZ 5. Mali Iž: NL Mladen Lovrin 5. Mali Iž Porovac: NL Rudolf Dumić 5. Maslina: Zadarski blok 1, HDZ 2, SDP 1, NL Mate Zorica 3. Molat: SDP 5. Crno: Zadarski blok 2, HDZ 4. Crvene kuće: HDZ 5. Diklo: Zadarski blok 1, HDZ 4. Dračevac: HDZ 5. Gaženica: Zadarski blok 1, Neovisni za Hrvatsku 2, HDZ 4. Novi Bokanjac: Zadarski blok 1, Neovisni za Hrvatsku 2, HDZ 2. Olib: NL Branko Bondulić 3, HDZ 2. Petrčane: NL Velimir Čubrić 4, HDZ 1. Ploče: Neovisni za Hrvatsku 2, HDZ 2, SDP 1. Plovanija: Zadarski blok 2, HDZ 5. Poluotok: Zadarski blok 3, HDZ 3, SDP 1. Puntamika: Zadarski blok 1, HDZ 2, NL Niko Marin 4. Ričina: Zadarski blok 2, HDZ 3, SDP 2. Smiljevac: Zadarski blok 1, Neovisni za Hrvatsku 1, HDZ 5. Stanovi: Neovisni za Hrvatsku 1, HDZ 6. Vela Rava: HDZ 5. Veli Iž: NL Siniša Kulišić 5. Vidikovac: Neovisni za Hrvatsku 5, HDZ 2, SDP 1. Višnjik: Zadarski blok 1, Neovisni za Hrvatsku 2, HDZ 5, SDP 1. Voštarnica: Zadarski blok 1, Neovisni za Hrvatsku 1, HDZ 4, SDP 1. Zapuntel: Zadarski blok 5.


 

HDZ zadovoljan: "Osvojili smo 50 posto vijećničkih mjesta!

-Najprije bih se zahvalio biračima, jer HDZ je pobijedio i u cjelini gledajući zadovoljni smo rezultatima. Osvojili smo 50 posto vijećničkih mjesta, skoro 50 posto svih glasova, a u 14 mjesnih odbora imamo apsolutnu većinu dok u njih sedam imamo izvanredan koalicijski potencijal, pa ćemo u oko 60 posto mjesnih odbora sudjelovati u kreiranju većine, izjavio je predsjednik GO HDZ-a Joso Nekić priznajući da su u HDZ-u nezadovoljni porazom na Puntamici.

 

I Neovisni za Hrvatsku pretekli SDP

Razloga za zadovoljstvo imaju i Neovisni za Hrvatsku koji su na "male izbore" izašli po prvi put i to samostalno, mada je za očekivati njihovo trajnije vezivanje uz koalicijske partnere iz HDZ-a.

-Da, zadovoljni smo. Ukupno imamo 20 vijećničkih mjesta, dobili smo 12,7 posto glasova, što je tri posto više od SDP-a. Uz to, na Vidikovcu smo apsolutni pobjednici, kaže Mate Lukić.

 

Zadarski blok je druga politička opcija u Zadru

Šesteročlana koalicija pod nazivom Zadarski blok je uzela 29 vijećničkih mjesta, a zadovoljni su i brojem osvojenih glasova.

-Izbori su pokazali da je Zadarski blok po ostvarenim rezultatima uvjerljivo druga politička opcija u gradu Zadru. Budući je koalicija sklopljena neposredno prije samih izbora, bez mogućnosti opsežnih priprema, očekujemo daljnji rast do idućih lokalnih izbora. Prema trendovima već sada je razvidno da će ti izbori biti mi ili oni, Zadarski blok ili HDZ. Zahvaljujemo svim biračima koji su nam dali potporu i poručujemo da nećemo iznevjeriti njihova očekivanja, poručili su iz Zadarskog bloka.

 

SDP odlučuje na Poluotoku

-S obzirom na situaciju u SDP-u, zadovoljni smo u usporedbi s 2014. Sudjelovat ćemo u kreiranju većine u nekoliko mjesnih odbora kroz postizborne koalicije. Ovo nije "visoka politika", a naši će nositelji lista imati slobodu u biranju koalicijskih partnera, osim kada je riječ o HDZ-u, izjavio je predsjednik GO SDP-a Antun Novoselović.

Zadarski blok i HDZ su na Poluotoku dobili po tri mandata, pa će sklapanje većine pasti na SDP-ovog Daniela Radetu. Otvoreni smo za razgovore, bitno je da se Vijeće MO formira i počne raditi na dobrobit građana, kaže Novoselović dok Marko Pupić Bakrač tvrdi da nedavni sukob između njega i Novoselovića neće imati utjecaja na pregovore oko formiranja većine po mjesnim odborima.

24. travanj 2024 00:16