StoryEditorOCM
4 kantunaTKO ĆE VODITI MJESNE ODBORE U TRI VELIKA ZADARSKA KVARTA?

Bore Poštar: "Sudbina Relje je u mojim rukama – evo s kim nećemo surađivati!" O Bilom brigu i Maslini odlučuju nezavisni Marin Pijaca i Mate Zorica

11. prosinca 2018. - 22:10
press_kk_zadar7-140311

Kvartovske se izbore često naziva malo jačom anketom koja pokazuje gdje je tko pred sljedeće lokalne izbore, ali čak i ako je tako, izbori za vijeća mjesnih odbora na području Grada Zadra pokazali su da SDP lagano prestaje biti relevantna opozicija. Ako osim HDZ-a i njegove koalicije netko ima razloga za zadovoljstvo, onda su to Neovisni za Hrvatsku.

-Pojavili smo se u 19 mjesnih odbora i u njima uzeli 19 posto glasova, a od ukupno 121 osvojili smo 20 vijećničkih mandata. Naravno da smo zadovoljni, jer smo se prvi put pojavili na nekim izborima i to samostalno, bez koalicijskih partnera. Zadarski blok je imao svega 150 glasova više od nas, a čini ga šest različitih stranaka, pa zaključujem da smo postali druga politička stranka u Zadru, kaže prvi čovjek gradske organizacije Neovisnih za Hrvatsku Mate Lukić nabrajajući još neke mjesne odbore u kojima će formiranje većine ovisiti o želji i volji njegove stranke.

S obzirom da su Neovisni već u koaliciji s HDZ-om u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru, čini se potpuno logičnim očekivati da će ta suradnja biti spuštena i na kvartovsku razinu. Neovisni za Hrvatsku tvrde da analiza rezultata u usporedbi s prošlim izborima pokazuje kako su uzeli glasove HDZ-u.

-Gradski odbor će odlučiti o koaliranju, ali u paketu: za koga se odlučimo s njim ćemo surađivati svuda, najavljuje Lukić odbacujući bilo kakvu mogućnost suradnje s SDP-om.

O postizbornom koaliranju ovisi kako će biti formirana većina u nekim velikim gradskim četvrtima. Na ove je izbore izašlo 10 posto građana u Mjesnom odboru Jazine I, a rezultat pokazuje da je odluka u rukama Nezavisne liste Borisa Marina, nekadašnjeg vođe "Tornada" poznatog pod nadimkom Bore Poštar! HDZ je s koalicijom uzeo 91 glas, Zadarski blok svega jedan manje, a Marin 80. U vijećničkim mjestima, HDZ ima tri (Ivana Jakovac, Marin Vrsaljko i Jere Zurak), a Zadarski blok (Sandi Špaleta i Vladimir Zarić) i NL (Boris Marin i Emilijo Krstić) po dva, pa kako je sigurno da Zadarski blok i HDZ neće surađivati, odluku o većini će donijeti Boris Marin.

-Ispada da je sudbina Relje u mojim rukama. Odmah ću vam reći: s HDZ-om nećemo ni u koaliciju ni u suradnju, ali nećemo potpisivati ni koaliciju sa Zadarskim blokom. Ako nas Zadarski blok želi podržati, mi smo tu, najavljuje Marin.

Na Bilom brigu je situacija malo drugačija: tamo je četiri vijećnička mjesta osvojila Nezavisna lista Marina Pijace (Marin Pijaca, Branka Mijolović, Marin Kaleb, Nikolina Krpina), HDZ tri (Nada Baričević, Ivanka Matulić, Josip Granjak), a prošli su još Tomislav Zelić za Zadarski blok i Mijo Džaja ispred Neovisnih za Hrvatsku.

-Još ništa nismo odlučili. Bilo bi idealno da nas podrže svi, s obzirom da imamo najviće vijećničkih mjesta. Ali, osim čestitki, na tu temu nismo razgovarali. Tražit ćemo mjesto predsjednika, pa ćemo vidjeti tko će nas podržati, kaže Marin Pijaca.

 

MASLINA: Uzeli smo glasove HDZ-u, možda ih i vratimo, ali pod našim uvjetima!"

U Mjesnom odboru Maslina, Senad Tokić je dobio vijećničko mjesto za Zadarski blok, Zdenka Sršen-Juričević i Ante Vulić za HDZ-ovu koaliciju, Stanislav Urem za SDP. Preostala tri mjesta pripala su Nezavisnoj listi Mate Zorice uz kojega su u Vijeće MO ušli još i Mateo Ujaković i Daniela Zubčić.

-Odlučit će ljudi s naše liste. Osobno sam skloniji HDZ-u nego Zadarskom bloku i SDP-u. Uostalom, mislim da smo HDZ-u i uzeli glasove, pa mu ih možda i vratimo, ali jedino pod našim uvjetima, kaže Mate Zorica.


 

20. travanj 2024 13:41