Gastronomska ponuda ovogodišnjeg Adventa u Zadru uvjerljivo je najbolja u konkurenciji triju prethodnih godina, a zakupci kućica na Trgu Petra Zoranića i Trgu pet bunara potrudili su se razviti zadarsku inačicu zimskog fast-street-finger fooda, ne preskupih, ali ukusnih zalogaja koje je lako "smazati" s nogu.
Doduše, na prvu se može učiniti da je sve isto kao lani: hrpe često loših, jeftinih kobasica i hrenovki posluženih s isto tako lošim, gotovo nejestivim pecivom, te fritule kao valjda jedini prepoznatljivi slatki znak Dalmacije u zimskom periodu.
Ali, pažljivo i oprezno, nemojte da vas zavara taj prvi dojam. Ove je godine taj dosadni trash asortiman upotpunjen i znatno kvalitetnijim kobasicama iz domaće radinosti, znači da su napunjene pravim mesom, ali i neizostavnim, a ove godine i ukusnim hamburger sendvičima koji, osim dobrih, a ponegdje i vrhunskih pljeskavica, imaju i maštovite i ukusne dodatke, umake u kojima se može pronaći čak i okus zadarskog tartufa, kakve ima kućica "Burger and More".
'North Pole' prvi
I ponuda slastica ponešto se otela rutini: osim fritula, u raznim izvedbama na zadarskom se Adventu ovaj put mogu pronaći i vafli sa zanimljivim premazom, zatim germ-knedle, a u kućici "North Pole" i zanimljiv uštipak (pecipala, pecipaja) s jabukama.
Baš je ta kućica osvojila prvo mjesto za slatko jelo po mišljenju žirije Udruge ljubitelja vina "Vinum", koju je i ove godine angažirala Turistička zajednica Zadra da ocjenjuje kuhana vina (i druga pića) te jela na ovogodišnjem Adventu. I sam sam bio član gastronomskog žirija, a osim svima znane glumice Tamare Šoletić i mene, kao dvoje kušača amatera, u žiriju su bila dvojica zadarskih kulinarskih autoriteta, chefovi Renato Kraljev i "kruške i jabuke" Marko Perić koji su udarali timbar našoj ocjenjivačkoj priči.
Usput, samo ocjenjivanje i degustacija nekoliko desetaka različitih zalogaja u 23 kućice izuzetno je zahtjevan i samo naizgled primamljiv posao, a najgore što se neiskusnom kušaču može dogoditi zapravo je neminovno – presitost i gubitak teka, a to znači i gubitak potpune objektivnosti koja je, barem kod mene, nestajala sa svakom sljedećom kućicom.
A što je najzanimljivije, prvo mjesto u najzanimljivijoj kategoriji, slanom jelu, dali smo baš zadnjoj ocijenjenoj kućici, "The Hoof". Zašto? Jednostavno zato što je to bila i jedina kućica u kojoj smo dobili riblje jelo. "The Hoof" nam je ponudio bakalar na bijelo, čak vrlo dobar, i to je bilo sasvim dovoljno da to jelo, nakon svih kobasica, hamburgera, sarma u pecivu i slično, dobije najviše ocjene u ukupnom zbroju.
A to je istovremeno i jedina ozbiljna primjedba ovogodišnje adventske gastronomske ponude u Zadru – nedostatak ribljih jela. Iskreno, žao mi je da neki moji favoriti nisu prošli bolje u natjecanju, poput bosanskog hot-doga (s velikim i stvarno dobrim ćevapom) Fast Fooda "Viking", divovskog, ali izvrsnog hamburgera kućice "Christmas Burger House", ili onoga od dugo odležavanog mesa kućice "Unusual Winter House", te nekih drugih baš dobrih zalogaja, ali jednostavno je bilo neoprostivo da na nekom gastronomskom događanju u gradu uz more nema (više) ribljih jela. Pa, zaboga, u Dalmaciji smo!
I naravno da će "Slavonska kućica" osvojiti prvo mjesto za najbolju kobasicu, tako i treba, ali u Zadru na ovakvim feštama hrane ne smiju izostati okusi mora. Najava da sljedeće subote u kućici "Unusual Winter House" gostuju Skradinjani sa svojim slavnim skradinskim rižotom tek malo pridonosi očekivanoj dalmatinskoj dimenziji Adventa u Zadru.
Mesni izazov
Doduše, ugostitelji u Varoši odgovorili su (i) ove godine na adventski mesni izazov iz kućica na dva trga: kultni Bistro "Pjat" i popularna "Bruschetta" baš ovih dana imaju pravu tradicionalnu badnjačku ponudu: na Danima bakalara i jedan i drugi restoran nude sedam-osam, pa i više vrsta jela od bakalara. Pa, ajmo reći, time su zaokružili ovogodišnju adventsku gastro-ponudu u Zadru u jedan baš zanimljiv i raznolik proizvod. Koji bi u godinama koje slijede mogao imati i dobru prođu na turističkom tržištu u zimskim mjesecima u Zadru i ovom kraju.