StoryEditorOCM
4 kantunaČEKAJU LI NAS IZA NOVE GODINE UVEĆANI RAČUNI ZA KOMUNALNU NAKNADU

U Zadru nema poskupljenja, Nin uveo novu cijenu i ostao bez 60.000 kuna, a evo kako je deset posto veće račune opravdao gradonačelnik Biograda

13. prosinca 2018. - 09:43
rasvjeta_fosa2-030616

Hoće li općine i gradovi iskoristiti stupanje na snagu novog Zakona o komunalnom gospodarstvu i od 1. siječnja vlasnicima kuća, stanova, garaža i poslovnih prostora početi slati uvećane račune za komunalnu naknadu? Obrazloženja za poskupljenja su u cijeloj zemlji ista i u pravilu se svode na činjenicu da su cijene prastare, te da ulaganja u komunalnu infrastrukturu iz godine u godinu samo rastu, ali bez obzira na to brojne jedinice lokalne samouprave su odlučile građanima ne uvećavati namete.

Grad Zadar se odlučio ne dizati cijenu komunalne naknade, mada će se Odluka o komunalnoj naknadi naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

-Sukladno svojim obvezama, Grad Zadar dužan je donijeti Odluku o komunalnoj naknadi radi usklađivanja s novim Zakonom koji je stupio na snagu dana 4. kolovoza. Odredbe Odluke koje se odnose na visinu komunalne naknade nisu se mijenjale (područja zona, koeficijenti namjene i koeficijenti zona ostali su isti odnosno ostali su nepromijenjeni) budući su prihodovana sredstva komunalne naknade dostatna za izvršenje Programa održavanja komunalne infrastrukture. Slijedom navedenog, nova Odluka donosi se radi usklađenja sa Zakonom te niti jednom utvrđenom obvezniku komunalna naknada neće poskupiti, izjavio je komunalni pročelnik Robertino Dujela obrazlažući prijedlog administracije gradonačelnika Branka Dukića. U Ninu ne samo što neće biti velikog poskupljenja, nego se tamošnja gradska uprava odlučila za cijenu zbog koje će gradski proračun ostati nešto tanji. Građani su dosada plaćali 20, a gospodarstvenici 40 lipa po kvadratu, a sada su te dvije cijene izjednačene na 25 lipa.

-Nismo htjeli ići s većom vrijednosti boda i dodatnim opterećivanjem građanstva, mada će proračun uprihodovati oko 60 tisuća kuna manje. Dosada smo imali cijene od 20 ili 40 lipa po kvadratnom metru, a od 1. siječnja i građani i pravne osobe će plaćati 25 lipa po kvadratnom metru. Dosada smo na taj način u proračun dobivali tri milijuna i 960.760 kuna, a po novom izračunu to će iznositi tri milijuna i 899.533 kune. Naplata komunalnog doprinosa je još u razradi, kao i porez za iznajmljivače, ali je vrlo vjerojatno da će sljedeće godine i te cijene ostati na razini dosadašnjih, kaže ninski gradonačelnik Emil Ćurko.

U Ninu se, između ostaloga, nisu odlučili za značajno dizanje cijena jer ih sljedećih godina sigurno očekuje poskupljenje vode s obzirom na gradnju vodovodnog i kanalizacijskog sustava. Tako će vlasnicima kuće od 100 kvadrata Grad Nin slati račun za komunalnu naknadu od 25 kuna mjesečno.

Biogradska opozicija je već razapela tamošnjeg gradonačelnika Ivana Kneza zbog povećanja cijene komunalne naknade. Međutim, gradonačelnik Knez ima svoju logiku:

-Nama za održavanje komunalne infrastrukture – javne rasvjete, zelenila, javnih površina, cesta i groblja – godišnje treba oko 11 milijuna kuna, a mi prikupimo oko četiri milijuna! Iznimno, ove smo godine imali prihod od pet milijuna, ali je to zato što smo pojačano išli s ovrhama. Dakle, ako građani žele čist, uredan, osvijetljen grad s cvijećem i odgovarajućom javnom rasvjetom, to jednostavno košta jer iz godine u godinu rastu zelene površine, broj stupova javne rasvjete, kilometri cesta i to je jedini razlog zbog kojega smo se odlučili povećati cijenu komunalne naknade za deset posto, izjavio nam je gradonačelnik Ivan Knez smatrajući da skok sa 100 na 110 kuna za prosječnu biogradsku kuću nije "prevelik zalogaj".

Poličnik ostaje najjeftiniji

Kada je riječ o visini komunalne naknade, Općina Poličnik će i nadalje imati najnižu cijenu u Zadarskoj županiji.

-Sve ostaje isto, nećemo dizati cijene. Građanima naplaćujemo 20 lipa po četvornom metru, ali ljudi s tim računom plaćaju i 20 lipa vodne naknade, pa misle da je naknada 40 kuna, a vodna naknada ide u cijelosti Hrvatskim vodama. Gospodarstvenici komunalnu naknadu plaćaju 70 lipa po kvadratu. Sljedeće godine nam je proračun 47 milijuna kuna, jer iz EU fondova očekujemo utrošiti 34 milijuna kuna. Realan proračun je oko 25 milijuna kuna i s time možemo izdržati održavanje komunalne infrastrukture bez dodatnog opterećivanja građana i poduzetnika, kaže načelnik Poličnika Davor Lončar.

25. travanj 2024 23:37