StoryEditorOCM
4 kantunaREAGIRANJE NAČELNIKA SV. FILIPA I JAKOVA

Pelicarić: Ovo je prvi korak u 25 godina postojanja Općine kojim se rješava pitanje stambenog zbrinjavanja žitelja na zakonit i transparentan način

Piše Zoran Pelicarić
12. prosinca 2018. - 19:16
pozar_brodovi7-080518

Reagiranje načelnika općine Sv. Filip i Jakov na naš članak.

"Republika Hrvatska je temeljem Odluke Vlade o darovanju nekretnina u k.o. Sveti Filip i Jakov, darovala Općini Sveti Filip i Jakov zemljišta za izgradnju stambene zone "Rabatin" u mjestu Sveti Filip i Jakov. Na temelju gore navedene Odluke i Ugovora o darovanju, raspisan je javni natječaj za prodaju darovanih zemljišta, sve sukladno zakonima Republike Hrvatske kao i općim aktima Općine Sveti Filip i Jakov.

Predmetnim Ugovorom o darovanju, Općina se obvezala na sljedeće:

- izgraditi kompletnu komunalnu infrastrukturu koja između ostalog obuhvaća pripremu i čišćenje terena, formiranje puteva, kolnika, nogostupa, sustava fekalne odvodnje, vodovodizacije, uređenja oborinske vode, javne rasvjete, izgradnju dvije trafostanice čija procijenjena vrijednost iznosi 20 milijuna kuna te,

- isplatiti Hrvatskim šumama iznos od 1 milijun kuna kao naknadu za izdvajanje iz šumsko gospodarske osnove.

Natječaj je raspisan sukladno odredbi članka 391. Stavka 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ("Narodne novine" broj 91/96., 68/98., 137/99., 22/00., 73/00., 129/00., 114/01., 79/06., 141/06., 146/08., 38/09., 153/09., 143/12., 152/14.), prema kojem nekretninu u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i jedinica područne (regionalne) samouprave tijela nadležna za njihovo raspolaganje mogu otuđiti ili njome na drugi način raspolagati samo na osnovi javnog natječaja i uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni, ako zakonom nije drukčije uređeno, te odredaba Odluke o uvjetima, načinu i postupku raspolaganja nekretnima u vlasništvu Općine Sveti Filip i Jakov (Službeni glasnik Općine Sveti Filip i Jakov broj 1/18. i 7/18.).

Slijedom navedenog, Zoran Pelicarić je kao načelnik Općine Sveti Filip i Jakov postupio na jedini mogući način, sukladno zakonskim propisima, te je natječaj raspisan za prodaju po tržišnoj cijeni, a prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka.

Jedini zakonom dopušten način prodaje nekretnina u vlasništvu jedinica lokalne samouprave je prodaja nekretnina temeljem javnog natječaja i po tržišnoj cijeni.

U natječaj je za prodaju oglašeno 62 nekretnine. Kao što je i predviđeno, premda je odaziv bio jako dobar, zaprimljeno je ponude za 50 nekretnina. Nakon pregleda i ocjene ponuda, utvrđeno je da su 37 ponuditelja domicilno stanovništvo (75%), a 13 ponuditelja (25%) sa područja cijele Republike Hrvatske.

Kao mjera poticaja, Općinsko vijeće Općine Sveti Filip i Jakov je donijelo Odluku o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa do 90%, ovisno o broju godina prijavljenog prebivališta na području Općine Sveti Filip i Jakov, za prvu nekretninu a što ukazuje da se mladim mještanima Općine maksimalno izišlo u susret na način koji je to moguće poštujući pozitivne zakonske propise.

Nadalje, u stambenoj zoni "Rabatin" je predviđena i izgradnja stanova iz Programa poticajne stanogradnje - POS, za što je objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za rješavanje stambenog pitanja putem kupnje stana iz Programa društveno poticajne stanogradnje (POS) na oglasnoj ploči Općine Sveti Filip i Jakov, službenim web stranicama i u medijima, te je velik broj mladih obitelji iskazalo interes za kupnju stana u POS zgradama.

Općina Sveti Filip i Jakov na čelu s načelnikom Zoranom Pelicarićem i Općinsko vijeće Općine Sveti Filip i Jakov će napraviti sve da svaki stanovnik općine, koji nema adekvatno riješeno stambeno pitanje, isto riješi sukladno zakonu, na način da mu se osigura stambeno zbrinjavanje putem Programa poticane stanogradnje - POS.

Svaki žitelj općine ima 24 sata na raspolaganju Zorana Pelicarića, kao načelnika, za rješavanje bilo kakvih problema s čim su upoznati svi žitelji Općine Sveti Filip i Jakov.

Općina Sveti Filip i Jakov je u suradnji s gospodarstvenicima osigurala prostorno-plansku dokumentaciju da bi se povećala poduzetnička aktivnost i zaposlenost što je rezultiralo investicijama od preko pola milijarde kuna u izgradnji hotela, luka i lučica, poduzetničke zone, trgovačkog centra, staračkih domova, kampova što će na kraju rezultirati rastom zaposlenosti, čime će se povećati broj žitelja Općine Sveti Filip i Jakov.

Zaključno, ovo je prvi korak u 25 godina postojanja Općine, kojim se rješava pitanje stambenog zbrinjavanja žitelja Općine Sveti Filip i Jakov na zakonit i transparentan način."

 

Za Zorana Pelicarića, načelnika Općine Sveti Filip i Jakov

GLUIĆ, NINČEVIĆ, MRKIĆ odvjetničko društvo d.o.o.

19. travanj 2024 17:34