StoryEditorOCM
4 kantuna3D PRINTING ENTUZIJAST IZ ZADRA IMA ZANIMLJIV PROIZVOD

Daniel Lisica stvorio svjetleći zadarski arhipelag

15. prosinca 2018. - 13:06
645 (2)

Otkad se na tržištu pojavio 3D pisač njegova se mogućnost primjene iz godine u godinu povećava; koristi se u automobilskoj industriji, medicini, arhitekturi, robotici i mnogim drugim znanstvenim područjima.

A jeste li čuli za 3D printing entuzijaste? Brojni kreativci uz pomoć ovog pisača i sami u svom domu stvaraju zanimljive modele, kućna pomagala i mala umjetnička djela. Jednog od njih pronašli smo u Zadru, ime mu je Daniel Lisica (36), po struci je grafički dizajner, a novi hobi i ljubav mu je izrada zanimljivog dekora za interijer upravo ovom vrstom moderne tehnologije.

– Veliki sam zaljubljenik u otoke, posebno zadarski arhipelag koji godinama detaljno istražujem i za koji smatram da je jedan od najposebnijih u svijetu, s najmanjim otočićima zanimljiva reljefa. Zato sam prije nekih godinu dana odlučio napraviti 3D modele zadarskih otoka uz pomoć pisača i to prema točnim satelitskim topografskim podacima. Da bih bio što precizniji, precrtavao sam i pomorske karte svakog otoka tako da izgledaju što stvarnije. Prvi su bili Silba i Iž, ručno sam ih obojio akrilnim bojama, ugradio LED rasvjetu, postavio na zid i tako je nastao brend Polyfox Lab – objašnjava nam Daniel.
Riječ je dakle o jedinstvenom dekoru koji možete objesiti na zid, može služiti kao noćno svjetlo iznad noćnog ormarića, kao kvalitetan suvenir s pričom, slika u kojoj svaki škoj i svaka vala priča tisuću riječi... Kada je Daniel započeo s izradom, slike su bile dimenzija 30x30, a sada su 150x40, poput panoramskih fotografija. Kako sam proces izrade otoka i finalnog proizvoda izgleda, ovaj zadarski kreativac pokušao nam je laički objasniti.

Inspiriran otocima

– Kao gradivni materijal za 3D printer koriste se različite vrste topivih plastika u obliku žice, a ja koristim isključivo onu biorazgradivu "ECO PLA". Kako je cijela priča inspirirana otocima i ljepotom same prirode, odlučio sam koristiti i što "prirodniji" materijal. Dakle, ta žica ulazi u pomičnu zagrijanu glavu printera gdje se topi i potom istiskuje kroz mlaznicu malog promjera. Pri izlasku iz mlaznice materijal se precizno nanosi, sloj po sloj i skrućuje u konačni oblik – objašnjava Daniel. Kao podlogu koristi prozirni pleksiglas od 10 milimetara i translucentnu plavu PVC foliju koja daje očaravajući efekt podmorja. Osvijetljena je dakle i podloga i otoci, a samo svjetlo može se regulirati.
– Može se staviti običan prekidač, ali preferiram Smart LED Controller jer svjetlo možete kontrolirati i mobitelom, kad će se upaliti i gasiti te koju jačinu želite. Svjetlost može reagirati i na glazbu, zvuk vašeg jutarnjeg alarma, ima i tajmer tako da je možete namjestiti da se sama gasi kada primjerice izlazite iz kuće na posao – pojašnjava Daniel.
Nešto slično njegovom Polyfox Labu, tako topografski precizno izrađene otoke koji svijetle, nije još vidio nigdje u svijetu. On ih može izraditi u bilo kojoj dimenziji te potpuno personalizirati prema afinitetima kupca.

– Želja mi je izraditi sve hrvatske otoke, evo upravo imam jednu narudžbu za Palagružu. 3D printer zaista nudi mnoštvo mogućnosti, samo treba biti kreativan, razmišljati izvan okvira. Za svoj sam dom primjerice isprintao sve lustere, prijatelju sam izradio jedan dio za automobil, radio sam svašta za svoj gušt, od maskica za mobitele do kuhinjskih pomagala, npr. dio kuhinjskog sifona – kaže nam ovaj kreativni printing entuzijast koji je umjetnost tako vješto uspio spojiti s modernom tehnologijom. Kojim će još morima zaploviti, treba tek otkriti...

19. travanj 2024 21:46