StoryEditorOCM
4 kantunaPOLITIKA DRUGIM SREDSTVIMA: TKO PODMEĆE POŽARE U POLAČI?

Od četiri sumnjiva požara, policija jedan smatra slučajnim, a za tri još uvijek traži počinitelje! U Kakmi zapaljena kuća političkog partnera Viktora Prtenjače!

18. prosinca 2018. - 22:00
polaca4-171218

Policija još uvijek provodi intezivno kriminalističko istraživanje kako bi otkrila tko je prošlog petka ušao u prostorije Općine Polača i zapaljivom tekućinom podmetnuo požar u kancelariji načelnika Tomislava Prtenjače (NL).

- Provedenim očevidom u zgradi Općine Polača utvrđeno da je požar u uredima podmetnut nakon provale u zgradu. Materijalna šteta prema izjavi odgovorne osobe iznosi oko 200.000 kuna – kazao nam je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan dodajući da je protiv nepoznatog počinitelja Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnijeta kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Kako ovo nije bio prvi slučaj podmetnute paljevi na području Polače u zadnjih nekoliko godina zanimalo nas je što je policija dosad otkrila o njima s obzirom da su brojni Polačani uvjerenja kako iza niza podmetnutih požara stoji rat suprotstavljenih političkih opcija koje se godinama bore za prevlast na području općine. Odnosno između političke struje bliske HDZ-u i bivšem načelniku Viktoru Prtenjači i političkoj struji okupljenoj na nezavisnoj listi aktualnog načelnika Tomislava Prtenjače koji je pobijedio na zadnjim izborima i nakon 16 godina skinuo s trona svog prezimenjaka.

U takve požare ubraju se pometnuti požar pod službeni automobili općine kojeg je koristio bivši načelnik Viktor Prtenjača, nedavni požar u obiteljskoj kući u Kakmi te paljevina štagljeva za konje koji su korišteni za konjske utrke, prije deset godina.

Prema evidenciji benkovačke policije 25. siječnja 2008. godine sjeverno od Polače izbio je požara na drvenim pomoćnim objektima (boksova za konje) u sklopu hipodroma, u vlasništvu Konjičkog kluba "Oluja" iz Polače. Očevidom je utvrđeno da je drveni objekt namijenjen za smještaj konja najvećim djelom izgorio te da je požar nastao u središnjem djelu objekta, gdje prolazi kablovi elektro-instalacija te je najvjerojatnije došlo do kratkog spoja.

Drugog dana svibnja prošle godine oko jedan sat iza ponoći u dvorištu obiteljske kuće u Polači u vlasništvu Viktora Prtenjače (54) izbio je požar na Škodi koja je bila u vlasništvu Općine Polača. Izvršenim očevidom je utvrđeno da je požar namjerno izazvan, a vatrom je zahvaćen cijeli prednji dio vozila koji je u požaru uništen. Protiv nepoznatog počinitelja policija je državnom odvjetništvu u Zadru proslijedila kaznenu prijava zbog počinjenog kaznenog djela oštećenje tuđe stvari. Iz policije ističu da su odmah nakon požara provedena opširna kriminalistička istraživanja koja se i dalje provode nad više osoba u cilju pronalaska počinitelja ovog teškog kaznenog djela.

Konačno, između 18. i 19. veljače ove godine u vremenu od 19 do 8 sati u Kakmi je nepoznati počinitelj došao do kuće u vlasništvu 49-godišnjaka i pometnuo požar na katu kuće. Požar se sam ugasio prije nego se proširio na ostatak kuće. Protiv nepoznatog počinitelja ODO u Zadru policija je proslijedila kaznenu prijavu zbog kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u pokušaju. Provedena su opširna i provode se daljnja kriminalistička istraživanja do pronalaska počinitelja, ističu u policiji. Vlasnik kuće inače pripada političkoj struji bivšeg načelnika Viktora Prtenjače koji u tom požaru vidi sličan rukopis s namjerno izazvanim požarom u uredu načelnika općine.

Zaključno, od četiri sumnjiva požara u Polači policija za jedan smatra da je izazvan slučajno iskrenjem električnih instalacija, a za ostale, uključujući i posljednju paljevinu općinskih prostorija, sumnjaju u podmetanje, ali odgovorene osobe još nisu pronašli. Dovoljno da se dodatno prodube sumnje u javni pogovor da se podmetnutim požarima u Polači vodi rat između sukobljenih političkih i interesnih opcija.

25. travanj 2024 19:15