StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO JE NATJEČAJ ZA RAVNATELJA HNK TRAJAO SAMO 8 DANA

Kao skrojen po mjeri Renata Švorinića! Živko Nižić: Slušajte, to vam je tako. Ovdje politika ima glavnu riječ i ona bira ravnatelja!

21. prosinca 2018. - 21:47
Renato Švorinićrenato_svorinic1-160216

U četvrtak je istekao osmodnevni rok za prijavu kandidata za mjesto ravnatelja HNK Zadar. Na natječaju objavljenom 12. prosinca bila su propisana tri uvjeta za ravnateljsko mjesto: visoka stručna sprema, pet godina radnog iskustva na poslovima društvene djelatnosti te posjedovanje stručnih, radnih i organizacijskih sposobnosti. Kandidati su k tome bili dužni priložiti i četverogodišnji plan rada koji sadrži financijski i kadrovski aspekt.

Sve bi to bilo uobičajeno da rok za prijavu nije iznosio već spomenutih rekordno kratkih osam dana. U tom roku, samo dan prije vikenda koji se vezuje s božićnim blagdanima, objektivno je teško prikupiti i osnovnu dokumentaciju za nadmetanje, a kamoli ispisati suvisao četverogodišnji plan rada s financijskim i kadrovskim planovima. Zbog toga se opravdano sumnja da je i ovaj natječaj, koji je raspisalo Kazališno vijeće na čelu s glumicom Jasnom Ančić, čista forma kako bi aktualni ravnatelj Renato Švorinić nakon 16 godina vođenja zadarskog kazališta dobio i svoj peti četverogodišnji mandat.

Statiranje na listi

Podsjetimo, Švornić je svoju "nedodirljivost" stekao statiranjem na izbornoj listi HDZ-a kao nestranački član. Iz te manekenske pozicije postao je i član Turističkog vijeća TZ grada Zadra koja zadnjih nekoliko godina, više puta tijekom dvanaest mjeseci, angažira njegov bend "Black Coffee" za raznorazne nastupe u njihovoj organizaciji, iako Švorinić ističe da on za te nastupe ne uzima honorar. Sada se i raspisuju natječaji za ravnatelja na kojima samo nedostaje fotografija poželjnog kandidata jer prema postavljenim uvjetima malo tko ima šansu da pridobije ozbiljnu pažnju Kazališnog vijeća, u kojem ionako preteže volja politički (čitaj: hadezeovskih) delegiranih članova, osim aktualnog ravnatelja. U ovom sazivu to su Živko Nižić, Rade Šimičević i John Čolak.

Nije nevažna ni činjenica da je predsjednicu vijeća Jasnu Ančić za ovogodišnju nagradu Grada Zadra za životno djelo predložio HNK Zadar pod upravom Renata Švorinića. Peta članica vijeća je glumica Žana Bumber.

– Slušajte, to vam je tako. Ovdje politika ima glavnu riječ i ona bira ravnatelja – rezignirano nam je priznao član Kazališnog vijeća Živko Nižić.

– Rok za prijavu od osam dana je iznimno kratak s obzirom na količinu dokumentacije i materijala koju treba priložiti, od umjetničkog programa do financijske i kadrovske križaljke za razdoblje od četiri godine. U tako kratkom roku ne može se napisati dobar i suvisao program, pogotovo ne neki malo ambiciozniji program. Natječaj je objavljen u Narodnim novinama i lokalnom dnevniku, ali ga nisam pronašla na službenim stranicama HNK Zadar. Malo sam istraživala natječaje za ravnatelje u drugim kazalištima u Hrvatskoj, u pravilu su rokovi od dva tjedna na više.

Primjerice Kazalište "Marin Držić" u Dubrovniku je dalo rok od 15 dana, zagrebačka kazališta imaju rok od mjesec dana, a HNK Zagreb od 45 dana. Mislim da je ovo novi način da se konkurencija na natječaju u startu eliminira – kaže Maja Šimić, kazališna redateljica, kojoj će ovo biti drugi pokušaj da se natječe za mjesto ravnatelja HNK Zadar. Prije toga je tri puta pokušala na natječaju za ravnatelja Kazališta lutaka Zadar, ali ni tamo nije imala šanse ispred politički preferiranih kandidata.

Ništa bez zaleđa

– Bez političkog zaleđa jednostavno nemate šanse. Politika bira i potvrđuje ravnatelja, to je svima dobro poznata stvar, ali zašto nam se uskraćuje pravo da se ravnopravno natječemo. Na ovaj način se aktualnom ravnatelju daje prednost, a s takvim načinom izbora ravnatelja gubi se i smisao svakog javnog nadmetanja – zaključuje Maja Šimić.

Kad su u pitanju javni natječaji u Zadru za mjesta u javnom sektoru, rekli bi – ništa nova. Namješteni natječaji i uhljebljenja po stranačkom, prijateljskom i rodbinskom ključu tu su odavno postali tužna svakodnevica zbog koje, među ostalim, mnogi mladi ljudi više ne žele živjeti u Hrvatskoj.
 

19. travanj 2024 05:56