StoryEditorOCM
4 kantunaSTIGLI KONAČNI NALAZI INSPEKCIJSKOG NADZORA: TKO JE KRIV ZA SMRT 9-GODIŠNJEG DJEČAKA U METKOVIĆU

Utvrđen niz pogrešaka u liječenju malenog Gabrijela!

Piše JL
27. prosinca 2018. - 19:40
hitna_metkovic11-171218

Smrt devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića otvorila je brojna pitanja vezana uz kvalitetu zdravstvene zaštite u tom gradu, ali i ostatku Hravatske.

Odgovor na pitanje od čega je umro mali Gabrijel Bebić, kakva su bila postupanja liječnika, zašto je dijete više puta vraćeno kući s hitnog prijema te bi li ostao živ da su okolnosti bile drugačije, pokušala je dati zdravstvena inspekcija koja je u pratnji stručnjaka izvršila inspekcijski nadzor.

Rezultate tog nadzora analiziralo je stručno povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo zdravstva te donijelo sljedeći zaključak, o čemu je Ministarstvo zdravstva izvijestilo u četvrtak:

- Sumirajući sve iskaze zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u medicinskom zbrinjavanju malodobnog G.B. te analizirajući priloženu medicinsku dokumentaciju i obdukcijski nalaz Povjerenstvo zaključuje da kod malodobnog G. B. nije na vrijeme prepoznata bolest kao niti težina njezine kliničke slike.

Povjerenstvo također zaključuje da su 10.12.2018. godine nakon prepoznavanja kliničkog sindroma i životne ugroženosti bolesnika učinjeni propusti tijekom inicijalnog zbrinjavanja, volumske resuscitacije, primjene oksigenoterapije kao i pripreme bolesnika za transport i provođenja istog u Klinički bolnički centar Split.

Podsjećamo, dječak je bio bolestan nekoliko dana, loše se osjećao, roditelji su ga vodili najprije kod njegove pedijatrice na pregled, koja je obradila dječaka i nije uočila ništa alarmantno.

Kako mu nije bivalo bolje, roditelji su ga tijekom vikenda vodili na hitnu pomoć, gdje im je preporučeno da ga hidriraju tekućinom i snižavaju mu temperaturu.

Mališan je bivao sve slabiji da bi ga roditelji u ponedjeljak ponovno vodili pedijatrici.

Međutim, kako njegova liječnica nije bila u smjeni, odveli su ga drugoj pedijatrici koja je pak vrlo brzo utvrdila kako je dječak u lošem stanju i da se radi o životno ugroženom pacijentu.

Ona je zatim alarmirala hitnu pomoć te pozvan helikopter i dječak je upućen u KBC Split na liječenje. Ali nažalost, nije mu bilo spasa.

08. svibanj 2024 20:58