StoryEditorOCM
4 kantunaSUĐENJE ZA BOMBAŠKI NAPAD NA ZADARSKU POLICIJU

Optuženi: "Nismo krivi! Policija nam je namjestila!" Sutkinja najavila presudu tri dana prije isteka pritvora!

28. prosinca 2018. - 21:52
bombasi_privodjenje5-040718

- Nismo krivi. Sve nam je namješteno - rekli su 47-godišnji Siniša Glavić i 56-godišnji Nino Grdović, optuženi za bombaški napad na sjedište zadarske policijske uprave u prosincu prošle i travnju ove godine. Svoju obranu iznijeli su u petak kada je na Općinskom sudu u Zadru pred sutkinjom Mitrom Meštrović, zaključen dokazni postupak u kojem se terete da su na policiju u dogovoru bacili najprije ručnu bombu M75, a zatim i eksplozivnu napravu od 200 grama TNT-a. Glavić koji živi u zgradi u neposrednoj blizini policije optužen je da je bombaški napad izvršio na nagovor Grdovića koji je bio ljut zbog postupka koji se protiv njega na sudu vodi zbog zlouporabe droga.

Prije iznošenja obrane tijekom koje su pristali odgovorati samo na pitanja sutkinje, pregledana je i snimka nadzornih kamera zadarske policije na kojoj se vidi počinitelj - osoba koja najprije puši, pa baca bombu i bježi, no taj se dokaz nije mogao koristiti jer se čovjek na snimci ne može identificirati.

Uz tragove eksploziva na odjeći, te stanovima i kućama u kojima su boravili, na mjestu bacanja bombi pronađen je i opušak za koji je vještačenjem utvrđen da pripada Glaviću.

- Ne mogu objasniti kako se tamo našao, ali ga mogu povezati s onim kojeg sam ostavio u zadarskoj policiji prilikom obavljanja prvog informativnog razgovora u svibnju. Tada su me pitali pušim li, pa su mi dali pepeljaru s poklopcem i folijom. Nakon toga su me pustili, a 3.srpnja na vrata mi je došlo deset policajaca s pištoljima. Uhitili su me i odveli -posvjedočio je Siniša Glavić.

Rekao je da je najprije priznao kako ga je na bacanje bombi na policiju nagovorio Grdović, jer su mu u policiji psovali majku, te mu nisu dali lijekove koje mora uzimati svakih osam sati jer se liječi od PTSP-a.

- Optužio sam Grdovića jer me policija to nagovorila- rekao je dodajući kako je oružje koje je kod njega pronađeno ostalo iz Domovinskog rata.

- Bio sam gardist i znam rukovati samo s original oružjem - dodao je.

Grdović je rekao kako zbog dogovora policije i tužiteljstva šest mjeseci "leži" nevin u zatvoru.

- Sve ovo je lažno i za rubriku "vjerovali ili ne". Ova naša priča rezultat je lošeg odnosa mene kojeg smatraju dilerom i glavnih inspektora odjela za droge zadarske policije. Radi se o šefu odjela za droge Antoniu Vulinu i šefu na terenu Josi Bubnjaru. Bubnjaru je bilo zapaljeno auto i on je htio da ja podmetnem drogu tipu za kojeg on sumnja da mu ja zapalio auto. Ja to nisam htio učiniti - rekao je Grdović.

Na pitanje sutkinje Meštrović o porijeklu tragova eksploziva pronađenih u njegovoj spavaćoj sobi rekao je da je to - laž.

- Nemam nikakvog doticaja s eksplozivom. Za vrijeme rata bio sam u Americi. U kući držimo turiste i supruga svakih sedam dana čisti kuću. Ovo bi značilo da moja supruga dva i pol miseca nije čistila sobu, a to je nemoguće jer je od djela do pretrage prošlo tri mjeseca. S druge strane znao sam da se počinitelj traži. Zar ne bi sve na vrime počistio i bacio da sam to učinio.Sigurno ne bih sidio prikriženih ruku i čekao policiju- rekao je Grdović dodajući kako je prije toga odbio informativni razgovor u policiji jer je slušao ministra Božinovića na televiziji.

- On je rekao da su informativni razgovori trošak za policiju, pa nisam htio ići. Ovo što su pronašli ostalo je od pokojnog brata supruge koji je bio u Domovinskom ratu. On je bio kalafat, i tu su dolazili njegovi prijatelji- pojasnio je.

Analizirajući njihove iskaze i dovodeći ih u korelaciju s provedenim dokazima, zastupnik optužbe Dragan Bogatić rekao je kako su nesumnjivo krivi za to za što su optuženi. Tome, kako je naglasio, posebno u prilog ide i Glavićevo priznanje da ga je na napad nagovorio Grdović, iako je u petak na sudu to opovrgnuo.

- Glavić je tada kategorično tvrdio da ga je Grdović nagovarao da baci bombu smatrajući da mu policija pakira postupak zbog droge u kojemu ga je i Glavić kao svjedok teretio. U oba slučaja angažiran je za bacanje bombe od Grdovića koji je pak bio motiviran animozitetom prema policiji. Još na ročištu koje se vodi protiv njega zbog zlouporabe droga Grdović je izjavio kako mu Vulin namješta učin udruženog djela - rekao je zastupnik optužbe Dragan Bogatić držeći da se optuženi Glavić i Grdović zbog svih dokaza koji na to upućuju moraju proglasiti krivima za počinjenje kaznenih djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te kaznena djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari.

Kako je dokazni postupak završen sedam dana prije maksimalnog roka za istražni zatvor, koji im istječe 3.1., sutkinja Mitra Meštrović najavila je donošenje presude Glaviću i Grdoviću za ponedjeljak, 31. prosinca.

 

Obrana traži oslobađajuću presudu
Glavićev odvjetnik Ive Brkić rekao je da optužba zapravo nema pravih dokaza zbog čega je zatražio oslobađajuću presudu.
- Kako su oni uopće pozvani u policiju? Jeli to bila metoda slučajnog odabira ili nešto slično?- zapitao se navodeći kako je cijeli slučaj počeo od trenutka kada su optuženici došli u policiju kao građani.
- Tada su nastali dokazi i poludokazi o njihovoj umiješanosti – opušak, kamera...Pa tamo je bilo još šest opušaka drugih nepoznatih osoba. Motiv? Za mene je neuvjerljivo da bi se to radilo iz osvete policiji - rekao je Brkić.

Željko Katuša, odvjetnik Nina Grdovića naglasio je kako su dokazi paušalni i neistiniti.

- Glavić nije autor iskaza u odvjetništvu i policiji. Već na sjednici vijeća o produljenju pritvora izjavio je da mu je u policiji sugerirano da "upre prstom" u Nina Grdovića - rekao je Katuša.

 

Dokazi optužbe 

Osim opuška s njegovim tragovima koji je izuzet na mjestu sa kojeg je bačena bomba na policiju, vještačenjem je, utvrđeno da je Siniša Glavić bio u kontaktu s eksplozivom iste vrste koji je bačen na policiju u travnju. Ista vrsta bombe koja je bačena u prosincu prošle godine na policiju pronađena je i u njegovoj kući u Nadinu. U garaži kuće Grdovićeva oca pronađen je pak sporogoreći štapin i kapisla, jednaki onima kojima je aktivirana improvizirana eksplozivna naprava bačena u travnju na zadarsku policiju.

Tragovi eksploziva sa te naprave pronađeni su i u njegovom stanu u Zadru, a ista vrsta eksploziva nađena je i na brisevima jakne i hlača Siniše Glavića. Tragovi tog eksploziva detektirani su i na rubovima uzglavlja i bočnih stranica kreveta, unutarnjih rubova vrata i polica ormara, kao i komode u sobi u kojoj je spavao Grdović: Tragovi te vrste eskploziva pronađeni su nakon posebnog vještačenja u Centru Ivan Vučetić metodom "trakica" osjetljivih na barut, no prilikom pretrage stanova i kuća sa psoebno obučenim psom takvi tragovi nisu pronađeni. 

25. travanj 2024 04:11