StoryEditorOCM
4 kantunaO NJEMU SE PRIČA: BIVŠI GRADSKI VIJEĆNIK DARKO VRDOLJAK

Poštenjačina iz Zadra: Otišao iz SDP-a, ali je stranci vratio mandat!

Piše Marina Karlović Sabolić / SD
29. prosinca 2018. - 11:36
gradsko_vijece10-170317

Darko Vrdoljak postupio je vrlo časno, onako kako bi svatko tko djeluje javno trebao postupiti.

Tim je riječima predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić prokomentirao neobičan čin zadarskoga gradskog vijećnika koji je odlučio otići iz SDP-a i pritom svojoj stranci vratiti mandat. Svjestan je da mu on, kako je objasnio u svojoj odluci, po zakonu pripada, ali i da ga je dobio "na listi, imenu i brendu SDP-a".

Čudnovati kljunaš

– Smatram da bi sve osim vraćanja mandata stranci bilo nekorektno – priznao je Vrdoljak, koji je bio i član SDP-ova Glavnog odbora, a u mandatu Sabine Glasovac i potpredsjednik Gradske organizacije socijaldemokrata.
Fabijanić nam je potvrdio da je dobio Vrdoljakovo pismo u kojemu ga obavještava o odlasku iz SDP-a. Nije se detaljnije upuštao u razloge Vrdoljakove odluke, njegovo nezadovoljstvo zadarskom županijskom organizacijom socijaldemokrata i stanjem u SDP-u na državnoj razini, tek je konstatirao da mu je "žao što je do toga došlo".

U doba kada politička prostitucija tavori na svojim vrhuncima, Vrdoljakov potez je pravi pravcati endem, iznimka, reklo bi se, čudnovati kljunaš na javnoj sceni.

U posljednje dvije godine čak 12 saborskih zastupnika izabranih na nekoj od oporbenih lista prešlo je u redove vladajuće većine i pritom rješavalo pitanje zaposlenja bračnih drugova, avansiranja članova obitelji u javnim poduzećima, čak i vlastite sudbine pred pravosuđem.

HDZ u Zadru, doduše, ima dovoljno ruku za sigurnu većinu, ali nema dvojbe da je i Vrdoljak, da je ponudio svoje usluge vladajućima u svojem gradu, mogao nešto dobiti zauzvrat. Umjesto toga, on se, bez obzira na to što dolazi iz svijeta politike, a znamo kakav suodnos ta djelatnost ima s najstarijim zanatom na svijetu, odlučio držati moralnih zasada.

– Darko je drug prije svega. Čovjek koji živi socijaldemokraciju i koji živi politiku u najboljem smislu te riječi. Može biti moralni uzor mnogima u politici – kaže nam član Predsjedništva zadarskog SDP-a i Vrdoljakov kolega iz Glavnog odbora Jure Zubčić.

Političke kronike demokratske Hrvatske pamte tek rijetke političke poštenjačine koji su, nakon što su izišli iz svoje stranke, njoj odlučili vratiti svoj mandat.

Primorac i Lučin

Jedan od njih je i Vladimir Primorac, ugledni sudac i zastupnik HSLS-a koji je 1998., u vrijeme dugotrajnog i bolnog raskola u toj stranci, odlučio povući se iz Sabora. I pritom HSLS-u, na čijoj je listi izabran, vratiti saborski mandat. Slično je postupio i prof. dr. Pero Lučin, koji je, nakon što je HNS prešao na Plenkovićevu stranu, dao ostavku na mjesto vijećnika "narodnjaka" u Gradskom vijeću u Rijeci, a mandat vratio listi HNS-a, koju je na lokalnim izborima u Rijeci i predvodio.

Sada im se pridružio i jedan Zadranin.

 

Duga lista preobraćenika: Oni su promijenili stran(k)u
Politička prostitucija posljednje je dvije godine uzela maha kao nikada prije. Iako je i ranije bilo prelazaka iz jednoga u drugi tabor – bivši HSS-ovci Antun Šporer i Davor Buković 1996. osigurali su većinu Canjuginu HDZ-u u Zagrebu, a Renata Peroš je 2001. u Zadru prevarila vlastite birače i s Liste Stanislava Antića pretrčala HDZ-u – prebjega iz oporbe k vlasti danas je ipak neusporedivo više. Sezonu je otvorio Kažimir Varda, HSU-ovac koji je u Sabor izabran na listi SDP-ove Narodne koalicije, a koji je odmah nakon izbora postao dio vladajuće većine. Slijedio je Tomislav Saucha, bivši šef kabineta SDP-ova premijera Zorana Milanovića optužen za krađu državnog novca, koji je u proljeće 2017. prešao u HDZ-ovu većinu. To je učinio i Ivica Mišić, koji je u parlament izabran na listi Živog zida i stranke Promijenimo Hrvatsku, kao i petero zastupnika HNS-a, također zastupnika Narodne koalicije.
Potom i Zdravko Ronko, Milanka Opačić, Mario Habek i Ana Komparić Devčić, sve odreda bivši SDP-ovci. Ima i suprotnih primjera. Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih izabrani su na HDZ-ovoj listi, bili su dio vladajuće većine, a onda su prešli u oporbu i osnovali Neovisne za Hrvatsku.

 

Zašto je otišao: Inženjer s karakterom
Darko Vrdoljak već je neko vrijeme, potvrdili su nam to članovi zadarskoga SDP-a, bio razočaran stanjem među socijaldemokratima. Odluku da će napustiti stranku najužem krugu svojih suradnika najavio je polovinom prosinca, već tada naznačivši da se sprema svoj mandat vratiti stranci na čijoj je listi i izabran u Gradsko vijeće. Takav potez nije bio iznenađenje ni za koga tko Vrdoljaka dobro poznaje, jer je, kako su nam kazali, potpuno u skladu s njegovim karakterom i političkim vrijednostima. Vrdoljak je po struci inženjer, zaposlen je u studiju HRT-a u Zadru, a među stranačkim kolegama slovio je kao odmjeren i temeljit političar koji je u SDP-ovim kampanjama inzistirao na detaljima. Svoje mišljenje nije se ustručavao reći ni Zoranu Milanoviću ni Davoru Bernardiću, a javno je kritizirao dugogodišnjeg zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmetu zbog njegove uloge u aferi "Fimi Media

18. travanj 2024 05:30