StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO JE OBILJEŽILO 2018. GODINU U ZADRU (4. DIO)

Zašto je Ante Rados abdicirao u špici sezone i kako je gradonačelnik Dukić za novog direktora postavio svog prijatelja!

31. prosinca 2018. - 12:30
paleka7-191018

OSTAVKA ANTE RADOSA
Ante Rados, koji je samo dvije godine prije, iskoristivši privatne veze s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, izabran za direktora ureda Turističke zajednice Grada Zadra, odlučio je usred turističke sezone, 1. kolovoza, podnijeti ostavku na tu dužnost. Rados je zbog svog (ne)rada često bio izložen kritikama javnosti, sam je nizom grešaka u koracima davao dovoljno materijala za te kritike, ali obrazloženje njegove iznenadne ostavke nije bilo dovoljno transparentno.

Po jednoj verziji iz kuloara Rados više nije mogao izdržati pritiske i prozivke, a po drugoj ostavku je od njega tražilo Turističko vijeće TZ-a zbog vrlo konkretnog povoda: potpuno je ignorirao najvažniji svjetski sportski događaj godine, SP u nogometu, odbivši organizirati javna praćenja prijenosa utakmica pa i uspjehe hrvatske reprezentacije. Kad se konačno pokrenuo – već je bilo kasno.

Rados nije dugo bio bez posla. Zaposlio se nedavno u "Jadroliniji" kao šef zadarske agencije, usprkos tome što su u konkurenciji bila čak tri "Jadrolinijina" kapetana. (MV)


MARIO PALEKA DIREKTOR TZ-a GRADA ZADRA
Nakon iznenadnog odlaska Ante Radosa s mjesta direktora TZ-a Zadar uslijedio je novi šok – na opće iznenađenje Turističko vijeće na to mjesto izabire Marija Paleku, kineziologa po struci, bez gotovo ikakva iskustva u turističkoj struci, ali dovoljno bliskog zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću, što je bilo dovoljno da kompenzira Palekinu upitnu stručnost.

Dukić je za tu prigodu zasjeo na mjesto koje mu po funkciji ionako pripada, predsjednika Turističkog vijeća, na kojem ga je sve do tada mijenjao Dražen Grgurović, koji se također iznenada povukao iz vijeća. Dukić je osobno jamčio za Palekinu stručnost, čak je najavio da će "svi biti oduševljeni" s njegovim programom razvoja zadarskog turizma kada ga ovaj objavi što se, doduše, do dan-danas nije dogodilo. Umjesto toga Paleka je zabio autogol, zapravo se u startu osramotio konstatacijom da je "uopće upitno što je to struka u turizmu".

Slučaj Paleka ne samo da je čisti primjer klijentelističkog kadroviranja u Zadru i "političke neukosti" gradonačelnika Dukića, koju je sam priznao na jednoj od ovogodišnjih sjednica Gradskog vijeća, već i naznaka da odnosima i dalje moćnog Božidara Kalmete i njegova nasljednika (kojeg je sam odabrao) nešto ne štima. Kalmeta se, naime, zalagao za jednog drugog kandidata. (MV)

16. travanj 2024 14:09