StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO JE OBILJEŽILO 2018. GODINU U ZADRU (3. DIO)

Je li turski koncesionar najbolji izbor za Gaženicu i kako su dva dvostruka samoubojstva potresla Hrvatsku!

31. prosinca 2018. - 11:00
musapstan7-180918

TURSKI KONCESIONAR U GAŽENICI
Trebalo je proći šest mjeseci od završetka javnog natječaja do potpisivanja ugovora s novim koncesionarom putničkog terminala i međunarodnog prometa u Novoj luci Zadar u Gaženici. Nakon višemjesečne paljbe iz oporbenih krugova zbog navodno bagatelne vrijednosti koncesije, što je cijelu stvar dovela i pred saborski Odbor za pomorstvo, tvrtka Zadar International Ports Operations (ZIPO) u vlasništvu turskog Global Ports Holdinga ipak je dobila na 20-godišnje upravljanje najvredniji zadarski infrastrukturni sustav.

Uz stalnu godišnju naknadu u vrijednosti 1,628.000 kuna, Lučka uprava Zadar će dobivati i promjenjivu naknadu od ukupnog prihoda koncesionara u iznosu od 12 posto za obavljanje osnovnih lučkih djelatnosti i 6 posto za obavljanje ostalih gospodarskih djelatnosti. Prema odredbama ugovora, koncesionar tijekom iduće tri godine treba ostvariti 64.933 putnika i 13.677 vozila u međunarodnom linijskom prometu te 72.528 putnika u okviru home port luke i 246.544 putnika u tranzitu, a tijekom pet godina još veći broj putnika i vozila.

"Stavljanjem u gospodarsku funkciju međunarodnog putničkog terminala, zaokružili smo dugogodišnji investicijski ciklus, a vrhunska infrastruktura omogućit će novi gospodarski uzlet i razvoj šire zadarske regije i dati dodatan zamah hrvatskom turizmu", izjavio je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.

"Cilj nam je postati važan dionik u razvoju zadarske luke za kružna putovanja, ali i u pružanju još boljih usluga putnicima. Opsežno znanje, stručnost i iskustvo Global Ports Holdinga omogućit će ovoj luci pozicioniranje na svjetskoj karti luka za kružna putovanja i dovesti do povećanja broja posjetitelja. Sve će to rezultirati brojnim koristima za cjelokupnu lokalnu zajednicu", izjavio je Emre Sayin, predsjednik Global Ports Holdinga.

Živi bili pa vidjeli... (IN)
 

DVA DVOSTRUKA SAMOUBOJSTVA: MUSAPSTAN I UGLJAN
Jednom je bilo 23, a drugom 22 godina. Dovezli su auto do ruba šume Musapstan daleko od glavnog puta, parkirali ga, pustili glasno glazbu, plastičnu cijev iz auspuha spojili na automobilsku kabinu i polagano se uputili u smrt. Pomno pripremljenu do svakog detalja: plastičnim vrećicama začepili su otvore kako bi otrovni ugljični monoksid postigao letalnu koncentraciju.

Baš kao u nekom makabričnom ritualu, njihov put u nepovrat je trajao dugo, pripreman je možda danima, a onda su tog rujanskog jutra sjeli na svoja mjesta i polagano tonuli u nesvjesticu zbog nedostatka kisika, znajući da se nikada više neće probuditi. Ležerno odjeveni, sa sunčanim naočalama na očima, izgledali su kao da je pred njima još jedan beskrajan ljetni dan... Ali oni su izabrali smrt.

Zašto su to napravili?

Mjesec dana kasnije zadarsku i hrvatsku javnost šokirao je novi događaj: dvije sestre iz Osijeka zajednički su izabrale smrt utapljanjem kod Kukljice na otoku Ugljanu. Istražitelji pretpostavljaju da su se sestre utopile uz pomoć naprtnjača i torba punih kamenja. Psihijatri takav čin zajedničkog, ritualnog samoubojstva bliskih osoba nazivaju "ludilom u dvoje". (IN)

20. travanj 2024 10:16