StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA POLICIJA RAZBILA LANAC UTAJIVAČA POREZA

Pao i vlasnik poznatog zadarskog rent-a-cara, na prevari zaradio 1,2 milijuna kuna!

Piše AVŠ
31. prosinca 2018. - 14:19
novac

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta zadarske policije proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom, 51-godišnjakinjom i 45-godišnjakinjom sa zadarskog, te 41-godišnjakom sa splitskog područja, zbog kaznenih dijela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaje poreza ili carine.

Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 41-godišnjak izradio, instalirao i prodao računalni program kojeg su kasnije vlasnici i direktori firmi i obrta za renta car usluge koristili u storniranju i brisanju ugovora i računa o najmu vozila.

Na ovaj način 40-godišnjak iz Zadra, inače vlasnik poznatog rent-a-cara, sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.2 milijuna kuna, te propustio obračunati i uplatiti PDV od 248 tisuća kuna u korist državnog proračuna.

Na isti način je 51-godišnjakinja je "zaradila" 549 tisuća kuna, te za 109 tisuća kuna neplaćenog poreza oštetila državni proračun Republike Hrvatske, a 45-godišnjakinja je na isti način započela poslovanje u 2016. godini te ostvarila imovinsku korist od 6 280 kuna.

Na opisani način 40-godišnjak iz Zadra je od 2013. 2016. godine stornirao ili poništio ukupno 1120  ugovora i računa, drugo prijavljena je kroz 2015 godinu stornirala 405 ugovora i računa, a treće prijavljena je početkom 2016 godine poništila 8 ugovora i računa.

- Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava protiv navedenih osoba i to; protiv 40-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza ili carine, protiv 51-godišnjakinje zbog utaje poreza ili carine, protiv 45-godišnjakinje radi zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a protiv 41-godišnjaka zbog pomaganja u navedenim kaznenim djelima.Upravo kaznena djela ovakvog karaktera kao i sva koruptivna kaznena djela biti će u fokusu Odjela gospodarskog kriminaliteta u vremenu ispred nas- kazao je danas na konkreneciji za medije  načelnik zadarske krim policije, Bore Mršić.

Njega i njegovu ekipu zbog izvrsnih je rezultata u prošlog godini pohvalio načelnik PU Zadarske Antun Dražina.

- Bore je ugodno iznenađenje, u kratko vrijeme okupio je kvalitetan tim ljudi i ostvario izvrsne rezultate- kazao je Dražina.

19. travanj 2024 10:52