StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO JE OBILJEŽILO 2018. GODINU U ZADRU (5)

Koga je HDZ sve uhljebio i hoće li ovakav turizam dokrajčiti život na Poluotoku

2. siječnja 2019. - 12:00
grad_guzva19-120817

UHLJEBLJIVANJA

Kadrovska preslagivanja, zapošljavanja "po babi i po stričevima" ili naprosto obična uhljebljivanja stranački odanog, što znači ulizivačkog kadra, te nepotizam i klijentelizam – i ove je godine bio jedan od vidljivijih pravaca djelovanja dugogodišnje stranke na vlasti – HDZ-a. Marina Vuković Dujmović, Nediljko Pavlović, krug "stručnjaka" oko Renate Peroš (David Ricov, Lorena Peroš...) ili gradonačelnika Branka Dukića, Ante Rados, Mario Paleka, Marin Dvornik, Stipe Zrilić... - sve su to likovi iz naše svakodnevnice koji za kakvo novo radno mjesto uglavnom nisu trebali pokazivati osobitu stručnosti već tek stranačku iskaznicu, lojalnost stranci ili samo prijateljstvo s pojedinim stranačkim zaštitnikom.

Naravno da se u takvoj društvenoj klimi oni drugi, oni koji ne pripadaju stranačko-ulizivačkim krugovima osjećaju kao građani drugog reda. Pa odlaze, trbuhom za kruhom negdje gdje će ima znanje i sposobnost biti važnija od stranačke iskaznice ili kućne adrese u blizini aktualnog moćnika.

Očekivano, takav obrazac ponašanja stranke na vlasti u Zadru proziva oporbeni SDP iako ničim i nikada nisu podastrijeli dokaz da bi se oni, kad bi bili u prilici, ponašali drugačije. A zna se što sve od čovjeka može napraviti prilika... (MV)

 

TURISTIFIKACIJA POLUOTOKA

Zadarsko uže središte, Poluotok, u 2018. godini doživio je vrhunac svoje negativne evolucije iz urbanog i uvijek živog centra grada u turistički mravinjak koji je istovremeno i velika spavaonica s lancem apartmana i jeftinih hostela te velika menza namijena ne pretjerano zatjevnim gostima. Turistifikacija zadarskog središta dogodila se uz aktivno sudjelovanje njegovih ranijih stanovnika koji su svoje prijašnje domove ili prodali ili sami pretvorili u koliko-toliko profitne apartmane. Ali, to se dogodilo i uz negodovanje ostatka gradskog stanovništva koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da im je turizam "ukrao Grad" u ljepšem, toplijem dijelu godine te ga nagužvao tisućama turista.

Atraktivnost Poluotoka svake je godine kontraproduktivnija jer su gradski planeri i gradska vlast propustili priliku da turističke tokove pa i ljetna događanja pravičnije rasporede po cijelom gradu te stvore povoljniju investicijsku klimu za smještajne kapacitete viših standarda od onih koji sada prevladavaju. Istovremeno, kao i druga dalmatinska turistička središta i zadarski Poluotok prolazi ljetno-zimsku metamorfozu tipa dr. Jekyll – mr. Hyde što će na kraju dovesti do toga da taj dio grada više neće biti ugodan ni za život preostalih stanovnika ni za turizam koji ga svake godine sve više jede. (MV)

23. travanj 2024 20:03