StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO JE OBILJEŽILO 2018. GODINU U ZADRU (7)

Kako je Zadar dobio najveći rekreacijski centar u Hrvatskoj i kako su lutkari opet pokorili svijet!

Piše Lada Burčul, Ivica Nevešćanin
2. siječnja 2019. - 14:00
coric_tifoe58-160918

SRC VIŠNJIK I DAVIS CUP

Polufini susret Davis cupa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država na najbolji je mogući način pokazao potencijal sportsko-rekreacijskog centra na Višnjiku. Cijelu organizaciju susreta, uključujući izgradnju novih teniskih terena, Zadar je dobio praktički besplatno, a medijski odjek događaja bio je planetaran. Sportski centar na Višnjiku, nakon izgradnje sustava kanalizacije, možda je najveći dobitak za građane Zadra u zadnjih 28 godina. Ništa tako vrijedno nije napravljeno od kad je samostalne Hrvatske, praktički u centru grada, zapušteni prostor bivše kasarne, pretvoren je u suvremeni rekreacijski centar kakav nema nitko u Hrvatskoj i predan na javno korištenje. I svakodnevno se nadograđuje. Planovi direktora Denisa Karlovića ne zaustavljaju se na novom dječjem parku od 6500 kvadrata, novim trim i fitnes sadržajima. Cilj je izgradnja otvorenog olimpijskog bazena i sportskog hotela, povezivanje kompleska bazena i dvorane s atletskim stadionom i sadržajima za rekreaciju u jedinstveni centar za rekreaciju građana ali i pripreme profesionalnih sportaša. Ako se ovako nastavi, Zadar će dobiti sadržaj kakvim bi se ponosile brojne europske metropole. (IN)

 

'KAŠTANKA', PLAVI SALON I REVOLUCIJA U ARHEOLOGIJI

Zanimljivost u kulturnom životu Zadra u 2018. godini, ako govorimo o odjeku u Europi i svijetu nekog djela nastalog u zadarskoj sredini, je nevjerojatan uspjeh predstave „Kaštanka“ zadarskog Kazališta lutaka. Ova „mala“ topla predstava nastala prema Čehovljevoj priči o psiću Kaštanki, u režiji Vjere Vidov i koprodukciji sa Kazalištem Virovitica, je nakon gostovanja na europskim festivalima (ni sa jednog se nije vratila bez nagrade!), pozvana u Kinu i time je Kazalište lutaka Zadar postalo prvo hrvatsko kazalište ikada pozvano na međunarodni ASSITEJ festival koji se svake dvije godine održava na različitim destinacijama. ASSITEJ, međunarodna organizacija kazališta za djecu i mlade, ima svoje centre na svim kontinentima na svijetu, a „Kaštanka“ je jedna od samo deset predstava pozvanih ove godine u Peking, u konkurenciji od 1500 prijavljenih predstava iz cijeloga svijeta. U Kini su doživjeli ovacije, pa su im pozivi za naredna gostovanja nezapamćeni za bilo koje hrvatsko (lutkarsko) kazalište: države u kojima će nastupati su Kuba, Panama, Čile, Ukrajina, Poljska, Turska, Bugarska, Makedonija i Slovenija, Iran, Turska, Rusija i Danska.
Na 'velika vrata' nakon sedam godina stanke vratio se u Zadar i triennale hrvatskog slikarstva Plavi salon, ove godine sa temom „Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu.“ Plavi salon ostaje otvoren do veljače, a u njegovom 18. izdanju, posvećenom hiperrealizmu i fotorealizmu zastupljeno je dvadeset hrvatskih autora mlađe generacije koji su izložili čak 90 radova.
Posebnu senzaciju na polju kulture priredili su zadarski arheolozi, čiji su posebno obučeni psi na lokalitetu Drvišica na Velebitu „namirisali“ i locirali ljudske ostatke u šest grobova iz 8. stoljeća prije Krista. Voditeljici arheoloških istraživanja na Drvišici Vedrani Glavaš s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, i Andrei Pintar, arhitektici i osnivačici Centra za obuku pasa posebne namjene S-PAS, u prestižnom je časopisu „Journal of Archaeological Method and Theory“ objavljen znanstveni rad koji je prvi put u povijesti dokazao metodologiju i rezultate istraživanja u kojima su korišteni psi kao biodetektori u arheologiji. Objava njihova rada izazvala je pravu senzaciju u stručnim krugovima jer takvu metodologiju dosad nitko nije primjenjivao, čime je postala revolucionarna za arheologe, ali i forenzičare, kinologe i etologe. (LB)

30. travanj 2024 08:52