StoryEditorOCM
4 kantunaPOTPISAN UGOVOR S IZVOĐAČEM

'Elektra' se seli iz Foše na Vidikovac

Piše Ana Vučetić Škrbić
2. siječnja 2019. - 23:01
elektra_-1

U programu komunalnih investicija koje Grad planira u idućoj godinu, iznos od milijun i 200 tisuća kuna rezerviran je za početak izgradnje odvojka s prometnice Hrvatskog sabora, poznatije kao zadarske zaobilaznice, za novu zgradu "Elektre".

Ovim potezom, čini se, 12 godina stara priča o preseljenju "Elektre" s Foše, iz Ulice Dmitra Zvonimira, na Žimiriće, konačno postaje stvarnost.

Zemljište na Žmirićima, površine 33 tisuće metara četvornih, nalazi se između semafora na velikom raskrižju kod "Plodina" i onih kod bivše predvojničke na Putu Bokanjca, u blizini starog "Elektrina" skladišta. Preseljenje je planirano u tri faze i trebalo bi potrajati tri godine. Trenutno je u tijeku prva faza.

- Za projekt izgradnje nove zgrade na Vidikovcu potpisan je ugovor s izvođačem radova, a kao rok izgradnje predviđen je kraj 2019. godine. Vrijednost investicije u prvoj fazi radova iznosi oko 15 milijuna kuna - potvrđeno nam je iz HEP-ove službe za odnose s javnošću. Na pitanje kad će preseljenje biti u cijelosti završeno, iz HEP-a odgovaraju:

- U ovom trenutku se ne planira preseljenje kompletne "Elektre Zadar", već popratnih sadržaja, sukladno predviđenim rokovima izgradnje.

Preseljenje "Elektre" iz Foše prvi je put spomenuto još prije 12 godina, u vremenu kada je zadarsko gradsko poglavarstvo najavilo raspisivanje javnog natječaja za izradu Prostorno-programske studije područja od uvale Foša do šetališta Karma u Arbanasima. Prije toga, multinacionalna kompanija Denisra Group iz Izraela HEP-u je uputila pismo namjere za kupnju "Elektrine" zgrade. Na tom iznimno atraktivnom prostoru u srcu grada, uz samo more, Izraelci su željeli izgradili višeetažni objekt od 14 tisuća kvadrata.

Naime, prema prvonagrađenom idejnom urbanističkom arhitektonskom rješenju za Ravnice iz 2008. godine, koje potpisuje arhitekt Nikola Bašić, Zadar bi na tom potezu trebao dobiti dva manja hotela, na sadašnjem zemljištu "Elektre" i zgrade Zavoda za javno zdravstvo. Ova, druga nekretnina već je oglašena na prodaju, a otvaranje ponuda zakazano je za kraj siječnja.

26. travanj 2024 09:34